Gourmet Σαρακοστή #2: Καλαμαράκια γεμιστά
Σήμερα θα μαγειρέψουμε…. Καλαμαράκια γεμιστά! Εύκολα και λαχταριστά!
Υλικά:
– 2 κιλά μεγάλα καλαμάρια
– 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
– 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
– 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
– 2 με 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
– 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
– 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
– 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
– 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
– 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
– Αλάτι, πιπέρι
– Λίγο νερό
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια πολύ καλά, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό, αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε στην άκρη, πετάμε τα μάτια, το στόμα, τα εντόσθια και το κόκκαλο και τα τρίβουμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε την εξωτερική τους μεμβράνη. Παίρνουμε τα πλοκάμια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη
Σε κατσαρόλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Έπειτα, προσθέτουμε και τα πλοκάμια να τσιγαριστούν και αυτά. Τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 1 λεπτό. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα το ρύζι, την φρυγανιά, το κουκουνάρι, τα ντοματάκια, αλάτι, πιπέρι και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε να βράσει και προς το τέλος προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
Σε άλλη κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα καλαμάρια για λίγο. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα γεμίζουμε προσεκτικά με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει και τα κλείνουμε καλά με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό ίσα-ίσα να καλυφθούν, λίγο χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε τα γεμιστά καλαμάρια σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.