Γαρίδες σαγανάκι με αγκινάρες από τη food blogger Γωγώ Ξαγοράρη
Ένα διαφορετικό σαγανάκι με γαρίδες, ιδανικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο!
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 5 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα έξι
- χυμό από ένα λεμόνι (για το καθάρισμα των αγκινάρων)
- 500 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
- 200 γρ. ψιλοκομμένο σπανάκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 200 ml λευκό κρασί
- χυμό από 2 λεμόνια
- 400 ml νερό
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- 150 γρ. φέτα σε τρίμμα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Βήμα 1: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις γαρίδες.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και μέσα στίβουμε ένα λεμόνι. Κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας, αφήνοντας 2 εκατοστά. Mε ένα ψαλίδι ή με μαχαίρι αφαιρούμε 3-4 σειρές από τα περιφερειακά φύλλα της, αυτά που είναι κοντά στο κοτσάνι. Κόβουμε το λουλούδι λίγο πιο κάτω από την μέση (προς το κοτσάνι) και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο. Με ένα λεπτό μαχαίρι καθαρίζουμε καλά το σκληρά μέρη από τη βάση της αγκινάρας μέχρι να φτάσουμε στο τρυφερό σημείο της. Κόβουμε κατά μήκος σε 6 ίσα μέρη και τα ρίχνουμε αμέσως στο μπολ με το νερό και το λεμόνι, για να μην μαυρίσουν, μέχρι να αρχίσουμε το μαγείρεμα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κεφάλια των γαρίδων. Αφαιρούμε τα κελύφη, προσεκτικά και βγάζουμε το εντεράκι.
Βήμα 2: Μαγειρεύουμε τις αγκινάρες.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να βγάλει τα αρώματά του, χωρίς να πάρει χρώμα. Βάζουμε στο τηγάνι τις αγκινάρες και το σπανάκι, σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και ρίχνουμε το νερό. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό ακόμα.
Βήμα 3: Προσθέτουμε τις γαρίδες.
Όταν οι αγκινάρες έχουν μαγειρευτεί προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες ανακατεύοντας απαλά. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ.
Λίγο πριν βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και αν θέλουμε τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Δείτε περισσότερες συνταγές από το blog εδώ.