ΣΥΝΤΑΓΗ
Στην κουζίνα με τα παιδιά #9: Μαγειρίτσα για παιδιά και χορτοφάγους!
Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.
H “εναλλακτική” μαγειρίτσα
Η σούπα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και προσφέρεται ως πρώτο πιάτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια, τα οποία δεν προτιμώνται από τα παιδιά και τους χορτοφάγους.
Η δουλειά του μικρού Chef!Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στη συλλογή των υλικών, το μέτρημα αλλά και στην κοπή των λαχανικών αν η ηλικία και οι δεξιότητές του το επιτρέπουν.
Υλικά για τη μαγειρίτσα
- 250 γρ. μανιτάρια αγκάρικους
- 2 μαρούλια μέτρια
- 2 ματσάκια άνηθο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ κονιάκ
- 2 φύλλα δάφνη (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
- 2 φιλέτα κοτόπουλου (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 αυγά
- Το χυμό από δύο λεμόνια
Εκτέλεση
- Βράζουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε νερό με λίγο αλάτι και τη δάφνη για 15-20 λεπτά. Αφού βράσει και κρυώσει κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και κρατάμε το ζωμό. (για τους χορτοφάγους παραλείπεται αυτό το βήμα).
- Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
- Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λάδι το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο (παραλείπεται για τους χορτοφάγους), το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με κονιάκ.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια το μαρούλι και τον άνηθο ρίχνοντας σιγά σιγά και το ζωμό ή νερό για τους χορτοφάγος.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην ποσότητα που επιθυμούμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τα υλικά μας για 20 – 25 λεπτά.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνουμε και το αυγολέμονο.
- Ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα (προσοχή να μην κάψει) και στη συνέχεια σε ένα μπολ βγάζουμε το μισό από το ζωμό της.
- Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά με σύρμα ή μίξερ.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τον ζωμό, που έχουμε βγάλει από τη μαγειρίτσα.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε με το αυγολέμονο τη μαγειρίτσα την οποία έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.
Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Hot or Not #141: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Τα «Παιχνίδια Εκδίκησης» μάς φέρνουν αντιμέτωπους με τα προσωπικά μας όρια – Μια πρώτη γεύση από το ANT1+
Ημερολόγιο μιας Εβδομάδας: Όταν ο Γιάννης Ρίτσος περιέγραφε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Πρωτοσέλιδα: Τι διαβάζουμε στις εφημερίδες την Κυριακή 17 Νοεμβρίου
Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου
Πολυτεχνείο: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο
Τα πιο cozy καφέ της Αθήνας για τις πρώτες κρύες μέρες
Family Weekend: 8 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά
Home Cinema: 5 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Θεατής: «Αμφιβολία» στο Θέατρο Δημήτρης Χορν