Στην κουζίνα με τα παιδιά #5: Νηστίσιμα μπισκότα σοκολάτας
Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.
Μπορούμε να έχουμε γρήγορα και εύκολα ένα νοστιμότατο snack που θα λατρέψουν μικροί-μεγάλοι, φτιάχνοντας μαζί με τα παιδιά… ιδιαίτερα γευστικά και μοσχομυριστά μπισκότα!
Ιδανικά για:- Τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα των παιδιών
- Συνοδευτικά του καφέ για τους γονείς και τους παππούδες
- Τις λιγούρες της νηστείας
- Vegan
Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στο στύψιμο του πορτοκαλιού, στο ζύγισμα των υλικών, στην παρασκευή του μείγματος και κυρίως στο πλάσιμο για τη δημιουργία των μπισκότων μας.
• 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. baking powder
• 50 γρ. σκόνη άγλυκου κακάο
• ¼ κ.γ. αλάτι
• 100 γρ. ζάχαρη
• 60 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
• ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
• 60 ml ελαιόλαδο
• 60 ml σπορέλαιο
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κ.γ. σκόνη κανέλα
• ¼ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
• ¼ κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
• άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
- Σε μια κούπα βάζουμε το φυσικό χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε μέσα τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να φουσκώνει.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα στέρεα υλικά: το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά: το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα την ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με τα υγρά σιγά – σιγά και το μείγμα με τα στερεά κοσκινίζοντάς τα.
- Ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα και μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, συνεχίζουμε με το χέρι μας.
- Πλάθουμε μπουκίτσες των 25 γρ. η καθεμία και τις τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Πιέζουμε τα μπισκότα σταυρωτά με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, για 10 λεπτά, δηλαδή μέχρι να σκάσουν ελαφρά στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη κι απολαμβάνουμε τις λαχταριστές μπισκοτομπουκίτσες μας!
• Μερίδες: 22-24 κομμάτια των 25γρ/τμχ
• Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
• Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα)
• Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά (μόλις βγουν από το φούρνο, μέχρι να κρυώσουν, για να τα απολαύσουμε)
Η ζύμη είναι εύπλαστη, δε χρειάζεται να τη δουλέψουμε πολύ, δένουν αμέσως τα υλικά, το μείγμα είναι μαλακό και δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας.
Προσοχή στο ψήσιμο, όχι περισσότερο, θα σκληρύνουν πολύ μόλις κρυώσουν.
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, αεροστεγώς κλεισμένα, για 15 μέρες.
Αν και δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό και να μείνουν για τόσο!