MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΔΗΛΑΤΟ

80 ξενοδοχεία στην Ελλάδα δηλώνουν ήδη “Bike Friendly”

Τι παροχές βρίσκει κανείς σε ένα Bike Friendly ξενοδοχείο; Ποιοι προορισμοί στην Ελλάδα αγαπούν το ποδήλατο; Υπάρχει μέλλον στον ποδηλατικό τουρισμό;

author-image Μαριάννα Κουρκούνη

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΝΑΤΤΟΥΡ, Βίκυ Καραντζαβέλου, μιλά στο Μonopoli.gr για το Bike Friendly σήμα, το ποδήλατο ως τουριστικό προϊόν και τις κοινωνικές διαστάσεις του πιο eco friendly μεταφορικού μέσου. Με άλλα λόγια, την ζωή ποδήλατο που θέλουμε!

Τι είναι το Bike Friendly σήμα;

Πρόκειται για ένα σήμα-ιδιωτικό πρότυπο, μια πιστοποίηση που απονέμεται σε ξενοδοχεία, που έχουν ελεγχθεί από την επιτροπή μας και πληρούν ορισμένα κριτήρια σχετικά με το ποδήλατο. Διαχειριστής του σήματος είμαστε εμείς, η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση ΝΑΤΤΟΥΡ, και βασικός μας συνεργάτης η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Τι προσφέρει μια Bike Friendly επιχείρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Ένας πιστοποιημένος Bike Friendly ξενώνας ή ξενοδοχείο είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες σε όποιον ενδιαφέρεται, για το που μπορεί να νοικιάσει ποδήλατο ή να παρέχει το ίδιο ποδήλατα προς ενοικίαση. Επίσης, διαθέτει φυλλάδια και χάρτες με τις κοντινές ποδηλατικές διαδρομές και σερβίρει ενεργειακό πρωϊνό, που είναι απαραίτητο σε όποιον επιλέξει να κάνει ποδήλατο για ώρες. Ένας κλειστός χώρος στάθμευσης, ένα σετ εργαλείων για επισκευές και υπηρεσίες πλυντηρίου με χαμηλό κόστος είναι τρεις ακόμα παροχές που θα βρει κάποιος στα Bike Friendly ξενοδοχεία μας.

Ο όρος “bike friendly” δεν αφορά την αγωνιστική ποδηλασία ή κάποιο extreme σπορ

Σε ποιους ταξιδιώτες απευθύνεται το Bike Friendly σήμα;

Το κοινό μας είναι ταξιδιώτες κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένοι, οικογένειες, ζευγάρια, παρέες φίλων και γενικά οποιοσδήποτε νιώθει άνετα πάνω σε ποδήλατο και θέλει να εντάξει μια eco friendly περιήγηση στις διακοπές του. Ούτως ή άλλως, ο όρος “bike friendly” δεν αφορά την αγωνιστική ποδηλασία ή κάποιο extreme σπορ, γι’ αυτό και το ποδήλατο δεν ανήκει στις ειδικές κατηγορίες τουρισμού, όπως π.χ. ο θρησκευτικός τουρισμός. Πάνω απ’ όλα είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς και έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Cretan Malia Park, Mάλια Κρήτη

Ποιες είναι οι πιο bike friendly περιοχές στην Ελλάδα;

Σίγουρα η χώρα μας έχει περιοχές που είναι πιο ανεπτυγμένες ως προς το ποδήλατο σε σχέση με άλλες, που βρίσκονται λίγο πιο πίσω. Για παράδειγμα η Κως και η Ρόδος είναι δύο νησιά που βλέπουν το ποδήλατο ως κομμάτι της παράδοσής τους και διαθέτουν ποδηλατοδρόμους και πολλά πιστοποιημένα ξενοδοχεία. Μια από τις πρώτες περιοχές που μπήκε δυναμικά στο σήμα με πολλά ξενοδοχεία είναι η Χαλκιδική. Μεγάλη αγάπη για το ποδήλατο δείχνουν επίσης η Εύβοια και η ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. Όμως το δίκτυό μας δεν περιορίζεται γεωγραφικά και διαθέτει πιστοποιημένα και άρτια εξοπλισμένα ξενοδοχεία ακόμα και σε περιοχές με μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες. Ενδεικτικά να πούμε πως υπάρχει πιστοποιημένο Bike Friendly ξενοδοχείο στην Ιθάκη που δίνει την επιλογή του ηλεκτρικού ποδηλάτου για να ξεκουράζεται ο αναβάτης, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι συνεργάτες μας στην Αστυπάλαια.

Τι επιλογές έχει κάποιος που δεν θέλει να κάνει μόνος του ποδήλατο;

Πέρα από τις εταιρίες που πραγματοποιούν εκδρομές με mountain bike σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και η λεγόμενη “ομαδική αρχηγία”, δηλαδή επιχειρήσεις με πακέτα ομαδικής ποδηλασίας με αρχηγό. Για παράδειγμα, μια παρέα 5-6 ατόμων μπορεί να οργανωθεί και να νοικιάσει εξοπλισμό και οδηγό για μια ημερήσια εκδρομή. Μετά από συζήτηση με την ομάδα του, ο οδηγός έχει την ευθύνη να χαράξει τη διαδρομή και να κατευθύνει το γκρουπ του σε μέρη που έχουν ενδιαφέρουν. Το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει περάσματα από μοναστήρια, λίμνες ή ποτάμια, “κυνήγι” μανιταριών, γνωριμία με τοπικά βότανα ή ακόμα και στάση για φαγητό σε κάποια ταβέρνα της περιοχής. Τι καλύτερο από μια ομαδική δραστηριότητα με ήπια άσκηση, που θα σας χαρίσει ωραίες εμπειρίες από τις διακοπές σας;

Μια ημερήσια ποδηλατική εκδρομή μπορεί να περιλαμβάνει περάσματα από μοναστήρια, λίμνες ή ποτάμια, “κυνήγι” μανιταριών, γνωριμία με τοπικά βότανα κ.α.

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα;

Ναι, φυσικά. Η Bike Friendly επιχείρηση Athens Eco Bike με βάση το Θησείο, προσφέρει οργανωμένες περιηγήσεις με οδηγό, κυρίως στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό αλλά και -γιατί όχι- σε όσους θέλουν να δουν την πόλη αλλιώς. Νοικιάζοντας εξοπλισμό και ποδηλατώντας για λίγες ώρες σε μικρά γκρουπ με οδηγό, θα έχετε γυρίσει τα πιο παραδοσιακά σημεία της Αθήνας. Πολλές ποδηλατοβόλτες στην Αθήνα ξεκινούν και από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με κατεύθυνση την παραλιακή. Άλλοι συνεργάτες μας στην Αθήνα, η ομάδα της Attika paths, προσφέρουν πακέτο αρχηγίας για ανάβαση στον Υμηττό και οργανωμένες ποδηλατάδες που καταλήγουν στο Σούνιο.

Κalichoron – Αστυπάλαια

Υπάρχουν Δήμοι ή Περιφέρειες με σήμα Bike Friendly;

Στόχος μας είναι, εκτός από τις διακοπές, να βάλουμε το ποδήλατο σε κάθε έκφανση της ζωή μας. Οι Δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και να γίνουν σύμμαχοί μας στην προώθηση της bike friendly κουλτούρας. Με τη βοήθειά τους θα ανοίξει σιγά-σιγά ο διάλογος για το ποδήλατο σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να πιστοποιήσουμε τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση ενός Δήμου δεν είναι μια “σκληρή” πιστοποίηση, δηλαδή οι προϋποθέσεις δεν είναι δύσκολο να καλυφθούν. Όμως μια βασική προϋπόθεση προβλέπει πως ο Δήμος θα πραγματοποιεί έστω μία εκδήλωση για το ποδήλατο τον χρόνο. Ειδικά σε μια πόλη με έντονη ηχορύπανση όπως η Αθήνα, το ποδήλατο θα βελτίωνε κατά πολύ το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Όμως, περισσότερα νέα για το θέμα των Δήμων θα έχουμε το επόμενο διάστημα.

Παρατηρούμε πως η λίστα των Bike Friendly καταλυμάτων περιλαμβάνει περισσότερα ξενοδοχεία και ξενώνες σε νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς παρά σε παραδοσιακά χειμερινούς προορισμούς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ποδηλασία στην ύπαιθρο επηρεάζεται πολύ από τον καιρό. Είναι λογικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι το χιόνι ή ο καύσωνας, ο ταξιδιώτης να προτιμά την άνεση του αυτοκινήτου του. Γι’ αυτό ίσως θεωρείται πιο βολικό να κάνει κανείς ποδήλατο σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα. Βέβαια, όταν βρέθηκα στη Δανία τον Φεβρουάριο, έβλεπα παντού γύρω μου κόσμο πάνω σε ποδήλατα, ακόμα και μητέρες με μωρά. Άρα το κρύο ή η ζέστη είναι μεν αποτρεπτικοί λόγοι για τους Έλληνες, όχι όμως για τους κατοίκους χωρών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο. Γι΄ αυτό και πολλοί ταξιδιώτες δεν αποθαρρύνονται από το να ανέβουν σε ποδήλατο στην Ελλάδα όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Bike Friendly σήμα φέρνει διεθνή αναγνώριση και κρατήσεις για τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία μας

Πόσο φιλική είναι η Ελλάδα για τον ποδηλάτη;

Δυστυχώς προς το παρόν δεν είμαστε πολύ φιλικοί προς το ποδήλατο, δεν το έχουμε στην κουλτούρα μας, αλλά μπορούμε σταδιακά να γίνουμε. Τα πράγματα αλλάζουν, το ποδήλατο είναι μια μόδα που ήρθε για να μείνει και φυσικά βοηθά την υγεία μας και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Esperos Suites & Villas, Λαύκος Πήλιο

Τι περιθώρια ανάπτυξης έχει ο ποδηλατικός τουρισμός στη χώρα μας;

Από την ανταπόκριση που λαμβάνω από το εξωτερικό, βλέπω πως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα και πως το ενδιαφέρον γίνεται όλο και πιο έντονο. Πρόσφατα βρέθηκα στην Ολλανδία για ένα workshop, στο πλαίσιο του οποίου συναντήθηκα με δύο ταξιδιωτικά γραφεία από το Ρότερνταμ και τη Χάγη. Και τα δύο γραφεία, αν και στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, δεν είχαν ακούσει για το Bike Friendly σήμα και βρήκαν τις πληροφορίες μας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό μας φέρνει αισιοδοξία ότι αφενός το Bike Friendly σήμα φέρνει διεθνή αναγνώριση και κρατήσεις για τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία μας και αφετέρου η χώρα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ποδηλατικό προορισμό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το ερχόμενο διάστημα;

Ως Bike Friendly σήμα και ως ΝΑΤΤΟΥΡ, θέλουμε να δουλέψουμε πάνω στην ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας, αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του ποδηλάτου. Ούτως η άλλως, το ποδήλατο περιλαμβάνεται στον Κ.Ο.Κ. ως μέσο μεταφοράς και ο ποδηλάτης έχει τα δικά του ξεχωριστά δικαιώματα. Γι’ αυτό, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση σωστής οδηγικής συμπεριφοράς μπορούν να παίξουν οι Δήμοι και η σωστή εκπαίδευση που δίνουν οι σχολές οδηγών. Μέσω της ευαισθητοποίησης των νέων οδηγών για το πώς θα αντιμετωπίζουν το ποδήλατο στο δρόμο, θα αυξηθεί και η ασφάλεια του ποδηλάτη. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε εκδήλωση που γίνεται για το ποδήλατο πανελλαδικά, που πιστέψτε με, είναι πολλές. Φέτος για παράδειγμα, ταξιδέψαμε μεταξύ άλλων στη Ρόδο για τον ποδηλατικό αγώνα Historica και στις Σπέτσες για το Tweed Run. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα ταξιδεύουν εκατομμύρια τουρίστες από χώρες που αγαπούν το ποδήλατο. Όπως εσείς θα θέλατε να κάνετε ποδήλατο στις διακοπές σας με ασφάλεια, έτσι και οι ταξιδιώτες αυτοί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς πάνω σε ποδήλατο ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Όλα γύρω από το ποδήλατο είναι θέμα παιδείας και αυτήν την παιδεία θέλουμε να προωθήσουμε. Με σχεδόν 80 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα στο δίκτυό μας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Δείτε ποια ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελλάδα είναι ήδη πιστοποιημένα ως Bike Friendly

Περισσότερα από Επίκαιρα