Το πρώτο ψηφιακό μουσείο με έργα τέχνης εμπνευσμένα από την εποχή του κορονοϊού είναι γεγονός! Μια πρωτοβουλία τριών Ισπανών διαφημιστών, της Irene Llorca, του José Guerrero και της Emma Calvo, το Covid Art Museum (CAM) είναι το πρώτο μουσείο τέχνης που γεννήθηκε τις ημέρες της καραντίνας. Μάλιστα, έχει ήδη πάνω από 50 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, όπου και λειτουργεί το νέο αυτό μουσείο για τον κορονοϊό.
Το Μουσείο μετρά ήδη ένα μήνα λειτουργίας, καθώς έκανε την πρώτη του δημοσίευση στις 20 Μαρτίου. Από τότε έχει λάβει πάνω από 1000 έργα τέχνης, από καλλιτέχνες 50 διαφορετικών εθνικοτήτων. Έχουν επίσης ξεκινήσει το χάσταγκ #CovidArtMuseum, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να ανεβάσει το έργο του και έτσι η συμμετοχή του να ληφθεί υπόψη.
“Αυτό που ψάχνουμε είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία και ο αντίκτυπος ενός έργου. Πρέπει να συνδέεται με το γενικό κοινό και να προκαλεί κάποιο συναίσθημα. Πρέπει να έχει έκφραση.” δήλωσαν οι δημιουργοί σε συνέντευξη τους στην ισπανική Vogue.
Όσον αφορά τα έργα τέχνης, δέχονται τα πάντα, από illustrations, οπτικοακουστικά κλιπ, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, γλυπτά μέχρι και 3D εργα τέχνης, κάτι που σίγουρα θα παρατηρήσετε κι εσείς με μια απλή ματιά στο πρωτότυπο feed του CAM στο Instagram. Το μοναδικό κοινό που έχουν τα έργα τέχνης αυτά είναι ότι δημιουργήθηκαν εν μέσω καραντίνας και εκφράζουν απόλυτα τον παλμό της εποχής.
Η Τέχνη την εποχή της καραντίνας
Τι συμβαίνει λοιπόν με την τέχνη όσο βρισκόμαστε σε καραντίνα; Σίγουρα, η τέχνη ήταν πάντα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα. Δεν αποτελεί μόνο αντανάκλαση της εκάστοτε κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και ένας τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθηματά μας, να επικοινωνήσουμε, να έρθουμε κοντά παρά την υποχρεωτική κοινωνική απομόνωση.
“Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί φίλοι άρχισαν να μοιράζονται έργα τους στα σόσιαλ μίντια. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καραντίνα, δημιουργούσαν από ποιήματα μέχρι illustrations.” δήλωσε μία από τις δημιουργούς. “Μετά καταλάβαμε ότι δεν ήταν μόνο ο κύκλος μας, αλλά και πολλοί άλλοι που δημιουργούσαν έργα τέχνης, εμπνευσμένοι από την πανδημία και τις κοινωνικές της προεκτάσεις. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να αρχίσουμε να συλλέγουμε αυτά τα έργα τέχνης, σε ένα ενιαίο περιβάλλον, ώστε να μην χαθούν. Μια εικονική μαρτυρία της τέχνης που αναδύθηκε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή.”
Έτσι, οι δημιουργοί του CAM θέλησαν να καταγράψουν την τέχνη με έναν τρόπο που να μπορούν όλοι να την απολαύσουν. Ποιος καλύτερος τρόπος, λοιπόν, από το Instagram; Είναι ίσως το πιο εικονοκεντρικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όμως για πρώτη φορά γίνεται χρήσιμο ως πλατφόρμα διαμοιρασμού τέχνης.
“Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τομείς που επηρεάζονται σημαντικά σε εποχές οικονομικής κρίσης. Ετσι, σκεφτήκαμε αυτόν τον τρόπο, για να δώσουμε μια πλατφόρμα στην καλλιτεχνική κοινότητα” δήλωσαν οι δημιουργοί του CAM. Μάλιστα, φαίνεται πως οι προσπάθειες τους αποδίδουν καρπούς, μιας και πολλοί καλλιτέχνες έχουν ήδη πουλήσει έργα τους, χάρη στην προβολή που πήραν από το CAM. “Ήταν έκπληξη για εμάς, ότι λειτουργεί τόσο καλά, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό!” κατέληξε η Llorca.
Δείτε εδώ μερικά από τα έργα τέχνης του Covid Art Museum: