ΣΥΝΤΑΓΗ
Αρνί γεμιστό με baby πατάτες από τον chef Γιώργο Τσούλη
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το γεμιστό αρνάκι για την ημέρα του Πάσχα συνοδευόμενο με baby πατάτες στο φούρνο!
Monopoli Team
17.04.2020
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Εκτέλεση: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Για το αρνί:
- 1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκκαλο
- 2-3 σκ. σκόρδο, σπασμένες
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- 1 μικρή μελιτζάνα, κομμένη σε κάθετες λεπτές φέτες
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τις πατάτες:
- 1,5 κιλό baby πατάτες
- 6-7 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- 4-5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Εκτέλεση για το αρνί: Βάζουμε στο multi το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε όλα τα μυρωδικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα.
- Τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι στον πάγκο εργασίας και με ένα ίσιο κοφτερό μαχαίρι το ανοίγουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και να έχει περίπου το ίδιο πάχος παντού. Χαράσσουμε το εσωτερικό του διαγώνια και ξανά διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε διαμάντια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει.
- Στη συνέχεια αλείφουμε ομοιόμορφα την πάστα που φτιάξαμε πάνω στο αρνί καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια του. Αλατοπιπερώνουμε καλά, τοποθετούμε στο κέντρο του αρνιού τη γραβιέρα, τη μελιτζάνα, τη λιαστή ντομάτα και την κρέμα βαλσάμικο.
- Διπλώνουμε προσεκτικά το αρνί σε ρολό και χρησιμοποιώντας μαγειρικό σπάγκο το δένουμε πολύ καλά. Το λαδώνουμε ελαφρώς και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε βάλει σχάρα από πάνω τοποθετούμε το ρολό και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Τέλος, ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί για να έχουμε περισσότερη υγρασία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1-1/2 ώρα.
- Εκτέλεση για τις πατάτες: Καθαρίζουμε προσεκτικά τις πατάτες ώστε να φύγει το χώμα, χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα. Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη γεμίζουμε με νερό, αλατίζουμε και μεταφέρουμε τις πατάτες μέσα.
- Βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως και μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε. Στη συνέχεια τις πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια ώστε να σπάσουν ελαφρώς.
- Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο, βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές
- Μόλις ψηθεί το αρνί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου.
- Κόβουμε και σερβίρουμε με τις πατάτες.
TIP: Δένουμε καλά το ρολό για να μην ανοίξει κατά την ώρα του ψησίματος.
Δείτε περισσότερες συνταγές του Chef Γιώργου Τσούλη εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Παλτό: Οι γήινοι τόνοι που είναι must για τον χειμώνα 2025
Μετρό: Πώς «χτίζεται» η σύνδεση Γουδή- Γαλάτσι (vid)
«Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης»: Ένα βιβλίο-οδηγός για τους ενεργούς πολίτες του αύριο
Η Westman Atelier κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα – Αποκλειστικά στο In Beauty Escape
Η Ολλανδική Ζωντανή Βιβλιοθήκη επιστρέφει στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Άνθρωποι γίνονται «ανοιχτά βιβλία»
Θεόδωρος Τερζόπουλος – Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο: Παρουσίαση βιβλίου στο Θέατρο Άττις
Ματαρόα στον ορίζοντα: Η νέα παράσταση μουσικού θεάτρου των Θοδωρή Αμπαζή και Νίκου Κυπουργού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο ΚΠΙΣΝ: Δραστηριότητες, συζητήσεις και προγράμματα για σχολεία
Χριστούγεννα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με εορταστικές δράσεις για παιδιά
The Christmas Factory: Η μαγική πόλη των Χριστουγέννων ανοίγει τις πόρτες της στην Τεχνόπολη