Ο Goran Bregovic στο Christmas Theater
Ο Goran Bregovic παρουσιάζει τη «Μουσική των Βαλκανίων» για δύο βραδιές στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater.
Ο διάσημος συνθέτης Goran Bregovic έρχεται στην Αθήνα για δύο συναυλίες στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Christmas Theater με τίτλο «Η Μουσική των Βαλκανίων», και γιορτάζει μαζί μας την δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και καταφέρνει να χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη. Μια γιορτή συναισθημάτων, γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων που έγιναν και δικά μας τραγούδια.
Η γιορτή που θα παρουσιάσει στο Christmas Theater περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του από το παραδοσιακό «Ederlezi» και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Mesecina» και το «Kalasnjikov» αλλά και το υπέροχο «Ausencia» από το «Undergound» και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούς στίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέχτηκα». Μαζί του θα έχει όπως πάντα τη μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών.
Ο Goran Bregovic λατρεύει την Ελλάδα. Όπως λέει: «Θα ήθελα να σας πω κάτι. Είστε τόσο τυχεροί που έχετε γεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα για να παραπονεθεί κανείς, αλλά σκεφτείτε λίγο την ιστορία σας, το φως, τη θάλασσα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» σε κάνει να χαμογελάς από όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι..»
«Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο»Παράλληλα ο Goran Bregovic θα παρουσιάσει και τη νέα του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο» και περιέχει έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του συνθέτη. Μωσαϊκό από Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους πριν από τον πόλεμο του 90, το Σεράγεβο είχε την ποικιλία και την ανοιχτή ματιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που είχε να δώσει πολλά στα πιο ανήσυχα παιδιά της. Αυτή είναι και η αφετηρία του νέου του δίσκου. «Το Σεράγεβο είναι μια μεταφορά γι αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη» είχε πει ο Bregovic σε μια παλιότερη του συνέντευξη, «τη μια μέρα ζούμε αρμονικά σαν καλοί γείτονες Χριστιανοί Εβραίοι και Μουσουλμάνοι και την επόμενη μπορεί να σφαχτούμε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο».
Ένας παππούς Εβραίος στέκεται μπροστά από το Δυτικό τείχος ή Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ και προσεύχεται. Ο δημοσιογράφος του CNN τον πλησιάζει και τον ρωτάει: «Μάθαμε ότι προσεύχεστε κάθε μέρα εδώ και 40 χρόνια μπροστά στο τείχος, για ποιους προσεύχεστε;»
Απαντά: «Προσεύχομαι για ειρήνη μεταξύ των χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Προσεύχομαι ώστε το μίσος και ο πόλεμος να τελειώσουν. Προσεύχομαι τα παιδιά μας να μεγαλώσουν ως υπεύθυνα όντα και να αγαπήσουν τους γείτονές τους »
«Και πώς αισθάνεστε μετά από σαράντα χρόνια προσευχής;»
«Νιώθω σαν να μιλάω σε έναν τοίχο.»
Όσο για τις φωνές του άλμπουμ, το casting είναι πραγματικά μοναδικό με τον Τυνήσιο σταρ Rachid Taha, τον Ισραηλινό φολκ τραγουδιστή Asaf Avidan και την λάτιν/ποπ τραγουδίστρια από την Ισπανία, Bebe.
Λίγα λόγια για τον συνθέτηΈνας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του βαλκανικού ήχου έχει δηλώσει γι’ αυτό τα εξής: «Η βαλκανική μουσική συνεχίζει να αρέσει και να παράγεται για τον ίδιο λόγο με το πανκ. Φέρνει την τρέλα, δεν είναι απλά μουσική. Και όλοι χρειαζόμαστε λίγη τρέλα…» Ο Bregovic συνεργάστηκε με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες των Βαλκανίων, ανάμεσα στους οποίους η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας και η μεγάλη Τουρκάλα τραγουδίστρια Sezen Aksu.
Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Bregovic με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγιεβο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το συγκρότημα άρχισε να διαλύεται, εκείνος στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων. Από τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Emir Kusturica «Ο Καιρός των Τσιγγάνων»,« Underground» στο οποίο συνεργάστηκε και με την Cesaria Evora και το «Arizona Dream» στην οποία συνεργάστηκε με τον Iggy Pop, καθώς και η μουσική του για την ταινία «Βασίλισσα Μαργκό» του Patrice Chéreau , ωστόσο έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες.