Μουσείο Κοτσανά: Summer camp με πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά
Το φετινό summer camp του Μουσείου Κοτσανά «βγαίνει έξω» και επιφυλάσσει στους μικρούς «εφευρέτες» του, 5-12 ετών, ένα συναρπαστικό πρόγραμμα γεμάτο πρωτότυπες δραστηριότητες, από 29 Ιουνίου 2020.
Το Μουσείο Κοτσανά ανοίγει και πάλι τις πύλες του και προσκαλεί τους μικρούς του «εφευρέτες» στην πιο δροσερή καλοκαιρινή κατασκήνωση της πόλης, από 29 Ιουνίου 2020.
Το Μουσείο ετοιμάζει τις μουσειοσκευές του και «κατασκηνώνει» στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο και στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Καλεσμένοι του, όλοι οι μικροί του φίλοι που ανυπομονούν να γνωρίσουν τους εμβληματικούς εφευρέτες της Αρχαιότητας και του σήμερα! Ο Αρχιμήδης, ο Πυθαγόρας, ο Κτησίβιος, ο Φίλων, ο Ήρων, ο Πυθαγόρας και φυσικά ο ιδιοφυής Νίκολα Τέσλα θα είναι συνοδοιπόροι μας σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση, δημιουργία και συναρπαστικά παιχνίδια.
Λίγα λόγια για το φετινό summer campΠαίζοντας και διασκεδάζοντας με απόλυτη ασφάλεια, παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών, που μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς παραμένουν στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν-παίζοντας τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του χθες και του σήμερα μέσα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενεργοποιήσουν την ευρηματικότητα, τη φαντασία και τα ταλέντα των μικρών μας κατασκηνωτών.
Το φετινό summer camp του Μουσείου Κοτσανά υλοποιείται σε 2 δεκαήμερα με 2 διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα.
Τι γνωρίζετε για τα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής των αρχαίων Ελλήνων;
Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια, σε μια διασκεδαστική αναμέτρηση στην Αρχαία Ελλάδα! Κριτικός νους και φαντασία αναλαμβάνουν δράση. Ποιοι είναι οι συμπαίκτες μας; Πάμε να γνωριστούμε και να παίξουμε μαθαίνοντας.
Ημέρα 2η: «Αήρ και Ύδωρ»Μια σταγόνα νερού μας καλεί να ανακαλύψουμε το ταξίδι της στο πέρασμα του χρόνου. Aπό το πρώτο «συντριβάνι»… µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας. Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη; Τι μπορεί να γυρεύει μια σταγόνα νερού στο ξυπνητήρι του Πλάτωνα; Τι έχει να μας πει για όσα είδε μέσα στην κούπα του Πυθαγόρα; Πώς άραγε να κυλούσε μέσα από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου; Έτοιμοι να τη συναντήσετε και να ανακαλύψετε τη διαδρομή της;
Ημέρα 3η: «’21 Επαναστατικές Στρατηγικές»Από την κρυπτογραφία και τις φρυκτωρίες της Αρχαιότητας μέχρι το καριοφίλι και τα πολεμικά πλοία της Επανάστασης, οι μικροί κατασκηνωτές θα ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας της χώρας τους από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα.
Ημέρα 4η: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»Άραγε μπορούμε να κάνουμε πράξεις πιο γρήγορα από μια αριθμομηχανή; Ο ελληνικός άβακας αναλαμβάνει να μας προπονήσει και να μας εκπαιδεύσει για ακόμη πιο σπουδαίους υπολογισμούς. Οι νεαροί κατασκηνωτές ανακαλύπτουν τα μυστικά της καρδιάς του Μηχανισμού των Αντικυθήρων…του πρώτου Υπολογιστή της ιστορίας.
Έφτασε η ώρα οι μικροί εφευρέτες να λάβουν δράση. Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε ανακαλύπτοντας μελωδίες από την αρχαιότητα; Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα συναντούν τη λύρα του Ερμή και τον ελικώνα του Πυθαγόρα, χαρίζοντάς μας έμπνευση για να δημιουργήσουμε τα δικά μας μουσικά όργανα.
