Τάρτα σοκολάτας γάλακτος με αλατισμένη καραμέλα από τη food blogger Madame Ginger
Ενήλικη, κομψή, φινετσάτη τάρτα που εμπνέεται από τις παιδικές γεύσεις
Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά, που μετά το σχολείο πηγαίνατε στο περίπτερο της γειτονιάς και αγοράζατε κάτι έτοιμες σοκολάτες γάλακτος γεμιστές με καραμέλες, μπισκότα, φυστίκια ή νουγκά; Ξέρετε, εκείνες που η μαμά σας σας άφηνε να τρώτε μόνο συγκεκριμένες μέρες της βδομάδας και πάντα “με μέτρο”, γιατί “η πολλή ζάχαρη κάνει κακό και σου χαλά τα δόντια”. Ανοίγατε με ανυπομονησία το ασημόχαρτο και περπατώντας αργά, μασουλάγατε την πολυπόθητη σοκολάτα όντας σε πλήρη ευδαιμονία. Από εκείνες τις “ψευτο-σοκολάτες” της ευτυχίας εμπνέεται η συνταγή για τάρτα σοκολάτας γάλακτος με αλατισμένη καραμέλα.
Αυτή όμως η τάρτα είναι ενήλικη, φινετσάτη. Κομψή. Με λεπτή τριφτή ζύμη, κολασμένη σπιτική καραμέλα με ανθό αλατιού -γιατί η αντίθεση γλυκού-αλμυρού είναι το μυστικό!- και επίστρωση από Κουβερτούρα Γάλακτος, θα σας θυμίσει ότι οι παιδικές γεύσεις σας ακολουθούν σε όλη σας τη ζωή. Απλώς μεγαλώνοντας, θέλετε κάπως να τις «καλοντύσετε» και να τις μετατρέψετε σε γλυκό έτοιμο για φωτογραφία. Συμφωνείτε;
Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Σκεύος: ταρτιέρα διαμέτρου 22-26 εκ.
Υλικά για την αλατισμένη καραμέλα
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 120 ml νερό
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας
- 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 110 ml κρέμα γάλακτος
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
Άλλα υλικά
- 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτες, πολύ κρύο
- Εφαρμόζουμε το φύλλο ζύμης σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, κόβοντας τις άκρες που περισσεύουν.
- Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι και την ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη γεμίσουμε.
- Ετοιμάζουμε την αλατισμένη καραμέλα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε υψηλή και αφήνουμε να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα της.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την καραμέλα στην ψημένη ζύμη.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Βάζουμε την κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν βράσει, αποσύρουμε. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος την κουβερτούρα και αφήνουμε 30″ να σταθεί. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο, σοκολατένιο μείγμα.
- Καλύπτουμε με το σοκολατένιο μείγμα την καραμέλα. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η επικάλυψη.
- Σερβίρουμε την τάρτα πασπαλίζοντάς τη με ανθό αλατιού.
Δείτε περισσότερες συνταγές από το blog της Madame Ginger εδώ.