MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PET STORIES

Ο The Crazy Cat Gentleman έχει τη λύση σε κάθε γατοπρόβλημα

Ένας γατομπαμπάς 12 πρώην αδέσποτων γατιών δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τους γατόφιλους σε θέματα γύρω από τη συμπεριφορά της γάτας και να λύσει το μυστήριο της γατίσιας ψυχοσύνθεσης.

Μαριάννα Κουρκούνη | 23.04.2020

Το καλό των social media είναι ότι μας φέρνουν πιο κοντά, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι εκτελούμε καθημερινά το δρομολόγιο: σαλόνι-υπνοδωμάτιο με στάση στην κουζίνα. Εκτός αυτού, μας ανοίγουν ένα παράθυρο για να ανακαλύψουμε νέα και ενδιαφέροντα πράγματα. Κάπως έτσι πέσαμε πάνω στον τοίχο του The Crazy Cat Gentleman με το ιντριγκαδόρικο όνομα, που σε προκαλεί να πατήσεις like.

Ο Γιάννης Μπιτούλης a.k.a. The Crazy Cat Gentleman από τη Θεσσαλονίκη, με εμπειρία τα βιώματά του και οδηγό την βιβιλιογραφία που “ξετίναξε” και τα βίντεο που μελέτησε, δημιούργησε μια σελίδα S.O.S για γατογονείς. Μέσω της σελίδας του, ο The Crazy Cat Gentleman παρέχει συμβουλευτική πάνω στη συμπεριφορά της γάτας και κάνει τη συμβίωση όλων μας, τετράποδων και δίποδων, πιο αρμονική.

Για να μην μένουμε όμως μόνο στη θεωρία, ψάξαμε και συγκεντρώσαμε 12 διαχρονικές και επίκαιρες απορίες γύρω από τη συμπεριφορά της γάτας και ζητήσαμε από τον The Crazy Cat Gentleman να μας τις απαντήσει.

1. Το γατί μου έχει πολύ ενέργεια και ξεσπάει στα έπιπλα, στα χαλιά κ.λπ. Τι μπορώ να κάνω για να ξοδεύει την ενέργειά του αλλιώς; Είναι το κόψιμο νυχιών λύση;

Η γάτα σας δεν το κάνει αυτό λόγω περισσής ενέργειας. Ούτε έχει προηγούμενα με τα χαλιά ή τα έπιπλα, για να ξεσπάει σε αυτά. Το ξύσιμο των νυχιών είναι μία ζωτικής σημασίας ανάγκη για τη γάτα. Ακονίζει τα νύχια της, τεντώνει κάποιους μύες της ξεκλειδώνοντάς τους και μαρκάρει την περιοχή της για να αισθάνεται ασφαλής.

Το κόψιμο των νυχιών είναι λύση για μια γάτα μόνο εάν είναι οκνηρή, υπέρβαρη ή μεγάλη σε ηλικία και δεν μπορεί να τα ακονίσει μόνη της. Τότε μπορούμε να τα κόβουμε εμείς για να τη διευκολύνουμε στο περπάτημα, αλλά και για να μη σκαλώνουν σε υφάσματα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να σώσετε τα έπιπλά σας θα βρείτε σε σχετικό άρθρο που έχω ανεβάσει στο blog μου.

2. Έχω πάρει στη γάτα μου ένα σωρό παιχνίδια, αλλά δείχνει να τα βαριέται γρήγορα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τα αγαπήσει και πάλι;

Για να απαντήσω σ’ αυτό θα πρέπει χωρίσω σε δύο κατηγορίες τα παιχνίδια της γάτας. Η πρώτη κατηγορία είναι τα παιχνίδια που παίζει μόνη της και η δεύτερη αυτά που παίζουμε μαζί. Για την πρώτη κατηγορία, επειδή η γάτα βαριέται γρήγορα, καλό θα είναι να μην της έχουμε όλα τα παιχνίδια διάσπαρτα στο σπίτι. Θα πρέπει να τα κρύβουμε και να εμφανίζουμε διαφορετικά κάθε μέρα εναλλάσσοντάς τα.

