5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κλιματική αλλαγή και τον κορονοϊό
Μπορεί η κλιματική αλλαγή να μην προκάλεσε τον κορονοϊό, όμως αν θέλουμε να ελαττώσουμε τις πιθανότητες μιας επόμενης πανδημίας, πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε το περιβάλλον.
Την Τετάρτη ήταν η 50η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η οποία πραγματοποιήθηκε αθόρυβα όσο ήμασταν έγκλειστοι στο σπίτι, απασχολημένοι με τον κορονοϊό. Όσο, όμως, η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να παλεύει με την πανδημία, οι περιβαλλοντολόγοι και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, καθώς θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Μπορεί οι εικόνες των απαλλαγμένων από ανθρώπινους ρύπους πόλεων να μας δίνουν χαρά, η κλιματική αλλαγή όμως είναι κάθε άλλο παρά παρελθόν. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μπορεί η κλιματική αλλαγή να μην ευθύνεται για τον κορονοϊό, όμως “αν θέλουμε να ελαττώσουμε τις πιθανότητες μιας επόμενης πανδημίας, τότε πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε περισσότερο το φυσικό περιβάλλον.”
Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το πώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εννέα στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο από ρύπους αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε αρρώστιες, όπως είναι τα καρδιακά προβλήματα και οι ασθένειες του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ένα τρίτο των θανάτων από εγκεφαλικό, καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιακή πάθηση, οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παράλληλα, υπάρχουν έρευνες για την έξαρση του COVID-19 που δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση του αέρα είναι πιο πιθανόν να μολυνθούν με τον ιό. ” Πρόκειται για πρώτες ενδείξεις, αλλά φαίνεται ότι μέρη με υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουν και υψηλά ποσοστά κρουσμάτων από κορονοϊό. Δεν είναι οριστικό το αποτέλεσμα προς το παρόν, αλλά αυτό αρχίζουμε να βλέπουμε.” δήλωσε ο Dr. Campbell-Lendrum, επικεφαλής του Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
Ναι, η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την καραντίνα!
Όσο ο κορονοϊός αλλάζει δραματικά τη ζωή μας, με τραγικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, η ρύπανση του αέρα μειώνεται σημαντικά χάρη στην καραντίνα. Στις ΗΠΑ, η ρύπανση του αέρα έχει ελαττωθεί κατά 30% τον Μάρτιο, ενώ η Κίνα και η Ιταλία βιώνει ανάλογες μειώσεις. “Προφανώς το ανθρώπινο κόστος του κορονοϊού είναι σημαντικό. Δεν αμφισβητούμε αυτό. Απλά θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς σαν άνθρωποι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε κάποιες από τις συνήθειες που επέτρεψαν στο περιβάλλον μας να πάρει ανάσα.” δήλωσε ο Dr. Campabell-Lendrum.
Οι περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, ο SARS-Cov-2, ο λεγόμενος νέος κορονοϊός, λέγεται ότι προέρχεται από μια νυχτερίδα, που μεταδόθηκε σε ένα πανγκολίν, από το οποίο πέρασε και στον άνθρωπο. “Επομένως, όταν κατατρέφουμε το φυσικό περιβάλλον, όταν το εκμεταλλευόμαστε και μετά δεν παρακολουθούμε τι συμβαίνει με τις λοιμώξεις σε ζώα και ανθρώπους, τότε αφήνουμε τους εαυτούς μας ανυπεράσπιστους σε τέτοιους κινδύνους.” τόνισε ο Dr. Campbell-Lendrum.
Δεν προκάλεσε η κλιματική αλλαγή τον κορονοϊό, μπορεί όμως να συμβάλλει σε μελλοντικές πανδημίες και ασθένειεςΟ Dr. Campbell-Lendrum εξήγησε ότι παρ’ όλο που η κλιματική αλλαγή δεν ευθύνεται για την ανάδυση του κορονοϊού, “είναι ξεκάθαρο πως η ζημιά που κάνουμε στον φυσικό κόσμο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.” Η όλο και αυξανόμενη εναλλαγή των καιρικών μοτίβων κάνει πιο εύκολη την μετάδοση οποιασδήποτε ασθένειας. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες μιας επερχόμενης πανδημίας, πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας.
Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες ποσότητες κρέατος, και ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος, στη διατροφή μας είναι καταστροφικές για την υγεία. “Δεν λέμε στους ανθρώπους να γίνουν ξαφνικά όλοι χορτοφάγοι.” είπε ο Dr. Campbell-Lendrum. “Αν, όμως πιστέυετε ότι μια πιο βιώσιμη διατροφή θα κάνει καλό στην υγεία σας και στο περιβάλλον, τώρα είναι μια καλή στιγμή να την ακολουθήσετε.”