Β’ Θεματική Εβδομάδα:Μπορούμε να δημιουργήσουμε κύματα μέσα στο μουσείο; Μπορεί ο ηλεκτρισμός να ταξιδέψει με κύματα & να καλύψει αποστάσεις χωρίς καλώδια; Τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα δίνουν τη σκυτάλη σε έναν από τους σπουδαιότερους εφευρέτες του 20ου αιώνα. Ο Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον, καλεί τους μικρούς μας κατασκηνωτές να τον γνωρίσουν και να προσπαθήσουν μαζί να συνδέσουν τα κύματα του ήχου με αυτά του ηλεκτρισμού.
Ημέρα 7η: «ΝΕΟΝ ζωγράφοι»Ένας «ζωντανός» πίνακας που φωσφορίζει στο σκοτάδι. Γίνεται; Έμπνευση και φαντασία με τη βοήθεια της φυσικής οδηγούν το πινέλο μας και ηλεκτρίζουν την καλλιτεχνική πλευρά των μικρών μας εφευρετών. Μην χάνεις χρόνο. Διάλεξε τα χρώματά σου, πιάσε το πινέλο σου…… και ξεκινάμε.
Οι πρωτοποριακές εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα μάς εμπνέουν να ανακαλύψουμε τα μυστικά του φωτός και του ηλεκτρισμού. Ένα άλμα στο χρόνο θα μας φέρει στη σύγχρονη εποχή για να πειραματιστούμε με τα υλικά φωτισμού, να μελετήσουμε το λευκό φως και να δημιουργήσουμε χρωματιστό φως μέσα από τις δικές μας εφευρέσεις.
Ημέρα 9η: «Πηνίο DIY»Αφού ανακαλύψαμε τα μυστικά του ηλεκτρισμού, πειραματιστήκαμε με το φως και δημιουργήσαμε τα δικά μας «ηλεκτροφόρα» γλυπτά, είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη στιγμή. Έτοιμοι να φτιάξουμε το δικό μας πηνίο. Άραγε πώς θα είναι οι σπινθήρες του; Μια δοκιμή θα μας πείσει.
Ώρα για τη μεγάλη γιορτή. Επιστροφή στις τεχνολογίες αιχμής της αρχαιότητας. Ένα ρομπότ θα μας σερβίρει αυτόματα τον χυμό της αρεσκείας μας και το ποτήρι μας δε θα χάσει ούτε στάλα. Μια ευφυής οινοχόη ακούει το παράγγελμά μας, η ύδραυλις του Κτησιβίου παίζει το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο τραγούδι σε μια μελωδία που θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, ενώ ένα κινητό θέατρο περνά μπροστά από τα μάτια μας. Μπορείτε να φανταστείτε τι άλλο θα συμβεί;
Ημερομηνίες:Α’ Δεκαήμερο: 29/6 – 10/7/2020
Β’ Δεκαήμερο: 13/7 – 24/7/2020
08:30 – 09:00 Άφιξη στο Μουσείο Κοτσανά
09:00 – 11:00 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
11:00 – 11:30 Κολατσιό
11:30 – 11:45 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
12:45 – 13:00 Αναχώρηση
13:00 – 15:30 Απογευματινή ζώνη φύλαξης (κατ’ επιλογή)
Κόστος προγράμματος:
- 160 ευρώ/δεκαήμερο πρόγραμμα 9:00-13:00 (δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 15:30)
- 90 ευρώ/πενθήμερο πρόγραμμα 9:00-13:00 (δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 15:30)
Έκπτωση 15 % στο δεύτερο παιδί της οικογένειας. Έκπτωση 10% για κάθε επιπλέον του ενός δεκαημέρου.
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
- Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή.
- Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 άτομα.
- Το Summer Camp πραγματοποιείται από το «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
- Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
- Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.
«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 | T.: 211 411 0044, 6907292002 | Ε: [email protected] | kotsanas.com