Gourmet Σαρακοστή #3: Γίγαντες στο φούρνο με φέτα
Με την παρακάτω συνταγή να είστε σίγουροι πως θα τους λατρέψετε και θα μάθετε γιατί πρέπει να τους τρώμε
Οι γίγαντες είναι ένα αδικημένο φαγητό, καθώς πολλοί δεν το εντάσσουν στο καθημερινό τους διατροφολόγιο.
Υλικά:– 500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
– 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
– 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
– 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
– 1 κλωνάρι σέλερι
– 1 τριμμένο καρότο
– 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1/2 φλ. τσαγιού νερό
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– 200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄- 7, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄- 3′. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσουν.
Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄.