Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Σκάρπου για το grtimes.gr η ιδέα ξεκίνησε από τον Θεσσαλονικιό εικαστικό Μάριο Ελευθεριάδη, ο οποίος είναι συχνά ανήσυχος αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι και δεν θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός και άπραγος σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.
185 μοδίστρες, 29 Νομοί, 18.700 μάσκες«Είμαι στην Αθήνα και ακούω – όπως όλοι μας – πως αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες. Από τη μια πως το υλικό μας έχει μπλοκαριστεί στην Γερμανία, από την άλλη πως οι μάσκες μας δεν έρχονται από την Κίνα και χωρίς να ξέρω αν αληθεύουν όλα αυτά σκέφτηκα ότι όλα τα παραπάνω καλύπτουν τις ανάγκες νοσοκομείων, αλλά όχι του ευρύτερου πληθυσμού. Θέλησα να κάνω κάτι, γνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τη δράση μου και πόσο αγαπώ να προσφέρω. Μίλησα με τον Κωσταντίνο Τεκτονίδη, φίλο και συνεργάτη, και ξεκινήσαμε. Εκείνος έχει αναλάβει να κάνει την κοπή του πατρόν της μάσκας στην βιοτεχνία του, στη Θεσσαλονίκη από σήμερα Δευτέρα. Καλύπτουμε τα κόστη των υφασμάτων και οργανώνω από το εργαστήριο μου στην Αθήνα. Τα πατρόν-υφάσματα θα σταλούν με κούριερ σε 185 μοδίστρες από 29 Νομούς σε όλη την Ελλάδα μέχρι τώρα που μιλάμε, προκειμένου να φτιαχτούν 18.700 μάσκες, αριθμός που φυσικά μεγαλώνει ώρα με την ώρα» αναφέρει ο κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος προσκαλεί επιπλέον μοδίστρες και ραφτάδες να λάβουν μέρος στη δράση, ώστε να δημιουργηθεί μια «κοιτίδα» από επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες με θήκη για φίλτρο, που θα βοηθήσουν συνανθρώπους μας να φυλαχτούν όσο γίνεται από τον κορονοϊό και την ύπουλη εξάπλωσή του.
Όποιος και όποια ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην δράση και να ράψει μάσκες εν μέσω κορονοϊού, θα βρει την φόρμα συμμετοχής εδώ.
Η ανακοίνωση της δράσης έγινε πριν πέντε μέρες και η εθελοντική πρόθεση φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δύο ώρες. Οι μοδίστρες είναι ετοιμοπόλεμες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κεφαλονιά, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Έβρο, Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο και Λέσβο. Αναμεσά τους και λιγοστοί άνδρες ραφτάδες, που θα δώσουν κι εκείνοι την πολύτιμη βοήθεια τους.
«Ο κόσμος το δέχτηκε και το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, γιατί τα καταστήματα είναι κλειστά και δεν μπορεί να βρει ύφασμα να ράψει μάσκες. Επίσης δύσκολα κανείς βγαίνει πλέον έξω λόγω της καραντίνας. Τους στέλνουμε μαζί με τα υφάσματα που αντιστοιχούν στα τεμάχια που θα μας ράψουν και το σχετικό βίντεο με οδηγίες ώστε να γαζώσουν, να περάσουν τα λάστιχα, να πλύνουν, να σιδερώσουν και να μας στείλουν τις μάσκες, προκειμένου να τοποθετηθεί το σχετικό φίλτρο και να περαστούν από κλίβανο. Η μάσκα θα είναι βαμβακερή 100% με τσέπη για να μπει το φίλτρο μετά» εξηγεί ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, που μικρός ήθελε να γίνει γιατρός και με έναν δικό του τρόπο τώρα «θεραπεύει» εκείνους που στέλνουν σήματα sos.
Δείτε εδώ το βίντεο που δόθηκε στις εθελόντριες μοδίστρες για να ξεκινήσουν την ραφή των μασκών:Πηγή: grtimes.gr