MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Στην κουζίνα με τα παιδιά #9: Μαγειρίτσα για παιδιά και χορτοφάγους!

Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.

author-image Ράνια Κρασάκη

H “εναλλακτική” μαγειρίτσα

Η σούπα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας και προσφέρεται ως πρώτο πιάτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια, τα οποία δεν προτιμώνται από τα παιδιά και τους χορτοφάγους.

Η δουλειά του μικρού Chef!

Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στη συλλογή των υλικών, το μέτρημα αλλά και στην κοπή των λαχανικών αν η ηλικία και οι δεξιότητές του το επιτρέπουν.

Υλικά για τη μαγειρίτσα
  • 250 γρ. μανιτάρια αγκάρικους
  • 2 μαρούλια μέτρια
  • 2 ματσάκια άνηθο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ κονιάκ
  • 2 φύλλα δάφνη (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
  • 2 φιλέτα κοτόπουλου (δεν το χρησιμοποιούμε για χορτοφάγους)
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Υλικά για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • Το χυμό από δύο λεμόνια

Εκτέλεση
  • Βράζουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε νερό με λίγο αλάτι και τη δάφνη για 15-20 λεπτά. Αφού βράσει και κρυώσει κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και κρατάμε το ζωμό. (για τους χορτοφάγους παραλείπεται αυτό το βήμα).
  • Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
  • Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λάδι το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο (παραλείπεται για τους χορτοφάγους), το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με κονιάκ.
  • Προσθέτουμε στη συνέχεια το μαρούλι και τον άνηθο ρίχνοντας σιγά σιγά και το ζωμό ή νερό για τους χορτοφάγος.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην ποσότητα που επιθυμούμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε τα υλικά μας για 20 – 25 λεπτά.
  • Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνουμε και το αυγολέμονο.
  • Ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα (προσοχή να μην κάψει) και στη συνέχεια σε ένα μπολ βγάζουμε το μισό από το ζωμό της.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά με σύρμα ή μίξερ.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τον ζωμό, που έχουμε βγάλει από τη μαγειρίτσα.
  • Στη συνέχεια περιχύνουμε με το αυγολέμονο τη μαγειρίτσα την οποία έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία πάνω στο μάτι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.

Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

Περισσότερα από Παιδί