5 συνταγές για “πειραγμένες λαγάνες”
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το νηστίσιμο τραπέζι θα γεμίσει χαλβάδες, θαλασσινά, ελιές, τουρσί και φυσικά τις αγαπημένες παραδοσιακές λαγάνες. Αν φέτος θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την παραδοσιακή συνταγή του ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας τις παρακάτω νόστιμες παραλλαγές.
Υλικά:
- 3 κούπες αλεύρι
- 2 κούπες καλαμποκάλευρο ή λευκό ή ολικής αλέσεως
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ελιές
- 1/2 κούπα λιαστές ντομάτες
- 1 κουταλάκι ρίγανη ή δεντρολίβανο (ψιλοκομμένα κλωναράκια ή ξερό δεντρολίβανο)
- σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, ομογενοποιούμε και ρίχνουμε το λάδι στη λακκούβα που έχουμε κάνει στο κέντρο του αλευριού. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε τη ζύμη. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε έως και 150 ml νεράκι. Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες, όσο αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί”. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την δουλεύουμε με τα χέρια στον πάγκο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις ελιές μαζί με τη ρίγανη και το πιπέρι. Διπλώνουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε καλά έτσι ώστε οι ντομάτες και οι ελιές να πάνε παντού. Πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη φόρμα. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνο ένα αλουμινένιο κουτάκι με νερό γιατί το καλό ψωμί θέλει ατμό στο ψήσιμο. Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σε 50 περίπου λεπτά θα είναι έτοιμο.
Υλικά:
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
- μια χούφτα κολοκυθόσπορο και μια λιναρόσπορο
- 42γρ. φρέσκια μαγιά
- 400γρ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Πασπαλίστε με παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό και μια χούφτα κολοκυθόσπορο και μια λιναρόσπορο. Ζυμώστε, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. Αργότερα πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη και πλάστε 3 πίτες. Αφήστε τις ξανά να φουσκώσουν και στη συνέχεια πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια τους. Αλείψτε τις με λίγο νερό ή λάδι και πασπαλίστε με παπαρουνόσπορο. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 φακελλάκια μαγιά
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα νερό
- σουσάμι και μέλι για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, τη διαλυμένη στο νερό μαγιά, το χυμό και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί του φούρνου ισιώνουμε με τα χέρια και χαράζουμε την επιφάνεια της. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Όταν η λαγάνα βγει από το φούρνο, ρίχνουμε αμέσως το μέλι στα σημεία που έχουμε χαράξει και πασπαλίζουμε με το σουσάμι (δοκιμάστε και μαύρο σουσάμι, ταιριάζει τέλεια).
Υλικά:
- 900γρ σταρένιο αλεύρι για ψωμί
- 300γρ μαλακό αλεύρι
- 4γρ. ξερή μαγιά (μισό φακελάκι) ή 15γρ φρέσκια μαγιά
- 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
- 150g λιωμένη κουβερτούρα (προαιρετικά)
- 1 και 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι
- 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη
- 600ml νερό
- σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε σε μια λεκάνη τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ταχίνι (και τη λιωμένη σοκολάτα αν θέλετε σοκολατένιο αποτέλεσμα) και τα ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό. Βγάζουμε μετά τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα τρία. Ζυμώνουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί”. Αργότερα, ανοίγουμε τη ζύμη και κάνουμε δαχτυλιές στην επιφάνεια της, ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 220 βαθμών Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα, για 25-30 λεπτά (χαμηλή σχάρα).
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
250 γρ. τυρί πικάντικο τριμμένο
250 γρ. ζαμπόν καπνιστό ή άλλο χοιρινό
500 γρ. γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. πιπέρι
θυμάρι
βούτυρο (για την φόρμα)
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (αβγά, βούτυρο κ.τ.λ.). Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, το λάδι και το γάλα. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν ψιλοκομμένο, ρολάρουμε τη φρατζόλα και την αφήνουμε για 30′ να φουσκώσει. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για 45′ περίπου.