Χτές, Κυριακή 5 Απριλίου, ήταν η καθολική Κυριακή των Βαϊων, η ημέρα που κανονικά θα σήμανε μία εβδομάδα εορτασμών και κατάνυξης για όλους τους πιστούς ανά τον καθολικό κόσμο. Ο κορονοϊός, όμως, τους χάλασε τα σχέδια, καθώς η καραντίνα δεν επέτρεψε στους πιστούς να γιοράσουν την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως συνηθίζεται.
Εφόσον οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλειστές ή δέχονται περιορισμένο αριθμό ατόμων, οι πιστοί βρήκαν άλλους τρόπους να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες.
Πως γιόρτασαν οι έγκλειστοι Ιταλοί;Η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο του κορονοϊού στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα μέτρα να είναι ακόμα πιο αυστηρά στην γειτονική χώρα. Χάρη στην τεχνολογία, όμως, εκατομμύρια πιστοί κατάφεραν να γιορτάσουν τη σημαντική αυτή μέρα, με έναν ..διαφορετικό τρόπο.
Στην Ιταλία, επινοητικοί παπάδες πραγματοποίησαν λειτουργίες από σκεπές και ταράτσες σπιτιών και εκκλησίων! Έτσι, οι πιστοί μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την λειτουργία από τα μπαλκόνια τους και να γιορτάσουν έστω με αυτόν τον τρόπο την αρχή του Πάσχα.
Υπήρχαν, όμως, και εκείνοι που συντονίστηκαν στα λάπτοπ και τους υπολογιστές τους, ώστε να παρακολουθήσουν σε live stream την ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απευθύνθηκε ειδικά στους νέους ανθρώπους, που θεωρεί “πραγματικούς ήρωες,” που “δεν είναι διάσημοι και πλούσιοι, αλλά δίνουν την ζωή τους για να υπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους.”
Στην πρώτη ακολουθία της Κυριακής των Βαϊων χωρίς κοινό -η πρώτη στην ιστορία του Βατικανού, μόνο επιλεγμένα μέλη και μοναχές παρακολούθησαν από κοντά την λειτουργία. Παρ’ όλ’ αυτά, οι υπόλοιπες παραδόσεις τηρήθηκαν κατά γράμμα με τον Πάπα Φραγκίσκο να χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές δάφνες, όπως κάθε χρόνο.
Η λειτουργία αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλο τον κόσμο, που δεν θα δεχτεί πιστούς ως κοινό, σε μία από τις πολλές προσπάθειες να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού.
Κανονικά, εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί, τουρίστες και πιστοί, με δάφνες στα χέρια, θα είχαν κατακλύσει την πλατεία του Βατικανού, με ηγέτη τον Πάπα. Αντιθέτως, ο Πάπας Φραγκίσκος γιόρτασε στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, που έμοιαζε ακόμα πιο επιβλητική άδεια.