MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Οι 251 δωρεάν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα γίνει η πρεμιέρα των εκδηλώσεων στις 18 Ιουλίου
Monopoli Team

Εθνικό Θέατρο

Δημήτρης Λιγνάδης

Παρουσιάζοντας τις τρεις νέες δράσεις του Εθνικού Θεάτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης υπογράμμισε τη σημασία του νέου προγράμματος που αποτελεί μια «μεγάλη ευκαιρία η θεατρική πράξη να μη μείνει μόνο στις σκηνές αλλά να διαχυθεί σε χώρους που έχουν μεγάλη ανάγκη και διψά για νέα δρώμενα». Σημείωσε επίσης ότι με τις τρεις επιπλέον παραγωγές, δίνεται στο Εθνικό Θέατρο η δυνατότητα ν’ ανανεώσει όλες τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα οι δράσεις του Εθνικού θεάτρου στους αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνουν:

  • Το έργο Αθηναίων Πολιτεία

Μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς την δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.).

Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα, η τυραννίδα του Πεισιστράτου και των Πεισιστρατιδών, οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία• τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».

  • Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας)

Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Τα κείμενα χωρίζονται σε 5 θεματικές ενότητες.

  • Το αμάρτημα της μητρός μου (στα αγγλικά)

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της Μητρός μου (1883) στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).

Περισσότερα από Επίκαιρα