MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν παραιτούνται από τις διεκδικήσεις

Νέος γύρος διαμαρτυρίας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που πέρασαν την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού στους δρόμους της πόλης. Ποιά είναι τα επόμενα τους βήματα.

| Φωτογραφία εξωφύλλου: Αναστασία Γιαννάκη
author-image Στέλλα Χαραμή

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Πολιτισμού δεν βρήκε τους ‘Ελληνες καλλιτέχνες στο φυσικό τους χώρο. Τους βρήκε, όμως, ενεργούς: Στο δρόμο. Για την ακρίβεια στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια παράσταση, διαμαρτυρίας αυτή τη φορά, εκδηλώνοντας την δυσαρέσκεια γύρω από ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την διάσωση του κλάδου. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα: Ο ελληνικός πολιτισμός κινδυνεύει με αφανισμό. Αλλά η Λίνα Μενδώνη επιμένει πως «η επιείκεια του Υπουργείου και της Κυβέρνησης προς τους καλλιτέχνες εξαντλήθηκε».

Και μπορεί η παρουσία τους να μην ενδυναμώθηκε από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν, παρόλα αυτά όλα τα σωματεία συσπειρώθηκαν και πάλι, διαγράφοντας την εθιμοτυπική πορεία διαμαρτυρίας: Από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια μέχρι την Βουλή με μια ενδιάμεση στάση στο υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου.

Από την πρωϊνή δράση στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή όπου οι καλλιτέχνες εξέπεμψαν μουσικό SOS/ credit: Αλέξανδρος Κορομηλάς

Παρόντες για νέες διεκδικήσεις

Η πορεία και οι δράσεις που, πριν και μετά, την πλαισίωσαν δεν εξυπηρέτησαν κάποια χειρονομία για επανεκκίνηση διαλόγου. ‘Αλλωστε, η πολιτιστική κοινότητα κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για απροθυμία να οργανώσει τηλεδιασκέψεις μαζί τους, πριν καν ξεσπάσει το κύμα της μαζικής δυσθυμίας.

‘Ηταν, όμως, μια ακόμα χειρονομία για να δηλώσουν στο πεδίο του δημόσιου χώρου πως οι διεκδικήσεις τους συνεχίζονται και πως παραμένουν άλυτα δομικά ζητήματα, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες εργαζόμενους. «Την στιγμή που έχει ξημερώσει μια νέα εποχή, όπου ακόμα και το σταδιακό άνοιγμα των οργανισμών είναι επίφοβο, την στιγμή που ο πολιτισμός είναι κλειστός κι όπου λειτουργήσει θα το κάνει με το 40% των δυνατοτήτων του, εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μια συνολική στήριξη από την Πολιτεία» τονίζει η Κατερίνα Φώτη, ιδρυτικό μέλος της κίνησης Support Art Workers ως χορεύτρια, δικηγόρος και νομική σύμβουλος της ΣΕΧΩΧΟ.

Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, απ’ όπου και ξεκίνησε το πρωί. /credit: Αλέξανδρος Κορομηλάς

Με σύμμαχο το κοινό

Στις προτεραιότητες τους βρίσκεται η λειτουργικότητα του Μητρώου Καλλιτεχνών (η ηλεκτρονική βάση του οποίου κρίθηκε ως άκρως προβληματική), οι αποσαφηνίσεις για την στήριξη στις ΑΜΚΕ, οι παράμετροι στην απασχόληση των καλλιτεχνών σε δήμους καθώς και οι αποζημιώσεις των καλλιτεχνών που επρόκειτο να δουλέψουν φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Οπως σημειώνει και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ‘Αρης Λάσκος, επίσης πυρηνικό μέλος των Support Art Workers, βαρύτητα στις δράσεις τους να δοθεί στην επικοινωνία με το κοινό, τους πλέον αυτονόητους υποστηρικτές του έργου τους. «Μας απασχολεί πολύ οι θεατές να κατανοήσουν ότι οι διεκδικήσεις μας δεν είναι συμβάν που συμβαίνει δίπλα αλλά τους αφορά άμεσα. Η τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία κι αυτό φάνηκε πως στάθηκε τόσο παρηγορητική στις εβδομάδες της καραντίνας». Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το σκωπτικό βίντεο που ετοίμασαν οι Support Art Workers αποδομώντας το πρόγραμμα στήριξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ που όπως αποδεικνύεται είναι πολύ μικρότερο.

Εσωτερική αλληλεγγύη

Την ίδια ώρα, οι καλλιτέχνες οργανώνονται για την ίδρυση μιας “τράπεζας” ειδών με σκοπό την άμεση στήριξη των συναδέλφων τους που βρίσκονται ήδη στο αδιέξοδο να έχουν είδη πρώτης ανάγκης. «Η συγκυρία της πανδημίας είναι μια ευκαιρία για συνολική αναμόρφωση κάποιων χώρων εργασίας. ‘Οπως καταδείχθηκε η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας και δόθηκαν δεσμεύσεις για την βελτίωση της κατάστασης, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αναθεωρηθεί το εργασιακό πλαίσιο βάσει του οποίου παράγεται ο σύγχρονος πολιτισμός στην Ελλάδα. Πρωτίστως, πρέπει να παρέχουμε όλοι μισθωτές εργασίες» σημειώνει ο ‘Αρης Λάσκος.

Και ο πρωθυπουργός στο Εθνικό

Κι ενώ οι δράσεις διαμαρτυρίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη – επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αγίου Κωνσταντίνου, για να παρακολουθήσει το ξεκίνημα των προβών των «Περσών», της μιας από τις καλοκαιρινές παραγωγές που θα παιχτούν στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Δημήτρη Λιγνάδη. «Προφανώς, και η κυβέρνηση παίζει ένα σκληρό επικοινωνιακό παιχνίδι» συνεχίζει η Κατερίνα Φώτη. «Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι έχει ακυρωθεί ένας ολόκληρος κλάδος με το επιχείρημα της διασποράς του ιού ενώ δίνεται άδεια για ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών, με απευθείας πτήσεις, χωρίς τεστ, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για εμπαιγμό. Η κυβέρνηση καταργεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου ο κόσμος κοινωνικοποιείται και συνυπάρχει και προκρίνει μόνο αυτές όπου ο κόσμος καταναλώνει. Είναι ολοφάνερο ότι στα μάτια τους είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης ταχύτητας». Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν.

Περισσότερα από Art & Culture