MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Η καλλιτεχνική κοινότητα αντιδρά στον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ

Καλλιτέχνες στην Αμερική απαντούν με έργα τέχνης στην άδικη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Ψηφιακό πορτραίτο του Φλόιντ, από τον Eric Rieger. Φωτογραφία: HOTTEA
Monopoli Team

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ πυροδότησε τεράστια οργή και αναστάτωση τόσο στην Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όσο οι άνθρωποι διαδηλώνουν και εξεγείρονται με διαδηλώσεις και παρελάσεις, κάποιοι καλλιτέχνες στην Αμερική, δημιουργούν πίνακες, γκράφιτι, προβολές και φωτογραφίες εις μνήμην του αδικοχαμένου Φλόιντ.

Πρόκειται για τους:

Eric Rieger

Το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαΐου, ο Μεξικανός καλλιτέχνης Eric Rieger, χρησιμοποιώντας έναν προτζέκτορα, προέβαλε ψηφιακά πορτραίτα του 46χρονου Φλόιντ, σε διάφορα σημεία της Μινεάπολης, όπως στην σιδηροδρομική γέφυρα, το κτίριο Gold Metal Flour και την εκκλησία Love Power.

Ψηφιακό πορτραίτο του Φλόιντ, από τον Eric Rieger. Φωτογραφία: HOTTEA

«Βλέποντας την εικόνα του Φλόιντ να προβάλλεται σε τεράστια κτίρια, με έκανε να σκεφτώ όλη την αδικία που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι επιζητούν δικαιοσύνη και ισότητα, όχι μίσος και αδικία. Δεν έχω νιώσει ξανά μια αίσθηση ενότητας όπως αυτή. Ελπίζω να συνεχίσει να δημιουργεί μια θετική αλλαγή στην κοινωνία μας, που να έχει διάρκεια», σχολιάζει ο Rieger.

Jammie Holmes

Ένας ακόμη αντισυμβατικός καλλιτέχνης που συμμετέχει στο κίνημα αντίδρασης είναι ο Jammie Holmes από το Ντάλας του Τέξας, ο οποίος τοποθέτησε τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, σε banners που κρεμάστηκαν από αεροπλάνα και «πέταξαν» πάνω από τη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ, το Μαϊάμι, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα τελευταία λόγια του George Floyd «πετούν» με πανό πάνω από τις ΗΠΑ12.09.2018

Ο καλλιτέχνης σχολιάζει τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Αμερική, ως «μία εθνική διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει η αφροαμερικανική κοινότητα» και προσθέτει ότι είναι «μια πράξη κοινωνικής συνείδησης και διαμαρτυρίας που σκοπό έχει να ενώσει όλους τους ανθρώπους απέναντι στην απάνθρωπη μεταχείριση των Αφροαμερικανών πολιτών».

Banner σε αεροπλάνο με τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Φωτογραφία: Jammie Holmes. Library Street Collective

Alex Roman

Την ίδια στιγμή, ένα γκράφιτι στο Χιούστον αναπαριστά τον Φλόιντ ως άγγελο με φωτοστέφανο και γράφει «Πάντα να αναπνέει στις καρδιές μας», καθώς ο Φλόιντ μεγάλωσε και σπούδασε στο Χιούστον. Το γκράφιτι ζωγράφισε ο καλλιτέχνης του δρόμου, Alex Roman, ή Donkeeboy.

Jules Muck, Griffin Lounsbury, Chad Green

Στο Βένις της Καλιφόρνιας, ο Jules Muck, ή MuckRock, ζωγράφισε βιτρίνες με πορτραίτα έγχρωμων Αμερικανών, των οποίων οι δολοφονίες πυροδότησαν διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, απεικονίζοντας τον Τζορτζ Φλόιντ μαζί με άλλους Αφροαμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους αδίκως, από αστυνομική βία. Εκεί κοντά, στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο Griffin Lounsbury και ο Chad Green, ζωγράφισαν ένα πορτραίτο του Φλόιντ, με τη φράση «Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Χάρτινο έργο με μελάνι. Καύση αστυνομικού τμήματος στη Μινεάπολη. Φωτογραφία: Kambui Olujimi

Kambui Olujimi

Ο καλλιτέχνης Kambui Olujimi από τη Νέα Υόρκη, δημιούργησε χάρτινα έργα με μελάνι, που απεικονίζουν τον εμπρησμό αστυνομικού τμήματος στη Μινεάπολη. «Υπάρχει μια αντίληψη ότι οι ταραχές είναι απλώς αυθόρμητες εκρήξεις συναισθημάτων, μια απάντηση σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά δεν είναι έτσι», λέει ο Olujimi. «Αυτές οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα επίμονων και ασυμβίβαστων συνθηκών που αγνοούνται εσκεμμένα. […] Ήθελα να φτιάξω κάτι που δεν θα μας αφήσει να ξεχάσουμε αυτή τη στιγμή και τις αμέτρητες χαμένες ζωές που οδήγησαν σε αυτή».

Χαν Σαν

Ένας πίνακας που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Χαν Σαν, από τη Βαλτιμόρη, περιγράφει τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. «Αφού παρακολούθησα το βίντεο του Τζορτζ Φλόιντ που ικετεύει για τη ζωή του, ήμουν τόσο απογοητευμένος και αηδιασμένος, αποτύπωσα τα λόγια με οργή και απελπισία, προσπαθώντας να μεταφέρω τα τελευταία του λόγια σε ένα μνημείο», λέει ο Σαν. 

Marcel Dzama

Ο Καναδός καλλιτέχνης Marcel Dzama, συμμετείχε επίσης στον παγκόσμιο διάλογο σχετικά με την αστυνομική βιαιότητα, με μια ζωγραφιά της πολυσυζητημένης φωτογραφίας με την Βίβλο του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά από την εκκλησία, την οποία χαρακτηρίζει ως «βλάσφημη» δεδομένου πως δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν πάνω σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να ανοίξουν τον δρόμο του Τραμπ προς την εκκλησία.

Ψηφιακό πορτραίτο του Φλόιντ. Φωτογραφία: Lukas Carlson

Shirien Damra, Lukas Carlson

Υπάρχουν επίσης ψηφιακά έργα τέχνης, όπως η viral εικόνα του Φλόιντ που περιβάλλεται από παστέλ λουλούδια, από τον εικονογράφο, Shirien Damra, η οποία έχει λάβει περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια likes στα social media.

Την ίδια στιγμή, ο καλλιτέχνης Lukas Carlson, από τη Μινεσότα, δημιούργησε ένα ψηφιακό, φωτορεαλιστικό πορτραίτο του Φλόιντ, αναφέροντας: «Ελπίζω να δώσω δύναμη και φως στο κίνημα, ενώ επίσης θέλω προσωπικά να δώσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τιμή στη μνήμη του Φλόιντ».

Πληροφορίες: The Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά