MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΡΟΣ

Γεωργία Τέγου, Μιχάλης Θεοφάνους, Κατερίνα Ανδρέου: τρεις ανερχόμενοι χορογράφοι στη Στέγη

Τρεις διεθνώς καταξιωμένοι χορογράφοι που συμμετέχουν στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων που λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Φεβρουαρίου στη Στέγη μάς μιλούν για τις δουλειές τους.

author-image Παρασκευή Τεκτονίδου

Γεωργία Τέγου & Μιχάλης Θεοφάνους: “Reverie”

Ονομάζετε τη χορογραφική σας προσέγγιση dance as design θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;

Όταν δημιουργούμε μια παράσταση χορού λειτουργούμε με οπτικό τρόπο, ακολουθούμε τη μεθοδολογία που ακολουθεί και ένας designer, αρχίζοντας από το ‘Look and Feel’ του έργου. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουμε τις χρωματικές παλέτες, τις υφές και την αισθητική που θέλουμε να ακολουθήσουμε έχοντας σαν σκοπό να δημιουργήσουμε ένα οπτικό περιβάλλον. Το ανθρώπινο σώμα, η ενέργεια και η δυναμική του και η δυνατότητά του για μεταμόρφωση μέσω της κίνησης είναι πάντα η κύρια και πρώτη μας ύλη. Έχοντας επιρροές από την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τις εικαστικές τέχνες το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα σύγχρονου χορού, οπτικού φυσικού θεάτρου και περφόρμανς.

Ο Μιχάλης Θεοφάνους είναι απόφοιτος της ΚΣΟΤ και κάτοχος ερευνητικού μεταπτυχιακού στη χορογραφία και την περφόρμανς (Mres in Choreography and Performance) από το Πανεπιστήμιο Roehampton του Λονδίνου.

Αν σας ρωτούσε κάποιος τι σημαίνει χορογραφία σήμερα τι θα του απαντούσατε;

Έχει την έννοια της διευρυμένης χορογραφίας που περιλαμβάνει και άλλες πρακτικές. Για μας εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει και την παραδοσιακή έννοια του σύγχρονου χορού με την πολυπλοκότητα στη σύνθεση της κίνησης. Είναι οργάνωση χώρου, χρόνου και σωμάτων, είναι στρατηγική και αισθητική.

Ποιές είναι οι καλλιτεχνικές σας επιρροές;

Romeo Castelluci, David Lynch, Tim Walker, Georgia O’Keeffe, Bill Viola, Christian Rizzo, Crystal Pite, Robert Wilson και Δημήτρης Παπαιωάννου.

Πόσο διαφορετικός είναι ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα και στην Αγγλία όπου ζείτε και εργάζεστε; ή ίσως πόσα κοινά έχει;

Ίσως η Αγγλία σε κάποια πράγματα να είναι χορευτικά πιο παραδοσιακή. Η σκηνή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι λίγο πιο ανοιχτή στον πειραματισμό ενώ στην Αγγλία τώρα αρχίζει να διευρύνεται η αντίληψη σχετικά με το τι μπορεί να είναι η χορογραφία. Ο σύγχρονος χορός εκεί βέβαια έχει πανεπιστημιακή υποστήριξη το οποίο εδώ ακόμα δεν έχουμε καταφέρει, παρά το υψηλό επίπεδο χορευτικής παιδείας που έχουμε.

Η Γεωργία Τέγου είναι χορεύτρια και χορογράφος, με βάση της το Λονδίνο

Πώς θα συστήνατε την παράσταση που παρουσιάζετε στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων;

Είναι μία πρόσκληση σε ένα αλληγορικό και ονειρικό σύμπαν. Εμπλέκονται δύο παράλληλες διαστάσεις σε ένα σκηνικό χώρο ο οποίος μεταμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα.

Τι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση σε μία χορογραφία και τί είναι εκείνο που σε ανταμείβει;

Μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να συνδέσεις αρχικά τις διαφορετικές ιδέες που έχεις όταν ξεκινάς. Ανταμοιβή, όταν το κομμάτι αρχίζει να παίρνει μορφή και τη δική του ζωή και να σε χρειάζεται όλο και λιγότερο.

Θα θέλατε οι θεατές να έρθουν διαβασμένοι σχετικά με το έργο σας ή θα προτιμούσατε να έρθουν…. απροετοίμαστοι; Και ακόμη, πώς τους καλείτε να συνδεθούν με το έργο σας;

Όχι δεν χρειάζεται να έρθουν διαβασμένοι. Ίσως ο κόσμος που συστήνουμε να υπάρχει πάντα σε κάποια παράλληλη πραγματικότητα και εμείς ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά για λίγο.

Ιnfo

H Γεωργία Τέγου & o Μιχάλης Θεοφάνους παρουσιάζουν την παράσταση “Reverie” στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 19:00. Εισιτήρια: 5 — 7 € 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: 1&2 Φεβρουαρίου 2010

Περισσότερα από Πρόσωπα