“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” σε… αναβρασμό
Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο, μετά την ανακοίνωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τις επιστολές διαμαρτυρίας σωματείων και καλλιτεχνών προς την Λίνα Μενδώνη να διαδέχονται η μία την άλλη.
Τη θερμή υποδοχή που έλαβε από το σύνολο του Τύπου η ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” που αφορά 250 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαδέχονται αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.
Μετά την επιστολή των σωματείων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συναυλιών και των μουσικών εκδηλώσεων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απουσία τους από το πρόγραμμα και απαιτούν την ακύρωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους, ακολούθησαν επιστολές από την Π.Ο.Θ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) αλλά και την πρωτοβουλία των Support Art Workers.
Το σημείο τομής των διαμαρτυριώνΚοινό σημείο και στις τρεις επιστολές διαμαρτυρίας αποτελεί το ότι η οργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 2. εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στους καλλιτεχνικούς διευθυντές οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε απ’ ευθείας αναθέσεις και δεν προκήρυξαν διαγωνισμούς ή κάποια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Μελετήσαμε με προσοχή το πιλοτικό πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και ό,τι ανακοινώσατε για το έναυσμα που σας έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού να επισπεύσετε κάτι το οποίο, όπως είπατε, ούτως ή άλλως είχατε δρομολογήσει, καθώς και για την πρόθεση σας να θεσμοθετήσετε τις θερινές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Διαβάσαμε επίσης ότι στους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «να μπορέσουν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού άνθρωποι, από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, τεχνικοί και όλο το άλλο υποστηρικτικό προσωπικό που φέτος, έχουν πράγματι, προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση».
Παρ’ όλα αυτά, αν και το πρόγραμμα διαφημίστηκε ως πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, η υλοποίησή του έγινε από τους εποπτευόμενους οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται ο προγραμματισμός του καλλιτεχνικού τους προγράμματος. Δηλαδή όχι με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος αλλά με απ’ ευθείας αναθέσεις από τους ίδιους τους οργανισμούς, μία εποχή που το αίτημα της διαφάνειας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Υπάρχει, ωστόσο, ένα οξύμωρο.
Επιχειρείτε, όπως διαβεβαιώνετε, να ανταποκριθείτε στην αγωνία όλων, όσοι, από τον χώρο του Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αναπαράγει πλήρως τα εργασιακά τους προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες. Ειλικρινά αισθανόμαστε σαν να μας εμπαίζετε. Μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, ανταποκρίνεστε τελικά στο μεγάλο πρόβλημα του χώρου, αναπαράγοντας και νομιμοποιώντας το μεγάλο πρόβλημα του χώρου; Τις φωτογραφικές προκηρύξεις, τις απευθείας αναθέσεις, την εξαίρεση των πλέον πληττομένων;
Όσο εντυπωσιακή κι αν ήταν η κάλυψη του προγράμματος από τον Τύπο, δεν παύει να αφορά ένα κονδύλι μόνο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για το πακέτο των 15 εκατομμυρίων που είχατε εξαγγείλει ως στήριξη του πολιτισμού την περίοδο του καλοκαιριού.
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο παραγόμενο “ανεξάρτητο” πολιτιστικό προϊόν. Επίσης, θα θέλαμε μία πολύ σαφή απάντηση για το αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να θέσει ρήτρα για την αποφυγή αυθαιρεσιών στα χρήματα που θα δοθούν.
Εμείς με μεγάλη σαφήνεια έχουμε δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές απλήρωτες πρόβες και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Είναι διατεθειμένο το υπουργείο να στηρίξει αυτό μας το αίτημα; Η απάντησή σας στους συναδέλφους μας στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου την οποία παρακολουθήσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό, ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον κλάδο, δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ζητούμε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης των παραγωγών (επιχορηγούμενων και μη), σε στησίματα, πρόβες, παραστάσεις, γυρίσματα με συντονισμένες κινήσεις και ανακοινώσεις από πλευρά σας.
Κι ακόμα. Φτάσαμε στις 26 Μαΐου για να ανοίξει η πλατφόρμα για το έκτακτο βοήθημα Μαρτίου – Απριλίου, ενώ τα μέτρα στήριξης βάσει των νέων εξαγγελιών και δεσμεύσεών σας, δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στο πληροφοριακό σύστημα. Ούτε υπάρχει σαφής ορίζοντας για το πότε θα καταβληθεί στις νέες κατηγορίες το ειδικό επίδομα, ενώ, ενδεικτικά, η κατηγορία όσων έχουν ασφαλιστική ικανότητα, απουσιάζει από την υπεύθυνη δήλωση, παρά τις εξαγγελίες σας. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για όσους έχασαν δουλειές, τους μήνες της καραντίνας, ακόμα κι αν επρόκειτο για παραγωγές που είχαν ανακοινωθεί στον Τύπο. Λέτε, όμως, ότι «η επιείκειά σας έχει εξαντληθεί», ενώ ο κλάδος μας δεν έχει καλυφθεί και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Αλλά και ως προς το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πότε θα προχωρήσετε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας στις απολύτως απαραίτητες συμπληρώσεις και διορθώσεις, ανταποκρινόμενοι στις δεσμεύσεις σας, αυτές που αναφέρονταν και σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ όταν παραδεχόσασταν ότι έχετε κι εσείς εντοπίσει «ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων».
Η “λογική του σταγονόμετρου” με την οποία διαχειρίζεστε την κρίση, όλο αυτό τον καιρό, μπορεί να είναι επικοινωνιακά επωφελής, επειδή προβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού σαν να δίνει συνεχώς νέες παροχές, ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και εκνευρισμό στον χώρο του πολιτισμού.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα που εξακολουθεί να είναι απολύτως αβέβαιη για την πλειονότητα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και να αναπαράγει τις ίδιες παθογένειες, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Είναι εξαιρετικά επείγουσα, κυρία Υπουργέ, η ανάγκη μίας συνάντησης μαζί σας, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα αυτά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα.