MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Room Service», «Ο Βυσσινόκηπος» και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, για 6η συνεχόμενη εβδομάδα, με youtube πρεμιέρες παραστάσεων, ταινιών, διαλέξεις, podcast και πολλές ακόμη πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ίδρυμα Ωνάση
«Room Service» των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου | Φωτογραφία: Stavros Petropoulos
Monopoli Team

Θέατρο

«Room Service» των John Murray/Allen Boretz, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζο | Φωτογραφία: Stavros Petropoulos

Έκτορας Λυγίζος | «Room Service» των John Murray/Allen Boretz

Live premiere: Παρασκευή 8 Μαΐου στις 21:00

Μια κλασική αμερικανική φάρσα, μια απελπισμένη κωμωδία που φλερτάρει με τη σκληρότητα, την αγριότητα και τη σκοτεινιά του γκροτέσκ, η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2013. Ένας υπό πτώχευση θίασος σε μια κωμωδία καταστάσεων με ξέφρενους ρυθμούς και καταιγιστική δράση, από τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο. Το «Room Service» (1937) έχει γίνει θεατρική επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, ταινία από τους αδελφούς Μαρξ, μιούζικαλ με τον Φρανκ Σινάτρα, μεταμοντέρνα παράσταση σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάιερ.

Ένας χρεοκοπημένος θίασος γεμάτος πεινασμένους ηθοποιούς και επίδοξες στάρλετ διαμένει σε ένα δευτεροκλασάτο ξενοδοχείο και μπλέκεται σε μια δίνη από γκάφες και μηχανορραφίες προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση για το νέο του ανέβασμα. Ο ολιγομελής νεανικός θίασος ερμηνεύει ασθμαίνοντας δεκατέσσερις ρόλους, εξερευνώντας τα όρια της εξάντλησης, αλλά και τη σκληρότητα, την αγριότητα και το μαύρο χιούμορ του να είναι κανείς φτωχός, πλην όμως… εφευρετικός.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια παράστασης: 99 λεπτά

Νίκος Καραθάνος | «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχοφ

Live premiere: Κυριακή 10 Μαΐου στις 21:00

Μίκυ Μάους, ελέφαντες, πράσα και μια ομάδα που ρισκάρει. Το 2015, ο Νίκος Καραθάνος ανέβασε έναν διαφορετικό «Βυσσινόκηπο» που συζητήθηκε για τις αιρετικές επιλογές του. Ο σκηνοθέτης υπέγραφε τότε το σημείωμά του στο έντυπο πρόγραμμα της παράστασης με μία μόνο λέξη: «Απαρηγόρητα». Πέντε χρόνια μετά, το κύκνειο άσμα του Τσέχοφ, ο «Βυσσινόκηπος» (1904), ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής, παρουσιάζεται στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή για την απώλεια σε ένα έργο που «δεν είναι δράμα, αλλά κωμωδία, στιγμές στιγμές μάλιστα φάρσα», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει στον Στανισλάφσκι. Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Ο Νίκος Καραθάνος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσέγγισε το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», σε μια εκδοχή με απεριόριστη ευαισθησία, συναντώντας –μοιραία– τη σημερινή μεταιχμιακή ιστορική στιγμή.

*Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια παράστασης: 149 λεπτά

«Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου | Φωτογραφία: Vasilis Makris

Χορός

Κυριάκος Χατζηιωάννου, Erotikon / «Higher States», Part 3

Δύσκολοι καιροί για έρωτες! Πόσο έχει αλλάξει η αντίληψή μας γύρω από τον έρωτα, στην εποχή των social media και των dating apps; Σε ποιον βαθμό έχουν αναθεωρηθεί οι ερωτικές και σεξουαλικές παραστάσεις; Πότε ο έρωτας γίνεται πεδίο συγκρούσεων ή εντάσεων γύρω από αυτό που η εκάστοτε κοινωνία θεωρεί «κανονικό»; Ο Κυριάκος Χατζηιωάννου θέτει γόνιμα και αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη διαχρονικότητα του ερωτικού φαινομένου, στο τρίτο μέρος της χορογραφικής σπουδής του, «Erotikon / Higher States, part 3», που παρουσιάστηκε το 2019 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην παράσταση, ο χορογράφος οραματίζεται ένα σύγχρονο έργο με θέμα τον έρωτα. Χρησιμοποιώντας μια σειρά αναλυτικών εργαλείων και επιτελεστικών τεχνικών, όπως το τραγούδι, τον φιλοσοφικό λόγο και την κίνηση, συνέθεσε μια γλώσσα που σωματοποιεί και ενσωματώνει τις ανεξερεύνητες πτυχές στο πεδίο των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων. Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με τη συνεργασία του Tanzhaus Zürich.

*Διάρκεια: 59’30’’
Κατάλληλη άνω των 18 ετών

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα