Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος: Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει, από τις 3 Φεβρουαρίου 2020, την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος», για την πρώιμη περίοδο δημιουργίας του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη, στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2020 στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος» και θέμα τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Πάμπλο Πικάσο.
«Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος»: Η παραγωγήΠρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια (1900-1907) του Πάμπλο Πικάσο μέσα από multimedia εφαρμογές που φέρνουν τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου καλλιτέχνη, αλλά και με το ιστορικό πανόραμα της εποχής.
H συγκεκριμένη παραγωγή παρουσιάζεται σε συνέχεια της έκθεσης «The Young Picasso» που πραγματοποιήθηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Τα διαδραστικά βιβλίαΔύο διαδραστικά βιβλία συνδυάζουν την απτική εμπειρία των τυπωμένων, εικονογραφημένων βιβλίων με τις απεριόριστες δυνατότητες των ψηφιακών μέσων. Κάποια κομμάτια των βιβλίων είναι τυπωμένα, ενώ άλλα έχουν κινούμενες εικόνες που προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Για παράδειγμα, φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια εμφανίζονται διαδραστικά όταν ακουμπήσει κανείς σημεία του χάρτη του Παρισιού. Με την αφή αλλάζουν, επίσης, τα χρώματα ενός πίνακα ή εμφανίζονται τα προσχέδια του καλλιτέχνη για ένα έργο του. Σύντομα ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν τις κινούμενες εικόνες και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Το περιεχόμενο των βιβλίων επικεντρώνεται στη στιλιστική ανάπτυξη του Πικάσο την επταετία 1900-1907, κατά την οποία άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του κυβισμού.
Επιπλέον, μέσα από μία ταινία με δέκα κεφάλαια παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εργάστηκε ο Πικάσο. Η ταινία αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ 1900 και 1907 που επηρέασαν τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη. Αποσπάσματα από φιλμ της περιόδου που δείχνουν το Παρίσι, τη Βαρκελώνη ή την Γκοσόλ μεταφέρουν τους θεατές στην ατμόσφαιρα της εποχής, σημαντικοί πίνακες εμφανίζονται σε close-up και απεικονίζουν τη δημιουργική εξέλιξη του Πικάσο, ενώ τα κείμενα που εμφανίζονται, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, υπογραμμίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη του μεγάλου δημιουργού.
Κύκλος διαλέξεων για τον Πάμπλο ΠικάσοΣτο πλαίσιο της διαδραστικής εγκατάστασης «Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος» εγκαινιάζεται στο ΚΠΙΣΝ και ένας νέος κύκλος διαλέξεων που θέτουν στο κέντρο τον μείζονα καλλιτέχνη του 20ου αιώνα και το έργο του μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα ενός διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα. Η αρχή γίνεται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.00 στον Πύργο Βιβλίων όπου η καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν και επιμελήτρια πολλών εκθέσεων με έργα του Πικάσο Άντρη Μιχαήλ επιχειρεί μια καινούρια προσέγγιση του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Σχολικά προγράμματα και εργαστήριαΕπιπλέον, το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί και μια σειρά από σχολικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες,καθώς και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με θέμα τον Πικάσο και το έργο του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org.
«Πικάσο. Γαλάζια και ροζ περίοδος»: Μια οπτικοακουστική Εγκατάσταση
Από τις 3 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2020
Ωράριο λειτουργίας:
03/02–12/04: Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00, Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00.
13/04–26/04: Δευτέρα – Κυριακή 9.00-22.00
27/04–31/05: Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00, Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00.
Είσοδος Ελεύθερη
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: (+30) 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/