MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο σημαντικός δημιουργός πέθανε σε ηλικία 72 ετών, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες όπου έδινε μάχη με τον με τον καρκίνο.

Φωτό: Χρήστος Σκυλλάκος
author-image Γεωργία Οικονόμου

Δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να προλογίσει μία τέτοια απώλεια. Όσο προετοιμασμένοι και αν ήμασταν, όσο κι αν τον αποχαιρετήσαμε στις ανοιξιάτικες συναυλίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο στα τέλη Ιουνίου του 2019, ο θάνατος του πονάει και μάλιστα πολύ. Γιατί σήμερα δεν πέθανε απλώς ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης με τα τραγούδια του οποίου μεγαλώσαμε οι περισσότεροι, πέθανε ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είναι πια ανάμεσά μας, μολονότι «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» όσο κανένας.  Η μάχη του με τον καρκίνο πέρα ως πέρα ηρωική. Δεν κρύφτηκε στιγμή πίσω από το δάχτυλό του, δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Ούτε στις τελευταίες του συναυλίες, όταν έπαιζε πιάνο σαν δαίμονας με τα χέρια του μελανιασμένα από τις ενέσεις δίνοντας θάρρος σε εμάς που θα τον αποχωριζόμασταν σύντομα, αλλά και παίρνοντας δύναμη και αυτός από τη μουσική του. 

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan και εκεί, παρά τους πόνους και την ταλαιπωρία, δήλωνε συνέχεια «παρών» μέσω του λογαριασμού του στα social media αποτελώντας και πάλι παράδειγμα προς μίμηση. 

Στις 21 Δεκεμβρίου έκανε μια σημαντική και συγκινητική έκκληση εν όψει των γιορτών, μέσα από το νοσοκομείο. «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες» είχε γράψει. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του ανάρτηση.

Στις 8 Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση μία εκ βαθέων εξομολόγηση, δείγμα της θαρραλέας του ψυχής. «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου με θλίψη ανακοίνωσε τον θάνατό του. Το δελτίο Τύπου που λάβαμε είχε και ένα σύντομο βιογραφικό του μαζί. Το παραθέτουμε αυτούσιο, πώς να συνοψίσει κανείς τόσα χρόνια καριέρας μέσα σε λίγες μόνο γραμμές. 

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης την 1/12/2016 στον Χρήστο Σκυλλάκο και στο monopoli.gr.

Ποιος ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία , αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτοντας εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και Cd συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, κ.α.

Έχει γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα. Δεκαπέντε παραγωγές του αρχαίου δράματος (Επίδαυρος- Ηρώδειο) και δεκαέξι παραγωγές στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α)

Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής ( Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία,Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κοστάντσα, Νόργουιτς, Λουιζιάνα, Σικάγο, Χογκ Κόγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Αιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α)

Τα έργα του έχουν εκτελεστεί απ΄ όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και από μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού όπως Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, της Κρακοβίας, της Λιέγης, της Οζάκας, Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης, Καμεράτα των Βερσαλλιών, Συμφωνιέτα του Μπόρνμουθ, Μούζικα Πολυφώνικα, Χορωδία Αρνολντ Σένμπεργκ της Βιέννης και πολλές άλλες

Συνεργάστηκε με μαέστρους και σολίστ διεθνούς κύρους όπως Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Gunther Schuller, Leo Brouwer, Saulius Sondeckis, Amury du Closel, Erwin Ortner, Gary Burton, Augustin Dumay, Michel Beroff, Pedro Carneiro, Sergei Krulof, Ivan Bastos, Νικόλας Οικονόμου, Κώστας Κοτσιώλης, Γιάννης Βακαρέλης, Milva, Irene Jarsky, Udo Reineman, Δημήτρης Καβράκος, Lucienne Van Deyck, Lieve Janssen, Chris Demoor, Lucile Vignon κ.α

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Το 2002 τιμήθηκε για την μουσική του στο θέατρο με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. 


Σταθμοί της καριέρας του: 

  • Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας  1986-1990
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
  • Υπουργός Πολιτισμού  1994-1996
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV ( Ελλάδας) 1996-2004
  • Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στον Οργανισμό “Αθήνα 2004”, 2002-04
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής για το θεσμό “Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006”, από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2006

Για τη δράση του στην πολιτιστική διαχείριση καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος θα κηδευτεί τη Δευτέρα (30.12.2019) και ώρα 14:30 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και η κηδεία θα είναι πολιτική.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα