ΣΥΝΤΑΓΗ
Σιροπιαστό τσουρέκι από το Chef Γιώργο Τσούλη
Μια φανταστική συνταγή για σιροπιαστό τσουρέκι που θα την αγαπήσουν όλοι!

Σιροπιαστό τσουρέκι
Monopoli Team
16.04.2020
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 2 ώρες
Αναμονή: 2 ώρες
Εκτέλεση: 50 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 3 κ.γ. ξερή μαγιά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι
- 3 μεγάλα αυγά
- 120 ml γάλα, πλήρες ελαφρώς ζεστό
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό
Για το σιρόπι:
- 200 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- Εκτέλεση για τη ζύμη: Αδειάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Παράλληλα ρίχνουμε μέσα στο multi τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.) μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλατος-μαγιάς και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
- Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά.
- Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη με ένα ίσιο μαχαίρι. Αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ομοιόμορφες λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
- Έπειτα ενώνουμε τις πάνω άκρες των λωρίδες και δημιουργούμε την πλεξούδα όπως είναι το τσουρέκι κλείνοντας στο τελείωμα τις κάτω άκρες.
- Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.
- Εκτέλεση για το σιρόπι: Παράλληλα βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά , ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για περίπου για 5 λεπτά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι.
- Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι το αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο, το σιροπιάζουμε, ρίχνοντας από πάνω του το σιρόπι που έχει πλέον κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
TIP: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στη ζύμη.
Δείτε περισσότερες συνταγές του Chef Γιώργου Τσούλη εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
O Θοδωρής Αθερίδης μας καλεί να αναζητήσουμε τον δικό μας «Λόγο ύπαρξης»
Πολύκαρπος Πολυκάρπου: Το Θέατρο Νέας Ιωνίας απόπνεε την αίσθηση του καινούργιου
(Early) Pancake Day: Δοκιμάσαμε τα πιο νόστιμα pancakes – και τα προτείνουμε
Life and Other Problems: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ό,τι ενδιάμεσο υπάρχει
Family Weekend: 10 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά
Home Cinema: 5 ταινίες που θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο στην TV
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 22 & 23 Φεβρουαρίου 2025
Free City: Τι κάνουμε δωρεάν στην πόλη αυτό το ΣΚ;
Η διόρθωση ΙΙ: Το έργο του βραβευμένου χορευτή-χορογράφου Κωνσταντίνου Παπανικολάου στο Vetrinas5
Ίδρυμα Γουλανδρή: Η τέχνη συναντά την ενσυνειδητότητα του τάι τσι τσουάν σε νέα βιωματική δράση