MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι πραγματικά ειπώθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Εθνικό Θέατρο

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παραγωγή των «Περσών» δίνουν την πραγματική διάσταση όλων όσα ειπώθηκαν χθες στο Εθνικό θέατρο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

author-image Στέλλα Χαραμή

Κι ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή πρώτη πρόβα των «Περσών» του Εθνικού Θεάτρου, προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων στην πολιτιστική κοινότητα, οι ηθοποιοί της παράστασης φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία για να θέσουν απευθείας και άμεσα τα άλυτα ζητήματα του κλάδου.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η περιβόητη δέσμευση του πρωθυπουργού – που αναπαράγεται από χθες στις πολιτικές σελίδες των μέσων – πως «δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε ξεκρέμαστο τον κόσμο του πολιτισμού το χειμώνα» προέκυψε ύστερα από τις τοποθετήσεις των συντελεστών της παράστασης και συγκεκριμένα του ηθοποιού Αργύρη Ξάφη που φαίνεται να πήρε πρώτος το λόγο, μεταξύ αυτών.

Ο σκηνοθέτης των «Περσών» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Ξαφνική επίσκεψη

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Εθνικό θέατρο αιφνιδίασε την ομάδα των «Περσών» αφού η μόνη ενημέρωση που είχαν από την προηγούμενη μέρα αφορούσε στην παρουσία καμερών για την καταγραφή της παρθενικής πρόβας. Οι υψηλοί επισκέπτες αναγγέλθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου και σκηνοθέτη της παράστασης, Δημήτρη Λιγνάδη λίγη ώρα αφού ξεκίνησε η συνάντηση των συντελεστών. Και παρότι δεν είχαν χρόνο να προετοιμαστούν, τελικώς αποδείχθηκε ότι κατάφεραν να διατυπώσουν ξεκάθαρα τα βασικά αιτήματα του χώρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως κατανόησε καλύτερα κάποια από τα αιτήματα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν παραιτούνται από τις διεκδικήσεις12.09.2018

Τέθηκαν τα βασικά αιτήματα

Στην τοποθέτηση του ο Αργύρης Ξάφης έθεσε «καταρχάς, την ανάγκη για ένα οριζόντιο επίδομα προς όλους όσοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες σημειώνοντας ότι το πρόβλημα στον κλάδο δεν είναι η αδήλωτη εργασία αλλά η πολυπλοκότητα των εργασιακών σχέσεων. Μπορεί να είμαστε και οι μόνοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που δουλεύουμε κάτω από όλες τις υπαρκτές σχέσεις εργασίας: Μπλοκάκι, ωρομίσθιο, ημερομίσθιο, τίτλος κτήσης, μισθός και με έργο. Και εκεί χρειάζεται λύση”. Επίσης επεσήμανε ότι “έξω από το Εθνικό θέατρο το 90% των εργαζόμενων του κλάδου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο πρέπει να βρεθούν όσα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι δυνατόν ώστε να επιζήσουν και να δημιουργηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας» .

Ο Αργύρης Ξάφης και ο Νίκος Καραθάνος ανάμεσα στους ηθοποιούς που τοποθετήθηκαν.

Ο γνωστός ηθοποιός, όπως μας ενημέρωσε, έκανε αναφορά στα αναξιοποίητα από το υπουργείο Πολιτισμού ευρωπαϊκά προγράμματα (ακόμα και στη φορολογία του netflix που διατίθεται στον πολιτισμό σε άλλες χώρες της Ευρώπης), επισήμανε την ανάγκη αποζημίωσης όλων όσων επρόκειτο να συμμετέχουν σε παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και να ξεπεραστούν τα νομικά κενά που “διευκολύνουν” το ΥΠΠΟ να καταβάλλει μόνον μια προκαταβολή του 30%, πρότεινε να επιδοτηθεί η έρευνα στον πολιτισμό, μίλησε για την βίαιη εποχικότητα του επαγγέλματος του ηθοποιού που αναγκάζεται να βρει δουλειά σχεδόν κάθε τρίμηνο και εισηγήθηκε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να προγραμματίσουν περισσότερα σίριαλ και ν’ απασχολήσουν περισσότερους ηθοποιούς.

«Όντας εργαζόμενος στο ελεύθερο θέατρο και διαπιστώνοντας ότι η μια παραγωγή ακυρώνεται μετά την άλλη, τόνισα πως ο χειμώνας που μας περιμένει ίσως είναι ο χειρότερος της ζωής μας και – πως παρά την ελπίδα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι τα πράγματα μπορεί να εξομαλυνθούν από το φθινόπωρο – πρέπει να ληφθούν μέτρα από τώρα γιατί οι τέχνες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και το φθινόπωρο δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο».

Ως πραγματικό χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το λόγο πήρε, επίσης, η Λυδία Κονιόρδου σε μια πιο συναισθηματική τοποθέτηση αναπτύσσοντας μια σκέψη για την αναγκαιότητα της διάσωσης του πολιτισμού ενώ ο Νίκος Καραθάνος τόνισε το επείγον της παροχής βοήθειας για όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που βρίσκονται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν έχουν καμία προοπτική απασχόλησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η παρέμβαση του Γιάννου Περλέγκα ο οποίος διακόπτοντας την κ. Μενδώνη – αναφορικά με το καθεστώς απλήρωτης εργασίας στη διάρκεια των δίμηνων ή τρίμηνων προβών – τόνισε πως η κατάσταση κερδοσκοπίας από πλευράς των ιδιωτών παραγωγών προέκυψε ύστερα από την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης. «Ρώτησα, λοιπόν, αν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Πολιτισμού να επαναφέρει την συλλογική σύμβαση και να αποδώσει μια δικαιοσύνη στους εργαζόμενους. Όμως, η υπουργός απάντησε πως δεν είναι αυτό το πιο ενδεδειγμένο μέτρο πως πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις. Δυστυχώς, αυτό απάντησε».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κράτησε περισσότερη από μια ώρα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη – Μενδώνη στην πρόβα διήρκεσε περισσότερη από μια ώρα και αρκετοί από τους ηθοποιούς αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός σημείωνε στη διάρκεια των τοποθετήσεων τους και έκανε απευθείας διάλογο με την ομάδα των «Περσών» χωρίς τη μεσολάβηση της Λίνας Μενδώνη.

Αναμένεται, στο επόμενο διάστημα να επαληθευτεί «το πραγματικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό» όπως το χαρακτήρισε επακριβώς ο ίδιος ή αν επρόκειτο για μια προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Περισσότερα από Art & Culture