Ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών στον κόσμο, το Christie’s, απέσυρε σιωπηρά από την επερχόμενη δημοπρασία του τέσσερα ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαία έργα, μετά από κατηγορίες ότι είχαν προκύψει από ανασκαφές αρχαιοκάπηλων.
Σύμφωνα με την Guardian, την αποκάλυψη έκανε ο Έλληνας καθηγητής και αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, που κοιτώντας τους καταλόγους της δημοπρασίας, πρόσεξε πως τέσσερα έργα -ένα ρωμαϊκό μάρμαρο, ένας μπρούτζινος ρωμαϊκός αετός και δύο αρχαιοελληνικά αγγεία, είχαν ανασκαφεί από καταδικασμένους αρχαιοκάπηλους.
Αργότερα, τα τέσσερα αυτά έργα αποσύρθηκαν από την δημοπρασία και τους ανάλογους καταλόγους, χωρίς καμία εξήγηση. Ο κ. Τσιρογιάννης, όμως, ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες έρευνές του τα έργα αυτά συνδέονται με τον αρχαιοκάπηλο Gianfranco Becchina, που πριν κάποια χρόνια είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων.
Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης δηλώνει σοκαρισμένος, αλλά και απογοητευμένος που τόσο σπουδαίοι οίκοι και διανομείς αδυνατούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων σφαλμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιρογιάννης είναι αυτος που πρόσφατα ανακάλυψε ότι ο -επίσης κολλοσός στις δημοπρασίες- Sotheby’s σκόπευε να πουλήσει ένα αρχαιοελληνικό μπρούτζινο άλογο, παρά τη σύνδεση του με τον αρχαιοκάπηλο Βρετανό Robin Symes. Έτσι, ειδοποίησε την Interpol και λίγες μόλις εβδομάδες πριν το ελληνικό κράτος κέρδισε τη δίκη κατά του Sotheby’s.
“Είναι σοκαριστικό. Πρόκειται για το ίδιο μοτίβο. Αυτές οι εταιρίες διαφημίζουν την συνέπεια και διαφάνεια τους -και στην πράξη είναι εντελώς το αντίθετο. Ως αρχαιολόγος έχω χρέος να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνα και τα ευρήματα μου”.
Στα 15 χρόνια εργασίας του, πάντως, ο κ. Τσιρογιάννης έχει ταυτοποιήσει πάνω από 1.100 λεηλατημένα αρχαία έργα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, προσωπικές συλλογές και μουσεία.