Τρεις αδερφές
Ένας ταλαντούχος τούρκος σκηνοθέτης μεταφέρει το κλασικό έργο του Τσέχοφ στα χιονισμένα και επιβλητικά τοπία της Ανατολίας.
Υπόθεση
Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται για διαφορετικούς λόγους να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Κάποτε στην Ανατολία
Αργοί τελετουργικοί ρυθμοί. Αίσθηση στασιμότητας και ματαιότητας. Λαχτάρα για αλλαγή στη ζωή που θα έρθει με τη φυγή από τη κλειστή κοινωνία του χωριού. Και κυρίως η φυσική, σταθερή δύναμη της γυναίκας που δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε πατριαρχικές, αυταρχικές κοινότητες. Όμως ο δεξιοτέχνης Αλπέρ δεν αφήνει το έργο του ούτε στιγμή να γίνει μελό, διδακτικό ή εύκολο. Ακόμη κι όταν η τραγωδία χτυπά την πόρτα του φτωχικού σπιτιού, η απόσταση της κάμερας μετατρέπει το σοκ σε φυσικό γεγονός και την απώλεια σε συνήθεια.
Οι «Τρεις Αδερφές» συμπυκνώνουν με εξαιρετική απλότητα το σχήμα της γυναικείας χειραφέτησης σε μια ιστορία σπάνιας ανθρωπιάς. Το μαγευτικό τοπίο θαρρείς πως επιδρά σαν πνεύμα στις ζωές των γυναικών και τις οδηγεί σε παράτολμες ενέργειες, οι οποίες όμως πίσω από τα αψυχολόγητα κίνητρα τους κρύβουν τη λαχτάρα τους για ζωή. Την ίδια στιγμή, το αντίθετο αντρικό στρατόπεδο, βρίθει από την απαθή εγωιστική συμπεριφορά του εξουσιαστή που δεν αναγνωρίζει τίποτε άλλο από τους κατώτερους του, παρά μόνο την τυφλή υπακοή. Μια υπακοή που οι ηρωίδες είναι αποφασισμένες να παραβούν με τον δικό τους τρόπο στην ασύλληπτα διεισδυτική και ευφυέστατη τελική σεκάνς.