MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φάουστ», «Tectonics Athens» και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, για 8η συνεχόμενη εβδομάδα, με την παράσταση «Φάουστ», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, ντοκιμαντέρ, και πολλές ακόμη online δραστηριότητες.

Ίδρυμα Ωνάση
«Φάουστ» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού | Φωτογραφία: Marilena Stafylidou
Monopoli Team

Θέατρο

«Φάουστ» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού | Φωτογραφία: Marilena Stafylidou

Μιχαήλ Μαρμαρινός, «Φάουστ» του Γκαίτε

Live YouTube premiere: Κυριακή 24 Μαΐου 21:00

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καταπιάστηκε το 2014 με τον αρχετυπικό μύθο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης, αυτόν του «Φάουστ», στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με έναν εξαιρετικό θίασο, με προεξάρχοντα τον Ακύλλα Καραζήση.

Αντλώντας το πρώτο του υλικό από το έργο-κοιτίδα του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύματος, τον «Φάουστ» (1828-29) του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, στην έμμετρη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, και από τον προγενέστερο «Δόκτορα Φαούστους» (1604) του Κρίστοφερ Μάρλοου, αξιοποιώντας όμως τόσο τις «μεταμορφώσεις» του μύθου όσο κι ένα πλήθος από διακειμενικές αναφορές, μεταγραφές, προσωπικές αφηγήσεις και ομολογίες, καθώς και τα τραγούδια μιας παιδικής χορωδίας, ο Μαρμαρινός «διευθύνει» μια παράσταση-περιπέτεια στον βυθό της Δυτικής Ποίησης, Φιλοσοφίας, Ιστορίας και της ανθρώπινης Ψυχής.

«Μια απόλυτα προσωπική κατάβαση στη σκοτεινιά της ανθρώπινης Επιθυμίας, σ’ αυτήν τη νέκυια του ευρωπαϊκού πνεύματος, σε ένα κείμενο/επιχείρημα που ταξιδεύει μαζί μας σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας» – έτσι περιγράφει την παράστασή του ο σκηνοθέτης.

Ίδρυμα Ωνάση

«Φάουστ» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού | Φωτογραφία: Marilena Stafylidou

Κινηματογράφος

Ηλίας Γιαννακάκης, «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ»

Το φθινόπωρο του 2013 ανακοινώνεται ότι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα ανεβάσει «Φάουστ» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η κάμερα τον ακολουθεί από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης, τον Ιανουάριο του 2014. Μέσα από πολλά και δύσκολα γυρίσματα και έναν τεράστιο όγκο κινηματογραφημένου υλικού, η ταινία του Ηλία Γιαννακάκη επιχειρεί όχι μόνο να καταγράψει μια μοναδική θεατρική συγκυρία, αλλά και να συλλάβει κάτι, έστω και ελάχιστο, από τον τρόπο προσέγγισης ενός τόσο ιδιαίτερου θεατρικού δημιουργού.

Η ταινία δεν αποτελεί ένα πορτρέτο του σκηνοθέτη. Επιχειρώντας, όμως, να φωτίσει τον τρόπο δουλειάς του μέσα από ένα τόσο απαιτητικό και διαχρονικά θεμελιώδες κείμενο, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες που διατρέχουν τη σκέψη του. Λιτότητα στα όρια του πραγματικού, που όμως οδηγεί σε κάτι αναπάντεχα υπερβατικό, ηθοποιοί όχι ως φορείς ενός δράματος, αλλά ως ανθρώπινα ντοκουμέντα, αποστροφή της κλασικής θεατρικότητας για χάρη της σκηνικής ενσυναίσθησης. Ένας τρόπος δουλειάς που, επί περίπου 40 χρόνια, έχει καταφέρει να είναι ζωντανός και διαρκώς ανανεωμένος.

Η ταινία συμμετείχε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», το 2015.

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Διάρκεια: 87 λεπτά

Συντελεστές:

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Κάμερα: Ηλίας Γιαννακάκης, Αποστολία Παπαϊωάννου
Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά
Επεξεργασία Ήχου: Νίκος Τριανταφύλλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Αποστολία Παπαϊωάννου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2015

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα