Βραβεία OSCAR 2020: 7 ενδιαφέροντα trivia για τoυς φετινούς πρωταγωνιστές
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την 92η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα παρακολουθήσουμε σε απ’ ευθείας μετάδοση από την COSMOTE TV την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Και ενώ οι σταρς ήδη κανουν κούρα για την εμφάνισή τους στο κοκκινο χαλί εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες.
Η μεγαλύτερη και λαμπερότερη κινηματογραφική βραδιά του χρόνου πλησιάζει και με ανυπομονησία οι απανταχού κινηματογραφόφιλοι περιμένουν το άνοιγμα των φακέλων που θα αποκαλύψει ποιοι από τους υποψήφιους θα βρεθούν με το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια. Οι απαστράπτουσες παρουσίες στο κόκκινο χαλί, οι διασημότερες προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι ευχαριστήριοι λόγοι και τα κινηματογραφικά βραβεία με το μεγαλύτερο κύρος συνθέτουν την 92η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, δηλαδή τα βραβεία Όσκαρ.
Εμείς συγκεντρώσαμε διάφορα στοιχεία που αφορούν τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, ανατρέχοντας, παράλληλα, και σε μερικές από τις συναρπαστικότερες σελίδες στην ιστορία του θεσμού για ν’ απολαύσετε τη φετινή τελετή πλήρως διαβασμένοι!
1 .Martin ScorseseΟ Αμερικανός δημιουργός, Martin Scorsese, με τον «Ιρλανδό»*, φτάνει τις 9 υποψηφιότητες, συνολικά στην καριέρα του, για όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και γίνεται ο εν ζωή σκηνοθέτης με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε αυτή την κατηγορία. Την πρώτη του υποψηφιότητα την κέρδισε το 1981 με την ταινία «Οργισμένο Είδωλο». Ακολούθησε το 1989 η υποψηφιότητά του για την ταινία «Ο Τελευταίος Πειρασμός», βασισμένη στο ομότιτλο έργο ιστορικής μυθοπλασίας του Νίκου Καζαντζάκη. Στη συνέχεια υπήρξε υποψήφιος για τις ταινίες «Τα Καλά Παιδιά» το 1991, «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» το 2003, «Ιπτάμενος Κροίσος» το 2005, «Ο Πληροφοριοδότης» το 2007 (όταν και κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο), «Hugo» το 2012 και «Ο Λύκος της Wall Street» το 2014.
*Ο «Ιρλανδός» έχει προταθεί για όσκαρ σε δέκα κατηγορίες συνολικά, συμπεριλαμβανόμενης και της καλύτερης ταινίας.
2. «Joker»Η ταινία «Joker» του Todd Phillips είναι μόλις η δεύτερη ταινία βασισμένη σε βιβλίο comic που λαμβάνει υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερης ταινίας, με πρώτη την ταινία «Black Panther» το 2019. Επιπλέον, το «Joker» γίνεται η ταινία βασιμένη σε βιβλίο comic με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, έντεκα στο σύνολο.
Το έργο του Todd Phillips συγκέντρωσε υποψηφιότητες στις εξής κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Todd Phillips), Α΄Ανδρικού Ρόλου (Joaquin Phoenix), Διασκευασμένου Σεναρίου (Todd Phillips & Scott Silver), Φωτογραφίας (Lawrence Sher), Κοστουμιών (Mark Bridges), Μακιγιάζ & Κομμώσεων (Nicki Ledermann & Kay Georgiou), Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης ( Hildur Guðnadóttir), Μοντάζ (Jeff Groth), Ηχητικών Εφέ (Tom Ozanich, Dean A. Zupancic, Tod A. Maitland) και Ήχου (Alan Robert Murray).
*Ο «Joker» έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ έχοντας προταθεί σε συνολικά 11 κατηγορίες. Ακολουθούν «Ο Ιρλανδός» του Martin Scorsese, το «Κάποτε στο Hollywood» του Quentin Tarantino και το «1917» του Sam Mendes, με 10 υποψηφιότητες η κάθε μία.
3. Scarlett JohanssonΗ Scarlett Johansson με τις δύο πρώτες της υποψηφιότητες για όσκαρ το 2020, Α΄γυναικείου ρόλου για το «Ιστορία Γάμου» του Noah Baumbach και Β΄γυναικείου ρόλου για την ταινία «Jojo Rabbit» του Taika Waititi, γίνεται η 12η ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε υποψηφιότητα και στις δύο ερμηνευτικές κατηγορίες την ίδια χρονιά.
H πρώτη ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός Fay Bainter το 1939, για τις ταινίες «Ο Νόθος» (Α΄γυναικείου ρόλου) και «Jezebel» (Β΄γυναικείου ρόλου, όπου υπήρξε και νικήτρια). Ακολούθησαν οι ηθοποιοί: Teressa Wright (1943), Barry Fitzgerald (1945), Jessica Lange (1983), Sigourney Weaver (1989), Al Pacino (1993), Emma Thompson και Holly Hunter (1994), Julianne Moore (2003), Jaime Fox (2005) και Cate Blanchett (2008).
*Η ταινία «Ιστορία Γάμου» έχει συγκεντρώσει συνολικά 6 υποψηφιότητες στα φετινά όσκαρ συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της καλύτερης ταινίας.
Η ταινία «Παράσιτα» του Bong Joon Ho συγκέντρωσε συνολικά έξι υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία όσκαρ και έγραψε τη δική της σελίδα στην ιστορία του θεσμού, ως η πρώτη νοτιοκορεάτικη ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης και Καλύτερης ταινίας. Επιπλέον, ο Bong Joon Ho γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης που κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η ταινία επίσης έχει προταθεί για όσκαρ στις κατηγορίες Πρωτότυπου Σεναρίου (Bong Joon Ho & Jin Won Han), Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Ha-jun Lee & Won-Woo Cho) και Μοντάζ (Jinmo Yang).
*Ο Bong Joon Ho υπήρξε, επίσης, ο πρώτος Νοτιοκορεάτης δημιουργός που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο 72o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2019.
5. Οι «πρωτάρηδες»Η λίστα με τις υποψηφιότητες της 92ης Απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου περιλαμβάνει αρκετά ονόματα που κερδίζουν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού κάποια υποψηφιότητα. Εκτός από τη Scarlett Johansson, η οποία όπως προαναφέραμε κέρδισε την πρώτη της διπλή υποψηφιότητα στις κατηγορίες Α΄και Β’ γυναικείου ρόλου για το «Ιστορία Γάμου» & «Jojo Rabbit» αντίστοιχα, η λίστα με τους «πρωτάρηδες» περιλαμβάνει τον Antonio Banderas (Α΄ανδρικού ρόλου) για την ερμηνεία του στην ταινία «Πόνος και Δόξα» του Pedro Almodóvar , την Florence Pugh (B’ γυναικείου ρόλου) για τις «Μικρές Κυρίες» της Greta Gerwig , τον Jonathan Pryce (Α΄ανδρικού ρόλου) για την ταινία «Οι Δύο Πάπες» του Fernando Meirelles και τη Cynthia Erivo με διπλή υποψηφιότητα, επίσης, για την ταινία «Harriet» της Kasi Lemmons (Α΄γυναικείου ρόλου & Πρωτότυπου Τραγουδιού).
Στις μη ερμηνευτικές κατηγορίες, στη λίστα με τους πρώτη φορά υποψήφιους στα βραβεία Όσκαρ περιλαμβάνονται οι: Bong Joon-ho (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου & Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας) και Han Jin-won (Πρωτότυπου Σεναρίου) για τα «Παράσιτα», Krysty Wilson-Cairns (Πρωτότυπου Σεναρίου – συνυποψήφια με τον Sam Mendes) για το «1917» και ο Rian Johnson (Πρωτότυπου Σεναρίου) για την ταινία «Στα Μαχαίρια».
6. Το παράδοξο στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία»Τρία από τα υποψήφια φιλμ για όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το «1917» του Sam Mendes, τα «Παράσιτα» του Bong Joon-ho και το «Κόντρα σε Όλα» του James Mangold, διεκδικούν το μεγάλο βραβείο χωρίς κάποια υποψηφιότητα στις ερμηνευτικές κατηγορίες. Στην ιστορία του θεσμού, μόνο 11 ταινίες έχουν καταφέρει να το κερδίσουν, χωρίς οι ηθοποιοί τους να έχουν προταθεί στις κατηγορίες Α΄& Β΄ανδρικού και Α΄& Β΄γυναικείου ρόλου.
Οι ταινίες αυτές είναι οι εξής: «Wings» του William A. Wellman (1928), «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» του Lewis Milestone (1930), «Grand Hotel» του Edmund Goulding (1932), «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» του Vincente Minnelli (1951), «Το όγδοο θαύμα» του Cecil B. DeMille (1952), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Michael Anderson (1956), «Zizi» του Vincente Minnelli (1958), «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» του Bernardo Bertolucci (1987), «Braveheart» του Mel Gibson (1995), «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά» του Peter Jackson (2003) και «Slumdog Millionaire» του Danny Boyle (2008).
*Οι ταινίες «1917», «Παράσιτα» και «Κόντρα σε Όλα» έχουν κερδίσει στα φετινά βραβεία όσκαρ 10, 6 και 4 υποψηφιότητες αντίστοιχα.
7. Οι «Μικρές Κυρίες»Η ταινία της Greta Gerwig «Μικρές Κυρίες», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Άλκοτ, συγκέντρωσε συνολικά φέτος 6 υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία (Amy Pascal), Α΄γυναικείου ρόλου (Saoirse Ronan), Β΄γυναικείου ρόλου (Florence Pugh), Διασκευασμένου Σεναρίου (Greta Gerwig), Κοστουμιών (Jacqueline Durran) και Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης (Alexandre Desplat). Το δημοφιλές μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί πολυάριθμες φορές στη μεγάλη οθόνη από το 1918 έως σήμερα, έχοντας συγκεντρώσει 14 υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, μαζί με τις 6 φετινές για τη διασκευή της Greta Gerwig. Το 1933 το «Little Women» του George Cukor, με τις Katharine Hepburn & Joan Bennett, έλαβε 3 υποψηφιότητες κερδίζοντας σε αυτή του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.
Ακολούθησε η διασκευή του 1949, σε σκηνοθεσία Mervyn LeRoy, με τους June Allyson, Peter Lawford & Margaret O’Brien, με δύο υποψηφιότητες κερδίζοντας το όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Τέλος, το 1994 η κινηματογραφική μεταφορά της Gillian Armstrong, με τους Susan Sarandon, Winona Ryder & Kirsten Dunst, προτάθηκε για όσκαρ σε 3 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της υποψηφιότητας Α΄γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Winona Ryder στο ρόλο της Jo March.
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, μείνετε συντονισμένοι στην COSMOTE TV για να δείτε αποκλειστικά και σε απ’ ευθειας μετάδοση τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί από τις 23.30, με σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα που θα βρίσκονται στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες.
Το αποκορύφωμα της βραδιάς έρχεται με την τελετή απονομής στις 03.00 π.μ., την οποία θα απολαύσετε στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD με σχολιασμό από τους Γ.Σατσίδη και Χ. Μπίθα.