ΣΥΝΤΑΓΗ
Σιροπιαστό τσουρέκι από το Chef Γιώργο Τσούλη
Μια φανταστική συνταγή για σιροπιαστό τσουρέκι που θα την αγαπήσουν όλοι!
Monopoli Team
16.04.2020
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 2 ώρες
Αναμονή: 2 ώρες
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 3 κ.γ. ξερή μαγιά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 120 ml γάλα, πλήρες ελαφρώς ζεστό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό
Για το σιρόπι:
- 200 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- Εκτέλεση για τη ζύμη: Αδειάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Παράλληλα ρίχνουμε μέσα στο multi τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.) μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
- Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά.
- Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
- Έπειτα ενώνουμε τις πάνω άκρες των λωρίδες και δημιουργούμε την πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.
- Εκτέλεση για το σιρόπι: Παράλληλα βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά , ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι.
- Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε, ρίχνοντας από πάνω του το σιρόπι που έχει πλέον κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
TIP: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη.
Δείτε περισσότερες συνταγές του Chef Γιώργου Τσούλη εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Hot or Not #146: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
8+1 χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Αττική για τις πιο παραμυθένιες βόλτες με όλη την οικογένεια
Πού θα βρούμε τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά για φέτος;
Τα καλύτερα πάρτι της πόλης για να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα όπως πρέπει
Home Cinema: 5 ταινίες που αξίζει να δεις αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Family Weekend: 10+1 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 21-22 Δεκεμβρίου 2024
Free City: Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, πάρτι, DJ Sets – Τι κάνουμε δωρεάν αυτό το ΣΚ (21-22/12)
Minimal look: Εμφανίσεις που μας δίνουν το απόλυτο inspo για τις γιορτές
1,2,3: Η Semeli Tagara αποχαιρετά το 2024 με νέο single και βίντεο κλιπ