Τα παιχνίδια στη δεύτερη κατηγορία πρέπει να είναι του τύπου “καλάμι με σχοινί”, με κάτι δεμένο στην άκρη που θα ιντριγκάρει τη γάτα. Τέτοιου είδους παιχνίδια, λόγω της επικινδυνότητάς τους για ατύχημα αν η γάτα μας παίζει χωρίς επίβλεψη, θα πρέπει να τα εμφανίζουμε μόνο την ώρα του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο και φροντίζοντας να παίζουμε μαζί της πάνω-κάτω την ίδια ώρα κάθε μέρα, θα κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον της. Επιπλέον, θα συνδεθούμε καλύτερα μαζί της, γιατί θα είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ευχάριστης διαδικασίας.

3. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να παίρνω συνέχεια καινούργια παιχνίδια στα γατιά μου. Υπάρχουν πράγματα που μπορώ να βρω σε χαμηλή τιμή ή διαθέσιμα στο σπίτι, που μπορούν να λειτουργήσουν ως παιχνίδια;

Τα καλύτερα παιχνίδια για τη γάτα είναι αυτά που κινούνται. Άρα αυτά που παίρνουμε μέρος κι εμείς. Παίρνοντας δηλαδή ένα καλάμι, ένα σχοινί και προσαρμόζοντας στην άλλη άκρη του σχοινιού οποιοδήποτε αυτοσχέδιο παιχνίδι ή και φτερά που θα βρούμε έξω, έχουμε το καλύτερο παιχνίδι με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος.

4. Μπορεί να εκνευριστεί ή να αγχωθεί η γάτα μου, τώρα που περνάμε όλη μέρα μαζί στο σπίτι εξ’ αιτίας του κορονοϊού;

Ενώ κατά κανόνα οι αλλαγές στη ρουτίνα της γάτας μπορεί να την προκαλέσουν στρες, η συνεχής παραμονή μας στο σπίτι είναι κάτι που μόνο καλό μπορεί να φανεί. Εφόσον φυσικά έχουμε καλές σχέσεις με τη γάτα ή τις γάτες μας.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περίσταση και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί της/τους παίζοντας περισσότερο. Μπορούμε επίσης να την/τις χτενίζουμε ή απλά να την/τις χαϊδεύουμε πιο πολύ απ’ ότι συνήθως. Οι γάτες είναι ζώα, που παρά τους μύθους που επικρατούν γι’ αυτές, δένονται με ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους. Γι’ αυτό και όταν φεύγουμε από το σπίτι στενοχωριούνται. Σε επικοινωνία που είχα με πολλούς φίλους γατογονείς, αλλά και αναρτήσεις που διαβάζω στα social media, θα μπορούσαμε χαριτολογώντας να πούμε πως οι γάτες των σπιτιών βολεύτηκαν μια χαρά.

Όμως η ψυχολογία τους πάντα επηρεάζεται από τυχόν τσακωμούς και φωνές στο σπίτι. Γι’ αυτό δώστε προσοχή σε τυχόν εντάσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω του εγκλεισμού με άλλους ανθρώπους στο σπίτι. Την επόμενη φορά που θα είναι να μαλώσετε με τον σύντροφο/ σύζυγο, παιδιά γονείς ή με όποιο δίποδο μένετε μαζί, σκεφτείτε πως κάνετε κακό και στις γατούλες σας.

5. Αν και δεν συζούμε με τον/την σύντροφό μου, αποφασίσαμε να περάσουμε μαζί την καραντίνα. Η γάτα μου όμως δείχνει να μην συμφωνεί με αυτήν την απόφαση και βγάζει ζήλια και επιθετικότητα απέναντι του/της. Τι να κάνω για να συμπαθήσει τον νέο άνθρωπο στο σπίτι;

Εδώ ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα, που θα πρέπει να εξετάζεται ανα περίπτωση για να δοθεί λύση. Το γενικό σκεπτικό όμως είναι πως για κάθε νέο έμβιο ον που «εισβάλλει» στον χώρο της γάτας (άλλη γάτα, σκύλος ή άνθρωπος) θα πρέπει να ακολουθείται μια διαδικασία. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνεται με ομαλό και ήπιο τρόπο, καθώς οι γάτες έχουν πολύ έντονα ανεπτυγμένο το ένστικτο της εδαφικής κυριαρχίας.

6. Έχω ξεκινήσει την τηλεργασία. Όμως η γάτα μου με ενοχλεί και θέλει συνέχεια την προσοχή μου. Νιαουρίζει, δαγκώνει, κάθεται πάνω στα χέρια και στον υπολογιστή μου κ.λπ. Πώς μπορώ να δουλέψω για λίγες ώρες χωρίς… παρεμβολές;

Οι γάτες το 70% ενός 24ώρου κοιμούνται. Ένα μεγάλο ποσοστό του υπόλοιπου χρόνου που μένουν ξύπνιες, το περνούν με το να καλλωπίζονται και να περιποιούνται τον εαυτό τους. Ένα μικρότερο ποσοστό ανήκει στο social time ή στα χάδια και στα παιχνίδια με τον άνθρωπό τους ή οικίες γάτες και ένα μικρό μέρος απομένει για το κυνήγι. Αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο μας για να παίξουμε με το καλάμι που είπαμε πιο πάνω μαζί της, προσομοιώνοντας τη διαδικασία του κυνηγιού, βοηθάμε τη γάτα να καλύψει εκεί το ποσοστό του χρόνου που αναλογεί ημερησίως στο κυνήγι. Έτσι, ξοδεύει την ενέργειά της αποδοτικά, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο που απομένει θα κοιμηθεί στην αγκαλιά σας όσο δουλεύετε. Να σημειωθεί εδώ ότι όσο πιο νέα είναι μια γάτα, τόσο περισσότερο ενέργεια έχει. Κατά συνέπεια απαιτεί περισσότερο χρόνο και από εμάς.

7. Η γάτα μου μαδάει παντού στο σπίτι, σε σημείο που είναι ανυπόφορο. Τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η τρίχα;

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόληψη. Στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει ποιοτική τροφή. Τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια, πάντα θα παρατηρούμε περισσότερη τριχόπτωση, γιατί έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός του οργανισμού της γάτας, για να την προστατέψει. Άλλο που μπορούμε να κάνουμε για πρόληψη είναι το βούρτσισμα με τη σωστή χτένα για το τρίχωμά της. Από εκεί και πέρα, στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά «όπλα» για αυτόν τον πόλεμο, που καλύπτουν διάφορες ανάγκες ανάλογα με τα υφάσματά μας, τα πατώματά μας, τα ρούχα μας κ.λπ.

8. Μετά την πρώτη μου γάτα, υιοθέτησα και μια δεύτερη που τάιζα, για να κάνουν παρέα. Όμως αντίθετα, η κατάσταση στο σπίτι έχει γίνει εκρηκτική. Τι να κάνω για να γίνει η ζωή όλων μας πιο ήρεμη;

Το πρόβλημα που περιγράφετε είναι από τα πιο συνηθισμένα, αλλά και πιο απλά στη λύση τους. Μια τέτοια συμπεριφορά των γατιών είναι φυσιολογική και αυτό συμβαίνει πάντα γιατί φέρνουμε με λάθος τρόπο την καινούργια γάτα. Η παλιά, λόγω του ενστίκτου εδαφικής κυριαρχίας, αντιλαμβάνεται τη νέα ως εχθρό και αυτό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Ανάλογα με την ηλικία, το ταμπεραμέντο της κάθε γάτας, το μέγεθος του σπιτιού μας και των χώρων μας, αλλά κυρίως το πώς έζησε τους πρώτους μήνες της ζωής της, υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσαρμογής να επιλέξουμε και μετά από λίγο καιρό τα γατάκια μας να ζουν ευτυχισμένα. Δείτε περισσότερα στο σχετικό blog post.

9. Μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου να με υπακούει; Υπάρχουν κάποιες βασικές εντολές που μπορώ να της μάθω τώρα που περνάμε πολύ ώρα μαζί στο σπίτι;

Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε τη γάτα μας να μας υπακούει. Βέβαια, η γάτα δεν θα φέρει ποτέ την εφημερίδα ή τις παντόφλες. Αλλά κάποιες γάτες μαθαίνουν κάποια μικρά κόλπα με κλίκερ και παιχνίδι. Κυρίως εκπαιδευόμαστε μαζί με τη γάτα και διαμορφώνουμε τον χώρο ανάλογα για να ζούμε αρμονικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αλληλοσυμβιβαζόμαστε για κάποια θέματα, με σκοπό να κάνουμε τη ζωή και των δύο πλευρών καλύτερη.

10. Στα pet shop βλέπω να πουλάνε οδηγούς βόλτας για γάτες. Μπορώ να κάνω βόλτα τη γάτα μου έξω με λουρί όπως τα σκυλιά; Με άλλα λόγια, μπορεί να εκπαιδευτεί η γάτα μου στη βόλτα με λουρί;

Είναι κάτι πολύ καλό για τη γάτα αν καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες ράτσες που το έχουν και ανάγκη. Απλά εδώ να πω πως δεν μπορούν όλες οι γάτες να εκπαιδευτούν σε αυτό. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα. Αν έχουμε όμως μια γάτα που δεν είναι φοβική, τη χειριζόμαστε εύκολα και δείχνει σημάδια περιέργειας για το έξω, μπορούμε με τον σωστό τρόπο να τη μάθουμε να έρχεται μαζί μας έξω βόλτα.

11. Λόγω κορονοϊού είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε μέσα. Όμως λυπάμαι να κρατώ “έγκλειστη” και τη γάτα μου. Πρέπει να την αφήνω να κυκλοφορεί έξω ή όχι;

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο και αμφιλεγόμενο θέμα εδώ. Θα ήθελα να το αναλύσουμε μια άλλη φορά αυτό ξεχωριστά. Και οι δύο επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά. Θα τα αναλύσω όλα και μετά ο κάθε ένας μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του. Εγώ πάντως θα σας πω πως καμία από τις γάτες μου δεν βγαίνει έξω και το μπαλκόνι το έχω προστατευμένο με δίχτυ για την αποφυγή ατυχημάτων. Οι πτώσεις από μπαλκόνια είναι ο κύριος λόγος εισαγωγής περιστατικών για γάτες στις κτηνιατρικές κλινικές του Α.Π.Θ.

12. Ενώ η γάτα μου πήγαινε κανονικά στην άμμο της, τελευταία δεν πλησιάζει την αμμολεκάνη της και λερώνει στο σπίτι. Τι μπορεί να δείχνει αυτό;

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τρέξουμε γρήγορα στο γιατρό. Χωρίς καθυστέρηση όμως, γιατί αν η ούρηση εκτός οφείλεται σε κάποιο παθολογικό θέμα (πράγμα που ισχύει σε ποσοστό πάνω από το 50% των περιπτώσεων), ο χρόνος ίσως μετράει αντίστροφα για τη γάτα μας. Αν δε υπάρχει κάτι παθολογικό, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Και σε αυτό το κομμάτι μπορώ να σας βοηθήσω να βρούμε την αιτία και να διορθώσουμε το κακό. Για να ζητήσετε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της ιστοσελίδας μου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Επικοινωνήστε με τον The Crazy Cat Gentleman & ζητήστε συμβουλές μέσω της ιστοσελίδας www.thecrazycatgentleman.gr.
  • Ακολουθούστε τη σελίδα του σε facebook & instagram.
Περισσότερα από Ιστορίες