Στην κουζίνα με τα παιδιά #21: Avocado Tuna Toast
Αυτό τον καιρό που όλοι μας βρισκόμαστε στο σπίτι ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά. Η εμπλοκή τους στην κουζίνα είναι πάντα διασκεδαστική! Σε κάθε συνταγή μπορούμε να τους αναθέτουμε μια εργασία ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές τους.
Σήμερα δημιουργούμε, μαζί με τα παιδιά, μία εναλλακτική εκδοχή του: Avocado Toast. Ένα από τα πιο περιζήτητα υγιεινά, πολύπλευρα κι ευέλικτα πιάτα που μπορεί να φαγωθεί όλες τις ώρες κι αποτελεί μια μεγάλη διατροφική μόδα, τα τελευταία χρόνια. Η νέα γευστική μανία που κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές από πιάτο συνεχών αναρτήσεων υπερεθνικών διασημοτήτων, έχει γίνει διατροφική εμμονή απάντων πλέον.
Τo τοστ αποτελεί πάντα την εύκολη λύση, όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι απλό, γρήγορο και συνάμα νόστιμο και χορταστικό. Το αβοκάντο είναι μια πραγματικά προικισμένη υπερτροφή, «θησαυρός». Ο τόνος είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης με πολλά θρεπτικά συστατικά και διατροφικά οφέλη. Ο συνδυασμός τους…κορυφαία απολαυστικός !
Ιδανικό για:- πρωινό
- brunch
- κολατσιό στο σχολείο για τα παιδιά ή στη δουλειά για τους μεγάλους
- απογευματινό snack
- γρήγορο βραδινό
Αναθέτουμε στο παιδί να βοηθήσει στη συλλογή, στο μέτρημα, στο τεμάχισμα, στο ανακάτεμα όλων των υλικών και στο στύσιμο του πιάτου. Σε όποιο στάδιο της διαδικασίας επιθυμεί να εμπλακεί το παιδί, κρίνουμε πάντα αν το επιτρέπουν η ηλικία και οι δεξιότητές του.
- 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
- 1 μικρό ώριμο αβοκάντο
- 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
- 1 κονσέρβα τόνου σε νερό (150g)
- 1 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
- 8 ντοματίνια, κομμένα σε κυβάκια (χωρίς τους σπόρους)
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο δυόσμο
- 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- mix φρεσκοτριμμένων πιπεριών
- κουκουναρόσποροι
- σπόροι chia
- ραπανάκια
- Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε το κουκούτσι καρφώνοντάς το διαγώνια με ένα μαχαίρι και ξεχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα με ένα κουτάλι.
- Σε ένα μπολ, τοποθετούμε το αβοκάντο στίβουμε πάνω του το λάιμ, για να μην μαυρίσει, και πολτοποιούμε πιέζοντας με 1 πιρούνι.
- Προσθέτουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα, ανακατεύοντας με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού στην φρυγανιέρα, στην τοστιέρα ή στο φούρνο κι απλώνουμε επάνω τους το μείγμα.
- Διακοσμούμε αναλόγως τη φαντασία μας και σερβίρουμε.
Μερίδες: 2
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 3-5 λεπτά
Tip Επιτυχίας!
Το μείγμα αβοκάντο-τόνου διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο σκεύος, για δύο με τρεις ημέρες, σε περίπτωση που επιθυμούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να την έχουμε έτοιμη για τη δημιουργία επόμενων πιάτων μας.
Αν προτιμάμε μια πιο μερακλίδικη πινελιά στη γεύση, μπορούμε να βάλουμε καπνιστό τόνο.