Στην κουζίνα με τα παιδιά#8: Νηστίσιμο Banoffee
Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.
Monopoli Team
17.04.2020
Παρασκευάζουμε μαζί με τα παιδιά ένα γλυκό συνδυασμό των γεύσεων και των αρωμάτων του μπισκότου, με τη σοκολάτα, την καραμέλα και την μπανάνα… μια παραλλαγή του κλασικού banoffee, επειδή η νοστιμιά είναι δικαίωμα όλων!
Ιδανικό για:- Νηστεία
- Vegan
Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στο καθάρισμα και στο κόψιμο των μπανανών, στο στύψιμο του λεμονιού, στο ζύγισμα των υλικών, στο στήσιμο των στρώσεων για τη δημιουργία του γλυκού μας πειρασμού.
Υλικά & Εκτέλεση
Για τη βάση
- 400 γρ. μπισκότα (τύπου Digestive)
- 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε πολύ καλά τα μπισκότα για να γίνουν σκόνη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να λιώσει.
- Μεταφέρουμε τα τριμμένα μπισκότα στο τηγάνι, ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά κι αδειάζουμε το μείγμα σε μια ταρτιέρα, αφού την αλείψουμε πρώτα με μαργαρίνη ή σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, στρωμένη με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε το τριμμένο μπισκότο, πιέζοντας με τον πάτο ενός ποτηριού να πάει παντού, να γίνει μια λεπτή στρώση και να δημιουργήσουμε ένα γείσο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε 20 λεπτά για να κρυώσει.
1 η στρώση (σοκολάτα)
- 125ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 1κ.γ. μέλι
- 125γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μεγάλο μπρίκι βάζουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και το μέλι να ζεσταθούν και το βγάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση.
- Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε να χλιάνει.
- Βγάζουμε από το ψυγείο τη βάση του μπισκότου και στρώνουμε τη σοκολάτα στο μπισκότο.
2 η στρώση (σάλτσα καραμέλας)
- 200γρ ζάχαρη
- 400γρ φυτική κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Μόλις κάψει η βάση της ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά – σιγά τη ζάχαρη βροχηδών.
- Η καραμέλα είναι έτοιμη μόλις ξεκινήσει να αφρίζει.
- Ξεκινάμε σιγά – σιγά να βάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, μέχρι να την πάρει όλη σταδιακά, ανακατεύοντας με σύρμα γρήγορα συνεχώς κυκλικά κι αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τις καραμελωμένες μπανάνες:
- 50 γρ. φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
- 500 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες
- 5 κ.σ. φυσικό χυμό από λεμόνι
- 60 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μπανάνες σε στρογγυλά κομμάτια και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. - Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο.
- Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, σβήνουμε με το κονιάκ και τις κρατάμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.
- Τοποθετούμε τις μπανάνες μόλις κρυώσουν πάνω στη 2η στρώση να ακουμπάει λίγο η μια πάνω στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά.
Για τη σαντιγί καραμέλας
- 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 100γρ σάλτσα καραμέλας, παγωμένη
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη φυτική κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να πήξει η κρέμα κι έχουμε μία σφιχτή σαντιγί.
- Προσθέτουμε και την σάλτσα καραμέλας και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Γαρνίρουμε με ένα κορνέ τις μπανάνες.
- Πασπαλίζουμε το banoffee με κακάο και κανέλα κοσκινισμένα και τρίμμα από φυστίκι Αιγίνης, προαιρετικά, και σερβίρουμε.
Μερίδες: εναλλακτικά μπορούμε να στήσουμε το γλυκό μας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, σε ποτηράκια, μπολάκια ή βαζάκια της αρεσκείας μας
Tip Επιτυχίας!
- Αν ρίξουμε απότομα την κρέμα γάλακτος θα μας σφίξει την καραμέλα, οπότε προσοχή να γίνει σταδιακά.
Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά είναι πολύ αραιή και σκουρόχρωμη η σάλτσα μας, μόλις χλιάνει τοποθετούμε σε βάζο στο ψυγείο κι όσο κρυώνει δένει κι ανοίγει το χρώμα της. - Συστήνεται να την έχουμε προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ και να την χρησιμοποιήσουμε από το ψυγείο για το στήσιμο του γλυκού.
- Η σάλτσας καραμέλας διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο βάζο για 1 μήνα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
6+1 χριστουγεννιάτικα ποιήματα που αξίζει να διαβάσουμε
Blue Xmas: Τελικά αυτή η “μαγεία των γιορτών” είναι ίδια για όλους;
Babygirl: Στο πιο ερωτικό θρίλερ της χρονιάς η Halina Reijn εξερευνά τη γυναικεία σεξουαλικότητα
George Michael: Το pop είδωλο που άλλαξε για πάντα τα Χριστούγεννα
Χριστούγεννα: Τρώμε χωρίς τύψεις, αλλά όχι χωρίς αύριο!
Το Velocity Warehouse φέρνει τους Nico Moreno, Alignment & Øtta για μια underground techno βραδιά
Μέγαρο: Μουσικές στην «Αυλή του Βασιλιά Ήλιου» με την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου
Οι Swingin’ Cats έρχονται με γιορτινή διάθεση στο Gazarte
Γρήγοροι και εύκολοι κουραμπιέδες χωρίς μίξερ
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων με την Veronica Mortensen και τον Niels HP στο Θέατρο Ολύμπια