Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος μας προσκαλεί στη νέα περιοδική έκθεση/ εγκατάσταση «Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις: Το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος», η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τις 16 Οκτωβρίου 2020.
Αρχείο Προφορικής Ιστορίας: Το ξεκίνημαΤο Αρχείο Προφορικής Ιστορίας (ΑΠΙ) του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος είχε μια μικρή, απλή αρχή, όπως πολλά πράγματα στη ζωή. Ο αρχικός πυρήνας των πρώτων δώδεκα συνεντεύξεων συγκροτήθηκε το 2001-2002 με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». Με την οργάνωση και τεκμηρίωση τους, το Εβραϊκό Μουσείο έθεσε τα θεμέλια του ΑΠΙ, χωρίς να γνωρίζει, σε εκείνο το χρονικό σημείο, την εξέλιξη και την έκταση που αυτό θα αποκτούσε μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Τι περιλαμβάνει το αρχείοΚαθώς το πλήρωμα του χρόνου αφαιρεί σταδιακά την παρουσία των επιβιωσάντων από κοντά μας, οι αναμνήσεις και οι σκέψεις τους αποκτούν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια του Μουσείου να διηγηθεί την ιστορία «από τα κάτω». Σήμερα, στις μαρτυρίες που έχουν εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου προστίθενται οι ηχητικές και οπτικοακουστικές πηγές, οι ψηφιακές αποτυπώσεις, η παρουσίαση ολογραμμάτων των μαρτύρων, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει πιθανώς κι άλλες δυνατότητες. Ευτυχώς, γιατί οι μαρτυρίες αυτές είναι ανεκτίμητα κειμήλια της ανθρωπότητας, πολύτιμη παρακαταθήκη μνήμης για τις επόμενες γενιές, και ως τέτοιες, θα παραμείνουν για πάντα σχετικές και επίκαιρες.
Σε ειδικά διαμορφωμένο κέντρο πληροφόρησης στο χώρο της έκθεσης/εγκατάστασης, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί διαδικτυακά και σε άλλα, διεθνή αρχεία προφορικών μαρτυριών με παρόμοια θεματολογία, στα όποια έχει πρόσβαση το ΕΜΕ, ως ερευνητικό κέντρο.
Η έκθεση «Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις: Το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος», περιλαμβάνει, επίσης, παρουσίαση φωτογραφικών πορτραίτων Ελλήνων Εβραίων Επιβιωσάντων από το Ολοκαύτωμα της εικαστικού Άρτεμης Αλκαλάη.