MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει και τον Φεβρουάριο κύκλο αρχαιολογικών διαλέξεων, με θέμα την Κρήτη και ελεύθερη είσοδο.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αεροφωτογραφία του νεκροταφείου του Πετρά/ Aerial photo of the cemetery at Petras, Siteia. ©ΥΠΠΟΑ / Hellenic Ministry of Culture and Sports.
Monopoli Team

Συνεχίζεται τον Φεβρουάριο ο Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που παρουσιάζει στο κοινό σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για νέα ανασκαφικά ευρήματα και ερευνητικά προγράμματα στην Κρήτη.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων: Τι θα περιλαμβάνει

Με αφορμή την επιτυχημένη αρχαιολογική έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός», που διοργανώθηκε στο Μουσείο το 2018, ο νέος κύκλος αρχαιολογικών διαλέξεων αφορά στις πολυσχιδείς ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στο νησί των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης που δραστηριοποιούνται στη μεγαλόνησο.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Άποψη της εισόδου στην Αγορά της Δρήρου / View of the entrance in the Agora of Dreros ©ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου & Γαλλική Σχολή Αθηνών/ Hellenic Ministry of Culture and Sports, Ephorate of Antiquities of Lassithi& French School at Athens.

Προηγούμενες διαλέξεις

Οι νέες διαλέξεις εντάσσονται στους Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας και τα ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, τους οποίους διοργανώνει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια, με ελεύθερη είσοδο για το επιστημονικό αλλά και το ευρύ κοινό.

Από το 2013 έχουν φιλοξενηθεί αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος. Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαλέξεων δημοσιεύονται κατόπιν στη σειρά «Αρχαιολογικές Συμβολές», που εκδίδεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι ανακοινώσεις του Κύκλου Διαλέξεων 2019-2020 θα δημοσιευθούν στη συγκεκριμένη σειρά υπό τον γενικό τίτλο «Κρήτη».

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κτερίσματα από την ανασκαφή του νεκροταφείου στον Πετρά Σητείας / Grave offerings from the excavation of the Petras, Siteiacemetery.
©ΥΠΠΟΑ / Hellenic Ministry of Culture and Sports.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων: Το Πρόγραμμα

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00

Καθηγητές Alexandre Farnoux & Βασιλική Ζωγραφάκη

«…Δρήρος, πόλις κρητική». Νέες έρευνες στη Δρήρο (2009-2019)

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη θέση Χώρες, κοντά στη Νεάπολη Λασιθίου, έφεραν στο φως σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας Δρήρου.

Η δεύτερη φάση των ερευνών, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη νέων δημόσιων αλλά και ιδιωτικών χώρων της αρχαίας πόλης, επιβεβαιώνοντας παλιότερα συμπεράσματα, ανατρέποντας, ίσως, κάποια άλλα και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τη ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στη Δρήρο.

*Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Λεπτομέρεια δωματίου από την ανασκαφή της Δρήρου / View of a room from the excavation at Dreros. ©ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου & Γαλλική Σχολή Αθηνών/ Hellenic Ministry of Culture and Sports, Ephorate of Antiquities of Lassithi& French School at Athens.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00

Δρ. Maud Devolder

«Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Ανακτόρου των Μαλίων»

Μετά την ανακάλυψή του από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη το 1915, το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων ανασκάφθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών έως το 1935. Μετά από δύο δεκαετίες εκτεταμένων ανασκαφών, η θέση εξακολουθούσε να αποτελεί το επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας και, ως εκ τούτου, μεταξύ του 1936 και του 1992, πραγματοποιήθηκαν τομές για να εξερευνηθούν τα πρωιμότερα επίπεδα κάτω από το οικοδόμημα.

Αρκετές γενιές αρχαιολόγων με επικεφαλής, διαδοχικά, τον Fernand Chapouthier, τον Pierre Demargne και τον Olivier Pelon, εξερεύνησαν ένα μνημειακό ανακτορικό οικοδόμημα, η κλίμακα του οποίου ταιριάζει με εκείνη των Ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού. Οι διεξοδικές ανασκαφές εντός και κάτω από το κτήριο και τα περίχωρά του στην πόλη των Μαλίων υπέδειξαν μια μακρά και σύνθετη ιστορία χρήσης. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα και το Ανάκτορο των Μαλίων αποτελεί σήμερα το επίκεντρο ενός νέου ερευνητικού προγράμματος.

Σκοπός της διάλεξης

Η διάλεξη αυτή έχει ως αντικείμενο μια σειρά νέων υποθέσεων σχετικά με την εξέλιξη του κτηρίου κατά τη διάρκεια της Παλαιοανακτορικής και της Νεοανακτορικής περιόδου (περ. 1900-1700 και 1700-1450 π.Χ.). Η ενδελεχής παρατήρηση των αρχιτεκτονικών λειψάνων επέτρεψε την αναγνώριση περίτεχνων χαρακτηριστικών, τα οποία το Παλαιό Ανάκτορο των Μαλίων μοιράζεται με εκείνα της Κνωσού και της Φαιστού, γεγονός που υποδηλώνει ότι στην Κρήτη αναδύθηκε μία αρχιτεκτονική κοινή κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Τομή περιμετρικά της λίθινης σφαίρας στην Κεντρική Αυλή του Ανακτόρου των Μαλίων. Αχρονολόγητηφωτογραφία / Sounding around the stone sphere in the Central Court of the Palace at Malia. Undated photograph. © Γαλλική Σχολή Αθηνών / École françaised’Athènes

Το Ανάκτορο των Μαλίων μετά το 1700 π.Χ.

Μετά την καταστροφή του περί το 1700 π.Χ., το Ανάκτορο των Μαλίων ανακατασκευάστηκε πλήρως στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου Νεοανακτορικού οικοδομικού προγράμματος, το οποίο περιέλαβε τόσο εγχώριους όσον και μη εγχώριους τεχνίτες, που ασκούσαν διάφορες τέχνες με ποικίλες δεξιότητες ο καθένας.

Παν-μινωικές αρχιτεκτονικές πρακτικές

Αυτό το Νέο Ανάκτορο αντικατοπτρίζει τη θέληση των οικοδόμων να συμμορφωθούν με τις παν-μινωικές αρχιτεκτονικές πρακτικές, ιδιαίτερα υπό την κυριαρχική επιρροή της Κνωσού, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το οικοδομικό έργο προσαρμόστηκε στις τοπικές πηγές υλικών απηχώντας την ιδιαίτερη ιστορία της θέσης. Εστιάζοντας στα δομικά υλικά και τις τεχνικές, αυτή η διάλεξη στοχεύει στην επαναξιολόγηση των παρατηρήσεων των πρώτων ανασκαφέων, ώστε να φωτίσει τις υλικές και ανθρώπινες διαδικασίες, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μείζονος οικοδομήματος της μινωικής ιστορίας.

*Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 | «…Δρήρος, πόλις κρητική». Νέες έρευνες στη Δρήρο (2009-2019)

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 | «Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του Ανακτόρου των Μαλίων»

Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 19.00

Χώρος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης , Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα.  Τηλέφωνο: (+30) 210 7228321-3. www.cycladic.gr

 

 

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις