MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όσα συζητήθηκαν μεταξύ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του υπουργού Περιβάλλοντος

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συζήτησαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζοντας αιτήματα για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Monopoli Team

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου, βρέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace και WWF Ελλάς, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Κύριο μέλημα η προστασία του φυσικού πλούτου

Οι οργανώσεις έθεσαν ως κύριο μέλημά τους, την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, που ζήτησαν να καταστεί κορυφαία επιδίωξη της κυβέρνησης, στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, ενώ επίσης ζήτησαν να δώσει χώρο για ουσιαστικό διάλογο και συμμετοχή.

Ένσταση σε τουριστικό νόμο

Επίσης, οι οργανώσεις έκαναν λόγο για τουριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, όμως υποβαθμίζουν το πλαίσιο προστασίας των ακτών, του αιγιαλού, της παραλίας, των όχθων, των ποταμών και των λιμνών και ζητούν να αποτελέσουν κυβερνητική προτεραιότητα για προστασία, καθώς πρόκειται για φυσικές υποδομές διασφάλισης της ποιότητας ζωής, της δημόσιας υγείας, αλλά και θωράκισης από ακραία κλιματικά φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 6 απλά tips για μια πιο eco friendly καθημερινότητα12.09.2018

Παράλληλα, οι οργανώσεις κρίνουν αναγκαία την «οριζόντια αναστολή των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων που κατατάσσονται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην αδειοδοτική κατηγορία Α και χωροθετούνται σε περιοχές Natura 2000, μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα».

Τέλος, καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
  • να δώσει έμφαση σε πολιτικές προώθησης της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και στην μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης,
  • να αναλάβουν οι παραγωγοί το πραγματικό κόστος της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά προϊόντα και να υποχρεωθούν σε καταβολή εισφορών ανάλογα με την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων που τοποθετούν στην αγορά,
  • να αλλάξει η σήμανση στα πλαστικά, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες τι ανακυκλώνεται και τι όχι,
  • να καταστεί σαφές ότι η ανάκτηση ενέργειας μέσα από την καύση δεν έχει καμία σχέση με την κυκλική οικονομία.

Περισσότερα από Επίκαιρα