To σινεμά μικρού μήκους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo, επιστρέφει από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου με νέες προτάσεις και ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η Ελληνική αλλά και παγκόσμια παραγωγή.
Φέτος κάνει πρεμιέρα στην ΚΕΑ, στον κινηματογράφο ΚΟΡΗΣΣΙΑ, ενώ η αφίσα του φετινού φεστιβάλ φιλοξενεί έργο του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου.
Το φεστιβάλ παρουσιάζει σε ειδική προβολή τη νέα αινιγματική ταινία μικρού μήκους «ΝIMIC» του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου με χώρες παραγωγής τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντίλον και η Ελληνοβελγίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ευθύμη Φιλίππου.
Η ταινία θέτει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την αντίληψη, τις σχέσεις και την κυκλικότητα. Μιλώντας για την μικρού μήκους ταινία, ο Γ. Λάνθιμος είπε: «Ήμουν ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε μια σύντομη μορφή που μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Είναι πάντα πολύ συναρπαστικό να σκέφτεσαι έξω από το κουτί».
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο Shanghai Ιnternational Film Festival, το Psarokokalo μας φέρνει στην καρδιά του κινέζικου κινηματογράφου. Νέες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας άλλης κουλτούρας.
Special Program 2Χ2To Psarokokalo παρουσιάζει στο τμήμα 2Χ2, 4 ταινίες από δυο σκηνοθέτες: τον Dekel Berenson και τον Maxime Roy. Ο καθένας ξεχωριστά διαφέρει τόσο στην θεματική, όσο και στις χώρες όπου επιλέγει να τοποθετήσει τις ιστορίες.
Ο Dekel Berenson είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ακτιβιστής και γραφίστας. Αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια του σε περισσότερες από εξήντα χώρες, ο Dekel διερευνά πραγματικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους του «Ashmina», γυρισμένη στο Νεπάλ, κέρδισε αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου «Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους» στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κρακοβίας και του «Best Live Action Short» στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, προκρίνοντας την ταινία για όσκαρ.
Η τρίτη του ταινία «Anna», σε συμπαραγωγή Ουκρανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ισραήλ, έκανε πρεμιέρα ως Επίσημη Επιλογή στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους στα 22α βραβεία BIFA.
O Maxime Roy, γεννημένος το 1988, ανακάλυψε τον κινηματογράφο σε ηλικία 18 ετών και σπούδασε στο ESRA. Το 2018 σκηνοθέτησε το «Beautiful Loser», σε παραγωγή της TS Productions, το οποίο κέρδισε το« Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής» στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στο Ναμούρ του Βελγίου. Κυκλοφόρησε αργότερα μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «The Heroics», η οποία διανεμήθηκε από την Pyramide. Πρωταγωνιστής σε μια τολμηρή ερμηνεία, ο François Créton, έλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ κινηματογράφου Κλερμόν Φεράν. Η νέα μικρού μήκους ταινία του «Sole mio», επιλέχθηκε στο Brest Festival το 2019 και διερευνά την συγκρουόμενη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου διανθισμένη με ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα του φύλου.
Μια εμπειρία γνωριμίας με το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη ΜΕDIA με προβολές ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο ενός θεματικού αφιερώματος που θα μας φέρει σε επαφή με τα νέα ταλέντα της Ευρώπης. Πολιτιστικοί φορείς του νησιού, συνεργάτες και συμμετέχοντες επαγγελματίες θα είναι επίσης προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση δικτύωσης στην οποία θα ενημερωθούν για όλες τις δυνατότητες και τους στόχους του προγράμματος.
Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματος. Περισσότερες από 50 ταινίες με έμφαση στην μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια από 28 χώρες κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ταινίες που συμμετείχαν ή και απέσπασαν διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ. α).
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείται από Ευρωπαϊκές παραγωγές, αλλά και από χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή, όπως: Τυνησία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ταιβάν, Ιράν.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσεγγίζει θεματικές όπως η ρητορική μίσους, οι πολλαπλές διακρίσεις φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η βία κατά των γυναικών, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική μετανάστευση και η σεξουαλική παρενόχληση.
Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή, παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θίγουν καίρια ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και πολιτισμικής ταυτότητας.
Στα θεματικά αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον να εξερευνούν την κοινή τους σύνδεση, προσεγγίζοντας τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης.
H τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται στο κοινό. Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί Q&A με τους σκηνοθέτες.
AISFF PSAROKOKALO X Edition – FILM MARKETΤο Film Market Psarokokalo λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, εδώ.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, εδώ.