Gourmet Σαρακοστή #1: Ντολμαδάκια Γιαλαντζί
Αναρωτιέστε τι φαγητό να μαγειρεύετε κάθε μέρα τώρα που είναι Σαρακοστή;
Εμείς σας έχουμε τη λύση, καθώς κάθε μέρα θα σας “σερβίρουμε” μία εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, που θα σας βγάλει από την πολύωρη και βασανιστική σκέψη του “Τι να μαγειρέψω σήμερα”!
Ντολμαδάκια ΓιαλαντζίΥλικά:
– 250 γρ. αμπελόφυλλα
– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 2 κρεμμύδια τριμμένα
– 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
– 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
– λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
– 1 κούπα ελαιόλαδο
– 1 1/4 κούπα βραστό νερό
– χυμό από 1 1/2 λεμόνι
– αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Ετοιμάζουμε την γέμιση (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, μαϊντανό, άνιθο, δυόσμο, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 λάδι).
Στη συνέχεια απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά και βάζουμε λίγη γέμιση. Για να το διπλώσουμε παίρνουμε πρώτα την πάνω πλευρά και ύστερα τα πλαϊνά και τυλίγουμε ελαφρά.
Τέλος, καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.
Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε μια πετσέτα ανάμεσα από την κατσαρόλα και το καπάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tip! Μπορείτε να σερβίρετε με λίγο λεμόνι ή με δροσερό γιαούρτι!