10 καθημερινές πρακτικές για να νικήσετε το στρες
Υπάρχουν φορές που η καθημερινότητα ίσως γίνει πιεστική. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η πολύωρη ενασχόληση με την τεχνολογία, οι πολλές δραστηριότητες και η προσπάθεια ισορροπίας όλων των πτυχών της ζωής μας μπορεί να αρχίσουν να γίνονται βάρος.
Το βάρος αυτό όταν παραμένει και σε κατακλύζει, γίνεται στρες που σε εμποδίζει να βιώσεις με χαρά και απόλαυση την καθημερινή σου εμπειρία.
Είναι φυσιολογικό όλοι μας που και που να αισθανόμαστε έτσι, ακόμα κι αν έχουμε μία καλή ρουτίνα. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε μπορεί να μας οδηγήσει κάποιες φορές σε αυτό το μη επιθυμητό σημείο.
Μιλώντας με όρους της Ayurveda η ταχύτατα κινούμενη, σύγχρονη ζωή που μας θέλει συνεχώς σε εγρήγορση δημιουργεί ένα περιβάλλον ανισορροπίας της Vata Dosha.
H Vata έχει να κάνει με την κίνηση, την δραστηριότητα, την αλλαγή και την μετάβαση. Αν κινούμαστε προς το άκρο της υπερβολής, δημιουργείται υπερδραστηριότητα χωρίς όφελος. Είναι μία κατάσταση που κάνει τον άνθρωπο νευρικό, ασταθή, αναστατωμένο και στρεσαρισμένο. Δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι ο χρόνος γλιστράει μέσα από τα χέρια σου αναξιοποίητος.
Τις στιγμές που αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας ότι συμπεριφερόμαστε και αισθανόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι πολύ ωφέλιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να εξουδετερώσουμε το στρες πριν γίνει άγχος.
Παρακάτω θα βρείτε έναν «δεκάλογο» με πρακτικές αυτοφροντίδας και διατροφικές προτάσεις που κατευνάζουν το στρες και προσφέρουν τόνωση.
Ειδικά αυτή την περίοδο που έχει ξεκινήσει να κάνει κρύο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση, σας προτείνω να κάνετε καθημερινά κάποια πράγματα από αυτά που θα διαβάσετε, προκειμένου να αισθάνεστε καλά, με ενέργεια και διάυγεια.
Όταν μας κατακλύζει το στρες γινόμαστε νευρικοί στις κινήσεις μας. Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε πρακτική στην ενσυνείδητη κίνηση.
Μία σύντομη πρακτική στην yoga εστιάζοντας προσεκτικά και με επίγνωση στην κάθε κίνηση, μας γειώνει και μας επαναφέρει στο κέντρο μας. Από το σημείο αυτό μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση και να δράσουμε με πιο συγκροτημένο, ήρεμο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η γείωση είναι αντιστάθμισμα στον «άτακτο στροβιλισμό» που αισθανόμαστε υπό συνθήκες στρες και οι κινήσεις που γίνονται με επίγνωση προφέρουν μία άλλη, πιο αργή αίσθηση του χρόνου που κατευνάζει τον νου.
Στο κανάλι του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη στο Youtube να δείτε μία απλή πρακτική που διαρκεί μόλις 14 λεπτά και μπορείτε να την κάνετε όποτε χρειάζεστε αποσυμπίεση και επαναφορά.
2) Ψηφιακή Τεχνολογία: Πάρτε τον έλεγχοΗ ψηφιακή τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο για την εργασία μας και την επικοινωνία μας.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν η έκθεση στις οθόνες συμβαίνει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Το κεφάλι μας είναι ήδη γεμάτο πληροφορίες. Όταν αδιάκοπα βομβαρδίζεται με ακόμα περισσότερες, το εμποδίζουμε να έρθει σε κατάσταση διαύγειας, συγκέντρωσης, αφομοίωσης και τάξης.
Είναι απαραίτητο για την υγεία μας, την συναισθηματική μας ισορροπία και για την αποτελεσματικότητά μας σε όσα μας ενδιαφέρει να πετύχουμε, να έχουμε το περιθώριο να βρεθούμε offline. Όχι αν τύχει και κλείσει το κινητό από μπαταρία, αλλά με πρόγραμμα και συνείδηση.
Η ψηφιακή αποσύνδεση που θα κάνετε στρατηγικά και με πρόγραμμα, θα δημιουργήσει χώρο στον νου σας και θα σας κάνει άμεσα πιο ήρεμους, λειτουργικούς και δημιουργικούς.
Μερικοί πρακτικοί τρόποι για να το πετύχετε είναι:
- Πείτε όχι στις οθόνες μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο
- Πείτε όχι στις οθόνες μόλις ξυπνήσετε. Αφού τελειώσετε με την αυτοφροντίδα σας τότε ασχοληθείτε με το κινητό σας. Το ξεκίνημα της ημέρας θα είναι πολύ καλύτερο.
- Όταν κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό με την οικογένεια ή με φίλους αφήστε κάπου μακριά το κινητό. Το ίδιο κάντε σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που εσείς γνωρίζετε ότι το κινητό δεν σας χρειάζεται, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να το πάρετε μηχανικά στα χέρια σας και να ασχολείστε με αυτό αντί με την στιγμή.
- Κάντε εξάσκηση στην mindful πλοήγηση. Αυτό σημαίνει κάθε φορά να γνωρίζετε πόση ώρα ασχολείστε με αυτό που ασχολείστε και ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός σας. Αν σας ακούγεται πολύ απλό θυμηθείτε την τελευταίο φορά που μπήκατε στο διαδίκτυο γιατί θέλατε να δείτε κάτι και τελικά βρεθήκατε ώρες μετά να βλέπετε κάτι που δεν σας προσφέρει τίποτα…
- Όταν σας δίνετε η ευκαιρία για κάποια εξόρμηση επιλέξτε μέρη που επιτρέπουν περιορισμένη έως και καθόλου χρήση του κινητού. Αν κάνετε το digital detox κριτήριο για το πού θα κάνετε διακοπές να είστε σίγουροι ότι θα έχετε μία πιο ξεκούραστη και ολοκληρωμένη εμπειρία που πραγματικά θα σας ανανεώσει.