Πήτερ Παν, από το Μαύρο Θέατρο της Πράγας στο Christmas Theater
Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει την παράσταση «Πήτερ Παν», από τις 3 Ιανουαρίου 2020, στο Christmas Theater, σε σκηνοθεσία Ζίρι Σρνετς.
Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας επιστρέφει στην Αθήνα σε μια εορταστική περιοδεία για τα 60 χρόνια ζωής του και παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και πολυαγαπημένη ιστορία γεμάτη αστερόσκονη και μαγεία. Η πασίγνωστη ιστορία του Πήτερ Παν και του Καπτεν Χούκ και οι περιπέτειές τους στην χώρα του ποτέ θα μεταφερθούν στη σκηνή του Christmas Theater, από τις 3 Ιανουαρίου 2020, σε μια μοναδική προσαρμογή που μόνο η τεχνική του μαύρου θεάτρου μπορεί να προσφέρει.
Πήτερ Παν: Λίγα λόγια για το έργοΠρόκειται για το πασίγνωστο και πολύ αγαπημένο έργο του Τζέημς Μπάρι, που αφηγείται τις περιπέτειες του Πήτερ Παν στη χώρα του Ποτέ καθώς προσπαθεί να σώσει τους φίλους του από τον μοχθηρό Κάπτεν Χούκ. Ένα ταξίδι από τη γη των ανθρώπων στην Oνειροχώρα όπου τα παιδιά παραμένουν πάντα παιδιά.
ΥπόθεσηΌλα ξεκινούν όταν ένα αγόρι στο Λονδίνο που δεν μεγαλώνει ποτέ, ψάχνει να βρει τη χαμένη του σκιά και φτάνει στο παράθυρο των Nτάρλινγκ. Eκεί συναντά τρία παιδιά, τη Γουέντι και τ’ αδέλφια της Tζον και Mάικλ, και με τη βοήθεια της νεραϊδόσκονης που προσφέρει η μικροσκοπική νεραϊδούλα Tίνκερμπελ, τους μαθαίνει να πετούν. Όλοι μαζί ξεκινούν, με κατεύθυνση το δεύτερο αστέρι δεξιά, για τη Xώρα του Ποτέ.
Eκεί θα αντιμετωπίσουν τον περιβόητο κακό Kάπτεν-Xουκ, που φοβάται μόνο τον κροκόδειλο που κάποτε του έφαγε το χέρι, και θα ζήσουν τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους. Eννοείται ότι το αγόρι με τη χαμένη σκιά είναι ο θρυλικός Πήτερ Παν.
Νεράιδες, χαμένα παιδιά, εντυπωσιακές πτήσεις, μαγική σκόνη και ο κροκόδειλος του Κάπτεν Χούκ σε μια υπερπαραγωγή με 18 ηθοποιούς σκηνοθετημένη από τον μοναδικό Ζίρι Σρνετς. Η νοσταλγική μουσική που γράφτηκε ειδικά για αυτή την παράσταση έρχεται να ολοκληρώσει μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία για μεγάλα και μικρά παιδιά…
Μαύρο Θέατρο της ΠράγαςΗ τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σαν να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας…
Η τεχνική του θιάσουΗ καταγωγή του μαύρου θεάτρου εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του «μαύρου δωματίου» ή «μαύρου κουτιού» που είχε αναπτυχθεί εκεί όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες ντυμένοι στα μαύρα κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1959 ο Jiri Srnec ίδρυσε το Μαύρο Θέατρο της Πράγας όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή.
Ποιος είναι ο Ζίρι ΣρνετςΙδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου θιάσου Jiri Srnec Black Theatre of Prague, ο Ζίρι Σρνετς γεννήθηκε το 1931 στο Zalov κοντά στην Πράγα. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, μουσικός συνθέτης, ζωγράφος αλλά κυρίως ποιητής, ο Ζίρι Σρνετς έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένας από τους εκπροσώπους της τσέχικης θεατρικής σχολής που δημιουργεί εικόνες διάφανης ομορφιάς οι οποίες ταξιδεύουν το κοινό του στον κόσμο της ποίησης, των ονείρων και των θαυμάτων της παιδικής ηλικίας.
Εδώ και 60 χρόνια ο θίασός του έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 65 διεθνή θεατρικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Βόρειο και Νότιο Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Εκτός από το δικό του θίασο, ο Jiří Srnec έχει συνεργαστεί και με το διεθνούς φήμης θίασο Laterna Magica στην πιο επιτυχημένη τους παραγωγή, «The Magic Circus».
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 στις 20.00
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 στις 12.00 και στις 16.00