Σε μια από τις πιο χορταστικές κινηματογραφικές βδομάδες εντοπίζουμε όχι μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις ταινίες που τολμάνε να δοκιμάσουν την υπομονή του θεατή και είναι μοιραίο να διχάσουν το κοινό.
Βασίλισσα της καρδιάςΠάνω από όλες η δανέζικη «Βασίλισσα της καρδιάς» που πάει πολύ πιο πέρα από το προφανές ερωτικό στόρι (μια μεσήλικη δικηγόρος τα φτιάχνει με τον έφηβο γιο από τον πρώτο γάμο του άντρα της) και απλώνεται σε εδάφη που αφορούν την πολιτική, τις σχέσεις εξουσίας και τα υπαρξιακά αδιέξοδα της προοδευτικής Δύσης- έστω των σκανδιναβικών χωρών.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Ο αγαπητός του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν παλεύει επίσης με το «Χρυσό γάντι» του κόντρα στην πολιτική ορθότητα τις εποχής (η ταινία περιγράφει την αληθινή και αιματοβαμμένη ιστορία ενός γερμανού «Κουασιμόδου» που σκότωνε γυναίκες στο Αμβούργο του 70) αλλά η διάθεση του γερμανού σκηνοθέτη να σοκάρει με κάθε μέσο είναι εξίσου αποκρουστική με την δράση του πρωταγωνιστή του.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Ακριβώς αντίθετο το αποτέλεσμα της αινιγματικής «Λίλιαν» που επίσης βασίζεται στην πραγματική περιπέτεια μιας νεαρής γυναίκας που αποφάσισε να διασχίσει πεζή τις ΗΠΑ μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό της, την Αλάσκα. Ατέλειωτες σιωπές, ονειρικές εικόνες, ντοκιμαντερίστικη αισθητική σε ένα τολμηρό πρότζεκτ που ακολουθεί τη λογική ενός ιδιότυπου road movie για να αφηγηθεί ολόκληρη την αμερικανική ιστορία.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Τα «Άγρια αγόρια» του Γάλλου Μπερτράν Μαντικό είναι επίσης βέβαιο ότι θα διχάσουν. Ο λόγος είναι πως ο σκηνοθέτης βασίζεται στα κλασικά νεανικά μυθιστορήματα ενός Βερν ή Γκόλντινγκ για να διατυπώσει μια αιρετική άποψη για το τέλος στη «μάχη των φύλων» με ένα παραισθησιακό τρόπο (ο τίτλος από το ομότιτλο έργο του Μπάροουζ) ενισχυμένο από μια νοσηρή εμμονή πάνω στο σεξ και, κυρίως, τα φαλλικά σύμβολα.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Η πιο εμπορική ταινία της βδομάδας είναι ένα αστυνομικό φιλμ μυστηρίου γεμάτο καλούδια. Ο Ράιαν Τζόνσον με τα «Μαχαίρια» του φτιάχνει μια αλά Αγκάθα Κρίστι καλογραμμένη και με αρκετές εκπλήξεις ιστορία, ενώ αναθέτει το ρόλο του όχι και τόσο δαιμόνιου ντετέκτιβ στον Ντάνιελ Κρεγκ προκειμένου να βρει το δολοφόνο του πετυχημένου συγγραφέα Ρόμπερτ Πλάμερ μέσα από ένα καστ πολλών αστέρων.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Στα θετικά φιλμ επίσης της εβδομάδας ανήκει αναμφισβήτητα το animation «Ο Μπουνιουέλ στο λαβύρινθο με τις χελώνες» που θα συγκινήσει κυρίως τους σινεφίλ.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Το αμερικανικό εμπορικό σινεμά εκπροσωπείται από ένα μέτριο κατασκοπικό θρίλερ «Δίκτυο κατασκόπων». Ο ισραηλινός Εραν Ρίκλις, σκηνοθέτης της τρυφερής «Λεμονιάς» είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται έξω από τα νερά του.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Επίσης την κωμωδία «Παίζοντας με τη φωτιά». Ο πρώην παλαιστής Τζον Σίνα παλεύει για να κάνει καριέρα ηθοποιού στον κινηματογράφο.
Κριτική και αίθουσες προβολής
Τέλος μια αστυνομική περιπέτεια «21 γέφυρες» με πρωταγωνιστή τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν του «Μαύρου πάνθηρα».
Κριτική και αίθουσες προβολής