Γιώργος Ζογγολόπουλος, έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού: Έκθεση στη Roma Gallery
H Roma Gallery & το Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου διοργανώνουν την έκθεση, «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιούν», αφιερωμένη σε άγνωστα σχεδόν έργα του μεγάλου Έλληνα εικαστικού, με ελεύθερη είσοδο.
Η Roma Gallery σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεώργιου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.
«Γιώργος Ζογγολόπουλος: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού»: Η έκθεσηΣτην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά πολλά «εν πολλοίς άγνωστα» γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μεσαίων και μικρών διαστάσεων, τα οποία συντρόφευαν πάντοτε τον καλλιτέχνη στο σπίτι του στο Ψυχικό. Ορείχαλκος, ανοξείδωτος χάλυβας, πλεξιγκλάς είναι οι πρώτες ύλες των γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια 50 περίπου χρόνων και καλύπτουν διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του σημαντικού Έλληνα γλύπτη. Πρόκειται για έργα ολοκληρωμένα, στα οποία «επέστρεφε», άλλοτε για να τα συμπληρώσει με νέα στοιχεία και άλλοτε για να τα μεγεθύνει ή να δανειστεί στοιχεία τους για νέα.
Η έκθεση θα μπορούσε να ιδωθεί και σαν μια προβολή της εξέλιξης της δημιουργικής σκέψης του καλλιτέχνη, που διέσχισε τον αιώνα, παραμένοντας ταυτόχρονα κλασσικός ως προς την τεχνική και την παιδεία και σύγχρονος ως προς την ένταξη στο έργο του των νέων προκλήσεων και μεθόδων. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και οι δύο ζωγραφικοί πίνακες που ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος επέλεξε και παρήγαγε σε μεταξοτυπίες, θέλοντας να υπογραμμίσει τη μακρόχρονη θητεία του στο κίνημα του μοντερνισμού αλλά και την πορεία του στο χώρο της αφαίρεσης και της τεχνολογίας.
Η επιμέλεια της έκθεσης, «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού», και του καταλόγου της έκθεσης ανήκει στην Ιστορικό Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, συνεργάτιδα και προσωπική φίλη του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
«Μέσα από τα έργα μου επιδιώκω να επικοινωνήσει ο κάθε άνθρωπος με ότι εκείνος επιθυμεί και αναπολεί, όσο απραγματοποίητο και ανέφικτο αν είναι. Άλλωστε, τις κρυφές λαχτάρες μας δεν υπηρετεί η τέχνη;»