Χαλβάς για το Σαρακοστιανό τραπέζι: 3 παραλλαγές από food bloggers
Τρεις συνταγές χαλβά, το γλυκό που δεν λείπει ποτέ από το Σαρακοστιανό μας τραπέζι!
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 2.5 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 3 φλιτζάνια νερό
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Την φλούδα του
- 1 φλιτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 2 ξύλα κανέλας
- Κανέλα σκόνη
- Σουσάμι
Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε δυο κουταλιές σούπας ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα αλλά χωρίς να κάψει. Προσθέτουμε αμέσως το νερό.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες τον χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα και τα ξύλα κανέλας και την φλούδα. Αφήνουμε να πάρει βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε την φλούδα και το ξύλο κανέλας. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ξανθίσει. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε για λίγο και ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι με μια κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει όλο.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα γίνεται μια μπάλα που να ξεκολλάει εύκολα από το πάτο της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρο από το κουτάλι. Τότε αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με σουσάμι, χοντροκομμένα αμύγδαλα και μπόλικη κανέλα.
Δείτε περισσότερες συνταγές από το food blog εδώ.
Μεθυσμένος Σμυρνέικος Χαλβάς από τη food blogger Pandora’s KitchenΟ σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το πρώτο γλυκό που μας έρχεται στο μυαλό σε περιόδους νηστείας. Ψημένος μόνο με λάδι και γεμάτος αρώματα κατακτάει με το σπαθί του μια εξέχουσα θέση στο τραπέζι μας. Αυτό που λατρεύω στον σιμιγδαλένιο χαλβά, εκτός από την κοκκώδη υφή του, είναι η έντονη γεύση της κανέλας και του πορτοκαλιού που τον χαρακτηρίζουν. Θέλοντας να ενισχύσω την μπαχαράτη γεύση του τον “σβήνω” με tentura, ένα πικάντικο λικέρ με έντονη την γεύση και τα άρωματα των μπαχαρικών. Έτσι έκανα τον σιμιγδαλένιο χαλβά μεθυσμένο Σμυρνέικο χαλβά. Αφού σας εξήγησα γιατί τον ονόμασα μεθυσμένο, στη συνέχεια θα καταλάβετε γιατί είναι Σμυρνέικος.
Υλικά- 1/2 κούπας σπορέλαιο
- 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- 3 κούπες ζάχαρη
- 1 1/2 κούπες χυμό πορτοκαλάδα
- 2 κούπες νερό
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
- 1/2 κούπας Tentura
- 1/2 κούπας σταφίδες
- 1/2 κούπας αμύγδαλο
- 1/2 κούπας καρύδι
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τις σταφίδες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το σιμιγδάλι. Αφού ροδίσει ρίχνουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη. Σβήνουμε τον μεθυσμένο Σμυρνέικο χαλβά με τις σταφίδες και την tentura. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τον χυμό και το νερό. Αναδεύουμε συνεχώς τον χαλβά μας για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Ο μεθυσμένος Σμυρνέικος χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και έχει κάνει «σώμα». Βάζουμε τον χαλβά σε ατομικές φόρμες. Αφού τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και κανέλα.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές από το food blog εδώ.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και καρύδια από τη Νικόλ Μαρίνου
Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
- 1 πορτοκάλι ολόκληρο με την φλούδα αλεσμένο στον πολυκόφτη
- 1 ποτήρι χυμό φυσικό πορτοκάλι
- 1 φλ. τσ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 2 ποτήρια νερό
Για το στόλισμα:
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά ένα πορτοκάλι το πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί μαζί με τη ζάχαρη για είκοσι λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αλλά 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με πολύ προσοχή γιατί πιτσιλάει και τα δύο ποτήρια του νερού με το αλεσμένο πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ και με ένα κουτάλι ισιώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και στολίζουμε με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι αφού το έχουμε σουρώσει για να μην έχει σιρόπι!
Διαβάστε περισσότερες συνταγές της Νικόλ εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- 2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
- 1 πορτοκάλι ολόκληρο με την φλούδα αλεσμένο στον πολυκόφτη
- 1 ποτήρι χυμό φυσικό πορτοκάλι
- 1 φλ. τσ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 2 ποτήρια νερό
Για το στόλισμα:
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Πλένουμε πολύ καλά ένα πορτοκάλι το πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί μαζί με τη ζάχαρη για είκοσι λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αλλά 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με πολύ προσοχή γιατί πιτσιλάει και τα δύο ποτήρια του νερού με το αλεσμένο πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ και με ένα κουτάλι ισιώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και στολίζουμε με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι αφού το έχουμε σουρώσει για να μην έχει σιρόπι!
Διαβάστε περισσότερες συνταγές της Νικόλ εδώ.