Πώς να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
Παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω αποτελούν το ένα τρίτο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα.
Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι η σαλμονέλα και το E.coli, τα οποία -αντίθετα από ό,τι πολλοί πιστεύουν- δεν μολύνουν μόνο τα κρεατικά, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους, και ιδιαίτερα στα παιδιά, τις εγκύους, τους ενήλικες άνω των 65 ετών και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να παίρνουν τις σωστές προφυλάξεις. Η λοίμωξη από τέτοια μικρόβια είναι πιο πιθανή και με πιο έντονα συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάζουμε σωστά τις τροφές που βάζουμε στο οικογενειακό τραπέζι. Τόσο αυτές που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα όσο κι αυτές που καταναλώνουμε ωμές.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται σχολαστικά προκειμένου να απομακρυνθούν από επάνω τους υπολείμματα από χώμα, παράσιτα και μικρόβια.
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να το κάνουμε αυτό;
Για να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά:
Τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό ενώ παράλληλα τρίβετε την επιφάνειά τους με τα χέρια σας. Προσοχή: είναι λάθος να γεμίζετε με νερό το νεροχύτη και να τα αφήνετε μέσα για να καθαρίσουν. Η χρήση κάποιου απορρυπαντικού ή καθαριστικού δεν είναι σκόπιμη. Το τρεχούμενο νερό και η τριβή αρκούν για να καθαρίσουν.