ΣΥΝΤΑΓΗ
Nηστίσιμο/vegan τσουρέκι από την Madame Ginger
Το πιο αφράτο και φουσκωτό Πασχαλινό τσουρέκι με μια συνταγή βήμα βήμα από την Madame Ginger.
Monopoli Team
15.04.2020
H food blogger Madame Ginger μοιράζεται μαζί μας μία ιδιαίτερη συνταγή, άκρως κατάλληλη για τις μέρες του Πάσχα, που μπορεί να την υλοποιήσει και να την δοκιμάσει ο καθένας από μας. Το συγκεκριμένο Πασχαλινό τσουρέκι είναι αφράτο, μυρωδάτο και μαστιχωτό και νηστίσιμο καθώς δεν έχει αυγά και γαλακτοκομικά.
Υλικά για το προζύμι- 20 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 150 γρ. χλιαρό γάλα αμυγδάλου άγλυκο
- 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 80 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 120 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 120 γρ. ηλιέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα
- 4-5 σπόρους κάρδαμο
- 50 γρ. γάλα αμυγδάλου για άλειμμα
- 3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το προζύμι. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να “τραφεί” για 10 λεπτά.
- Προχωράμε με τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα, τους σπόρους κάρδαμο (βγαλμένους από το κέλυφός τους) και 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Ρίχνουμε τα σπασμένα αρωματικά στο μπολ με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το υγρό μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και την βάζουμε σε λειτουργία, στην ταχύτητα 1 με προσαρμοσμένο τον γάντζο ζύμης. Αφήνουμε τα υλικά να ζυμωθούν για περίπου 20 λεπτά.
- Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο και τον γάντζο και την ζυμώνουμε σε μία μπάλα. Αλευρώνουμε τον κάδο και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο του σπιτού για 1-1,5 ώρα ή στον φούρνο (στους 50οC / αντιστάσεις / μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 20 λεπτά.
- Μόλις φουσκώσει και τριπλασιαστεί η ζύμη την μεταφέρουμε σε έναν καθαρό πάγκο και τη χωρίζουμε στα δύο. Χωρίζουμε το ένα κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ίσες λωρίδες . Ενώνουμε πολύ τις άκρες και τις κολλάμε καλά.
- Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την πρώτη λωρίδα πλεξούδα πάνω από την τρίτη και την τέταρτη πάνω από τη δεύτερη. Πλέκουμε τις δύο πλεξούδες μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα και κλείνουμε καλά τις τέσσερις λωρίδες στο τέλος.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους είτε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 30-40 λεπτά είτε στον φούρνο (στους 50οC / αντιστάσεις / μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 15 λεπτά.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά ακριβώς χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Swatch Essentials: Ένα καλειδοσκόπιο must-have ρολογιών που τονώνουν τη διάθεση
Σύμφωνο Επιβίωσης, με τον Αντώνη Κρόμπα και τον Λευτέρη Ελευθερίου στο Θέατρο Παλλάς
Teeling Irish Whiskey: Μια σύγχρονη ματιά στη μεγάλη παράδοση του ιρλανδέζικου ουίσκι
Disorder, του Γιώργου Αδαμαντιάδη για 2η χρονιά στο Θέατρο Καλλιρρόης
Η τελετή απονομής των International Opera Awards 2025 για πρώτη φορά στην Λυρική
Canto General: 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στο Μέγαρο – Επιπλέον ημερομηνία παράστασης
Αποκαλύφθηκαν τα πόστερ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η Άννα Βαγενά αφηγείται τη ζωή της μέσα από την Λουλού
Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου Club
Ο Stephen Fry στην Ελλάδα – Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης για τη συνεισφορά του