MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φουλ Brazil με τη Μιράντα Βερούλη: «O Samba» στο θρυλικό Folie

Βραζιλιάνικες νύχτες στην πόλη. Tαξίδι στην σάμπα. Aπόδραση στο Ρίο.

Μαρία Μαρκουλή | 11.12.2019

Με τη Μιράντα Βερούλη, που ξέρει όχι μόνο να μεταφέρει το κλίμα στα μέρη μας, αλλά και να μας οδηγεί στις αποκαλυπτικές, πλούσιες και αστείρευετες  πηγές της Βραζιλιάνικης μουσικής και κουλτούρας. Αυτή την φορά, σημείο αφετηρίας, το θρυλικό Folie. Που έχει γράψει (και συνεχίζει δυναμικά) να γράφει ιστορία στις εξωτικές διαδρομές της μουσικής της Αθήνας.

Επιστροφή στο ιστορικό Folie

Μια ολόκληρη σκηνή «φούντωσε» εκεί στους Αμπελόκηπους και το κοινό της πόλης που αναζητούσε λάτιν ήχους βρήκε σημείο συνάντησης. Εκεί δημιουργήθηκαν και οι πρώτες μπάντες και αναδείχτηκαν εξαιρετικοί μουσικοί. Και άλλη μια σπέσιαλ «fiesta tropical» είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Ο Samba.

«Ένα αφιέρωμα στο πιο χαρακτηριστικό είδος Βραζιλιάνικης μουσικής, που συγκινεί με τις λυρικές μελωδίες του και ξεσηκώνει με τον ακαταμάχητο ρυθμό του», λέει η Μιράντα Βερούλη και περιγραφει το μουσικό ταξίδι στους ρυθμούς του βραζιλιάνικου χορού, αυτό που πήρε σχήμα, χρώμα και ρυθμό στο νέο της πρότζεκτ το O Samba. «Aπό την γέννηση της σάμπα στο Ρίο ντε Ζανέιρο στις αρχές του περασμένου αιώνα ως το sambodromo και το πιο ξακουστό Καρναβάλι τού κόσμου», λέει χαρακτηριστικά. Και αυτά όλα: «Στο ιστορικό Folie Club!» – σημειώνει – «που πρώτο ξεκίνησε τις Βραζιλιάνικες βραδιές στην πόλη και συνεχίζει ασταμτάτητα κάθε Τετάρτη, εδώ και 27 χρόνια».

Τι θ’ ακούσουμε στο O Samba

«Με τη νεα σύσταση του Quartet Brasileiro μου, παρουσιάζω μια επιλογή από τα πιο όμορφα τραγούδια της σάμπα, φόρο τιμής στους ποιητές της. Μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα με το εξωτικό ντεκόρ, τα γευστικά κοκτέιλ και φυσικά τους Βραζιλιάνους χορευτές και χορεύτριες που μάς παρασύρουν στην πίστα, σε μια πραγματική festa tropical»! 

Μετά το λάιβ, παίρνει θέση στα decks και αναλαμβάνει τις μουσικές ο εκλεκτός DJ Dudu (aka Σπύρος Καββαδίας).

Η Μιράντα εξηγεί ότι η διαδρομή ως την τελική επιλογή των τραγουδιών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τι να κρατήσεις, τι να αφήσεις έξω από το πρόγραμμα; «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που να τιμά όλο αυτό – τη βραζιλιάνικη κουλτούρα και τη μεγάλη γκάμα των ήχων και των ρυθμών της». Συνθέτες, στιλ, ατμόσφαιρες.

«Εχει ιδιαίτερη σημασία για μένα ο συγκεκριμένος χώρος, γιατί θυμάμαι όταν είχα γυρίσει από Νέα Υόρκη και Βραζιλία έψαχνα να βρω έναν χώρο για να ακούω αυτές τις μουσικές. Ήταν οι Τετάρτες λοιπόν του Folie. Eκεί έπαιξα πρώτα και σαν DJ και γνώρισα τους μουσικούς με τους οποίους αργότερα φτιάξαμε την πρώτη μπάντα μας».

Παίζει ρόλο ότι παρέμεινε μέσα στα χρόνια, σταθερά, ένα σημείο αναφοράς.

«Ναι, γιατί ο χώρος έχει κρατήσει την ατμόσφαιρα όπως ήταν… Αυτό αρέσει πολύ σε όλους μας, είναι ότι νοιώθουμε πολύ οικεία, χαιρόμαστε τις πρόβες που κάνουμε, δοκιμάζουμε πράγματα, για παράδειγμα ο τρομπετίστας μας ο Μάνος Θεοδωσάκης πήρε το μπάσο και άρχισε να παίζει και έτσι παίζει και μπάσο στο πρόγραμμα».

Τι θα θέλατε να πάρει ο κόσμος μαζί του φεύγοντας από αυτές τις βραδιές;

«Αυτό που θέλουμε είναι να περάσει ο κόσμος όμορφα, ν’ ακούσει καλή μουσική, να συναντηθεί το καινούριο κοινό με το παλιό, ν’ απολαύσει live Brazil».

Παραμένει η έξοδος για μουσική σταθερά στις επιλογές σας;

«Σαν ακροάτρια θεωρώ ότι η live εμπειρία, το live, ο ήχος, η ενέργεια που παίρνεις δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Μ΄αρέσει πολύ να βγαίνω, να βλέπω καινούργια πράγματα, μ αρέσει το θέατρο και είμαι φανατική του σινεμά. Εχω μεγάλη τρέλα με τον κινηματογράφο».

Η τζαζ στην πόλη και η Μιράντα, ένα δραστήριο μέλος της σκηνής, με τα διάφορα πρότζεκτ της, λάιβ σχήματα, εμφανίσεις, δισκογραφία, αξιοπρόσεκτες συνεργασίες.

«Η τζαζ σκηνή στην Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς. Νέοι τζαζίστες, νέοι μουσικοί εμφανίζονται… μπορεί να μην είναι πολλά τα καινούργια πράγματα αλλά αυτά που βλέπω είναι πολύ αξιόλογα.   Το μεγάλο θέμα παραμένει η έλειψη σκηνών. Αν και υπάρχουν και λειτουργούν μαγαζιά που πιστεύουν και στηρίζουν την  τζαζ».

Η συνέχεια με Onírico στο Jazzét Café…

Έναs χρόνος από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της άλμπουμ Onírico, η Μιράντα θα παρουσιάσει στις 28 Δεκεμβρίου ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτό, στο Jazzét Café…

«Σαν στιλ κατατάσσεται στο ιδίωμα της Brazilian Jazz και περιέχει διασκευές γνωστών Βραζιλιάνων συνθετών σε καινούργιες ενορχηστρώσεις και original δικά μου τραγούδια, καθώς και ένα τραγούδι, σε σύνθεση του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και στίχο δικό μου. Ουσιαστικά, είναι το απόσταγμα τής πορείας μου με την μπάντα μου «Desafinados» τα τελευταία 15 χρόνια… με την συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων jazzmen».

Απολαυστική Brazilian Jazz, λοιπόν μέσα από αγαπημένα θέματα των Tom Jobim, Chico Buarque, Caetano Veloso, Marcos Valle, Jorge Ben, João Donato, Baden Powell, Tim Maia, αλλά και original συνθέσεις.

H Mιράντα Βερούλη, φωνή, ο Μάνος Θεοδοσάκης τρομπέτα, ο Σπύρος Μάνεσης πιάνο, ο Γιώργος Ρούλος κοντραμπάσο, ο Αναστάσης Γούλιαρης τύμπανα.

Και σε περίπτωση που αναριωτόμαστε πώς ξεκίνησε η αγάπη της για την Βραζιλία  (έχει τιμηθεί και σαν πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης μουσικής και κουλτούρας στην Ελλάδα που μάλιστα τιμήθηκε επίσημα πέρσι από την Πρεσβεία της Βραζιλίας) η Μιράντα έχει να μας πει:

«Κάπου στην εφηβεία μου ανακάλυψα τα μιούζικαλ του Hollywood, το swing και το American Popular Song. Σε μια συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του Frank Sinatra, άκουσα για πρώτη φορά τον Antonio Carlos Jobim να τραγουδά έναν στίχο στα πορτογαλικά. Αυτό ήταν! Κεραυνοβόλος έρωτας! Η μελωδία του θέματος, η αρμονία στις χορδές της κλασσικής κιθάρας, ο ήχος τής Βραζιλιάνικης γλώσσας, ο ρυθμός της Bossa Nova, με μάγεψαν!»

Αν αυτό ήταν το πρώτο κλικ, η συνέχεια δεν άργησε να έρθει…

«Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από ένα πτυχίο Φυσικής Αγωγής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τής Αθήνας και ενώ σπούδαζα  γραφικό σχέδιο στη Νέα Υόρκη και έκανα έρευνα για ένα πρότζεκτ για την σχολή, άρχισα να ακούω συνεχόμενα βραζιλιάνικη μουσική, αρχικά μπόσα νόβα και σάμπα, ύστερα τα πάντα και να μαθαίνω την υπέροχη ποιητική αυτή γλώσσα μέσα από τους στίχους των τραγουδιών».

Πήρε το πτυχία της από το Parsons School of Design και δεν πέρασε πολύς χρόνος έως ότου βρεθεί στο  Ρίο ντε Ζανέιρο δουλεύοντας σαν γραφίστας. Μέσα σε τρεις εβδομάδας είχε αρχίσει να μιλάει  Πορτογαλικά. Επιστρέφοντας στην Αθήνα αρχίζει να τραγουδάει με την πρώτη βραζιλιάνικη μπάντα στην Ελλάδα, την Banda Som Brasil.

Με μια πορεία είκοσι δύο χρόνων, έχοντας στο κέντρο την Βραζιλιάνικη μουσική, η Μιράντα δημιουργεί και διαδίδει τους ήχους της –και είναι πρόθυμη κάθε φορά να μοιραστεί τις ιστορίες της.

Περισσότερα από Art & Culture