MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει «Το καπλάνι της Βιτρίνας» στη σειρά «αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ

Η διαδικτυακή σειρά «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζεται με παιδική λογοτεχνία, ξεκινώντας από «Το καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, σε ανάγνωση Όλιας Λαζαρίδου.

Το καπλάνι της βιτρίνας
Όλια Λαζαρίδου | Φωτογραφία: Spiros Staveris
Monopoli Team

Μετά το ελληνικό διήγημα, οι «Αναγνώσεις» του #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  στρέφονται τώρα στο παιδικό βιβλίο και συνεχίζουν με δύο κλασικά βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη και τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα.

«Το καπλάνι της βιτρίνας»

Από την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18.00, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, «Το καπλάνι της βιτρίνας» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν πρωτότυπα ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου.

Ζωγραφικό έργο του Αλέκου Λεβίδη για το «Καπλάνι της Βιτρίνας»

Η Άλκη Ζέη και το έργο της

Η Άλκη Ζέη είναι, αδιαμφισβήτητα, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 97 ετών, προκαλώντας πάνδημη συγκίνηση, αλλά η λογοτεχνική παρακαταθήκη της θα συνεχίσει να γαλουχεί πολλές γενιές αναγνωστών.

Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα, όμως, διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Ενταγμένη από νεαρή ηλικία στην αριστερά, υφαίνει στη διήγησή της τις προσωπικές της εμπειρίες με ιστορικά γεγονότα. Με χιούμορ, καθαρή γραφή και διεισδυτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα, τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο αναγνωστικό κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Το καπλάνι της βιτρίνας», το πρώτο της μυθιστόρημα, γραμμένο το 1963 στη Μόσχα και εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία. Θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε 23 γλώσσες. Στο «Καπλάνι της βιτρίνας» η Ζέη αφηγείται την ιστορία δύο μικρών αδερφών, της Μέλιας και της Μυρτώς, που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου την ταραγμένη περίοδο του 1936.

Όλια Λαζαρίδου | Φωτογραφία: Spiros Staveris

Η ηχογράφηση

Η ηχογράφηση του μυθιστορήματος από την Όλια Λαζαρίδου έγινε σ’ ένα εξοχικό σπίτι στην Αίγινα την περίοδο του αναγκαστικού «εγκλεισμού» μας. Με την ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη, η αγαπημένη και πολυβραβευμένη ηθοποιός ζωντανεύει τους ήρωες της Ζέη με χιούμορ, ζεστασιά και γλυκύτητα.

Παράλληλα, ο Αλέκος Λεβίδης, ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, δημιούργησε ένα μοναδικό σκηνικό για το ακουστικό βιβλίο μέσα από πέντε πρωτότυπους πίνακες. Τέλος, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες μας, συναντά για άλλη μια φορά τα παιδιά μετά τη μουσική που έγραψε για τη θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη», συνθέτοντας το μουσικό σήμα των επεισοδίων καθώς και μουσικές γέφυρες.

Η σειρά θα μεταδίδεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00, ξεκινώντας την Τρίτη 28 Απριλίου.

Συντελεστές:

Διαβάζει η Όλια Λαζαρίδου
Ζωγραφικά έργα: Αλέκος Λεβίδης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Sound Design – Επεξεργασία ήχου – Mastering: Γιώργος Μαντάς

Το Καπλάνι της Βιτρίνας

«Ο Τρελαντώνης»

Στην ίδια σειρά του ΚΠΙΣΝ, από τα μέσα Μαΐου, θα ακολουθήσει «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Σ. Δέλτα σε ανάγνωση του Δημήτρη Πιατά και σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη.

*Το καπλάνι της βιτρίνας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μανώλης Μαυροματάκης διαβάζει την «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» στις αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία