MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Μοσκώβ-Σελήμ», «Late Night» και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, για 7η συνεχόμενη εβδομάδα, με youtube πρεμιέρες παραστάσεων, ταινιών, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές ακόμη πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Δημήτρης Ξανθόπουλος, «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού (2016) | Φωτογραφία; Stavros Habakis
Monopoli Team

Λέξεις και Σκέψεις

George Pelecanos

George Pelecanos, σε μια συζήτηση με τη Μαριλένα Αστραπέλλου

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 76 λεπτά

Ο Stephen King τον έχει αποκαλέσει «μεγαλύτερο εν ζωή συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Αμερική», όμως ο Τζορτζ Πελεκάνος διαθέτει μια πλουσιότερη γκάμα ταλέντων και δραστηριοτήτων. Είναι επίσης βραβευμένος δημοσιογράφος και παραγωγός ταινιών ανεξάρτητου κινηματογράφου, αλλά και τηλεοπτικών σειρών, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με μία από τις καλύτερες σειρές που έχει βγάλει η αμερικανική τηλεόραση, το «The Wire», καθώς σε επεισόδια της σειράς υπήρξε παραγωγός και σεναριογράφος.

Γεννημένος στην Ουάσιγκτον το 1957, από Έλληνες γονείς, ο Πελεκάνος δεν έχασε ποτέ του την επαφή με την καταγωγή του, όπως μαρτυρούν τα ονόματα και η ιδιοσυγκρασία ηρώων που εμφανίζονται στα μπεστ σέλερ βιβλία του. Από τον Ντιμίτρι Καράς έως τον Νικ Στεφάνος και τον Σπίρο Λούκας, ο 63χρονος συγγραφέας κινείται σταθερά στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειρας πόλης του και κοιτάζει κατάματα το λιγότερο φωτογενές πρόσωπό της.

Στην επίσκεψή του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου για τη σχέση του με την Ελλάδα, αλλά και με την Αμερική, όπως τη σκιαγραφεί μέσα από τα βιβλία και τα σενάριά του. Εκεί δηλαδή όπου κατοικούν οι απόκληροι, οι κακότυχοι και οι αδικημένοι μιας κοινωνίας η οποία τελικά μάλλον δεν μοιράζει το περίφημο «αμερικανικό όνειρο» τόσο ακριβοδίκαια.

Εκπαίδευση

Αρχείο Καβάφη | «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»,

«Επτά Ποιήματα, Επτά Μαθήματα»
Διάρκεια: 105 λεπτά

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» από την Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας, Μαρία Μπολέτση.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, «Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου» (2017)

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη |«Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου»

Διάρκεια: 104 λεπτά

Μια συζήτηση για τα Ομηρικά Έπη και τους τρόπους που οι καλλιτέχνες τα απεικόνισαν κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Τα Ομηρικά Έπη έχουν εμπνεύσει εικονογραφήσεις βιβλίων και εικαστικά έργα ήδη από την Αναγέννηση. Πώς όμως απεικονίστηκαν τα περιστατικά των δύο Ομηρικών Επών μέσα στους αιώνες; Ήταν εικόνες που βασίζονταν απλώς στο μεταφρασμένο κείμενο ή τολμούσαν να κινηθούν στο πνεύμα της πολυσυζητημένης καλλιτεχνικής ελευθερίας; Και τελικά τι είναι σωστότερο: η πιστότητα ή η καινοτομία;

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παυλόπουλος, και η υποψήφια διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, Νεφέλη Καϊμάκα, απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα, σε ζωντανό διάλογο με το κοινό. Αφηγείται η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα