MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι από το food blog Pandora’s Kitchen

Η συνταγή για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι θέλει το προζύμι της, το καλό φούσκωμα, το σωστό ζύμωμα, τα αγνά υλικά και την φροντίδα για το ζυμάρι. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και το σπίτι σας θα γεμίσει από όμορφες μυρωδιές

Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι
Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι
Monopoli Team

Υλικά

Για το προζύμι:

  • 100 gr νωπή μαγιά
  • 120 ml νερό χλιαρό 40 βαθμούς
  • 50 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 gr ζάχαρη

Για την ζύμη:

  • 3500 gr ζάχαρη
  • 1 Kg αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100ml ζεστό γάλα
  • 175 gr βούτυρο Κερκύρας λιωμένο
  • 25 gr φυτίνη γάλακτος λιωμένη
  • 15 gr μαχλέπι
  • 2 κρόκους αυγών χτυπημένος με λίγο νερό για το άλειμμα
  • Κοπανισμένο αμύγδαλο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για το προζύμι διαλύουμε σε ένα μπολ την μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι για να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος του. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι και την φυτίνη. Ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κρόκοι. Στο μείγμα βάζουμε το προζύμι και το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, ανακατεύοντας με τα χέρια χωρίς να ζυμώνουμε έντονα. Έπειτα με τις χούφτες μας παίρνουμε μεγάλες δόσεις από το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τη ζύμη διπλώνοντάς την. Η κίνηση αυτή βοηθάει στο κόρδωμα των τσουρεκιών και στον σχηματισμό ινών. Το βούτυρο δεν πρέπει να απορροφηθεί όλο γιατί είναι κάτι που θα γίνει κατά την διάρκεια του φουσκώματος.

Αφού τελειώσουμε την διαδικασία του ζυμώματος σκεπάζουμε την λεκάνη με μια λαδόκολλα και την τυλίγουμε με μια κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της. Αφού φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε και την αφήνουμε να κάνει ακόμη ένα φούσκωμα. Όταν φουσκώσει για δεύτερη φορά χωρίς να παιδέψουμε πολύ την ζύμη σχηματίζουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξίδες. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Αν δούμε οτι παραψήνονται από πάνω, τα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Τα μυστικά επιτυχίας για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ποιοτικά, αγνά και σε θερμοκρασία δωματίου
  • Προσοχή στο νερό που θα διαλύσουμε την μαγιά. Δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο ούτε καυτό γιατί θα καταστραφούν οι χιλιάδες ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτή, με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει το προζύμι μας
  • Το αλεύρι για τσουρέκι περιέχει την σωστή αναλογία γλουτένης για το συγκεκριμένο ζυμάρι
  • Το δίπλωμα της ζύμης με το βούτυρο μας εξασφαλίζει τις ίνες του τελικού αποτελέσματος
  • Το προζύμι ενισχύει την γεύση του τσουρεκιού μας και το φούσκωμά του
  • Η ζύμη πρέπει να είναι «μαστιχωτή» και να κολλάει στα χέρια. Την δουλεύουμε με βρεγμένα χέρια και δεν προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι
Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι

Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι

Για περισσότερες συνταγές του blog πατήστε εδώ.

Περισσότερα από Chef's Tips