Μουσείο Ακρόπολης: Αργή «ανάρρωση» μετά την πανδημία
Επιχειρεί να συνέλθει από το χτύπημα σχεδιάζοντας τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσής του από Σεπτέμβριο, με σπαράγματα από τον ναό που κατέστρεψαν οι Πέρσες πριν από 2.500 χρόνια…
Έρημες οι αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, παρά την επαναλειτουργία των μουσείων στις 15 Ιουνίου. Τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του υποδέχτηκε: 137 επισκέπτες τη Δευτέρα, 214 την Τρίτη και 130 την Τετάρτη…
Ούτε την Πέμπτη πρέπει να ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, παρά τη συνέντευξη τύπου που αναστάτωσε για λίγο την εκκωφαντική ησυχία που επικρατούσε στις αίθουσές του. Άλλωστε, και οι άλλοτε πολύβουοι, τέτοια εποχή, γύρω δρόμοι ήταν εντελώς έρημοι.
«Το κλείσιμο ήταν γερό χτύπημα» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Ήδη πριν την απόφαση αυτή, η κίνηση του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου είχε μειωθεί κατακόρυφα, κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με πέρσι. Πάντως, όπως τόνισε, οι υπηρεσίες του Μουσείου δεν έμειναν άπραγες τον καιρό της καραντίνας: Στις αίθουσές του έγινε απολύμανση και συστηματικός καθαρισμός, τοποθετήθηκε καινούργιος φωτισμός ενώ, παράλληλα, ανανεώθηκε ένα μέρος της μόνιμης έκθεσης και σχεδιάστηκε ένας ακόμη μεγαλύτερος εμπλουτισμός, με μια νέα «έκθεση μέσα στην έκθεση», που θα αφορά την Ακρόπολη πριν την καταστροφή της από τους Πέρσες (480 π.Χ.), η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινό από τον Σεπτέμβριο.
Προκήρυξη για τον γενικό διευθυντήΜαζί με τις βελτιώσεις στο εκθεσιακό πρόγραμμα, δρομολογείται πλέον και η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του Μουσείου έπειτα από διαγωνισμό, η προκήρυξη για τον οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Όπως τόνισε η παριστάμενη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε αποδεχτεί την πρόταση του Δ.Σ. του Μουσείου για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο διευθυντής, ήδη «έχει βγει η απόφαση για τη συγκρότηση της διεθνούς επταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και εντέλει με την ανάδειξη του γενικού διευθυντή».
Ένα “δάνειο” από το Αρχαιολογικό ΜουσείοΗ είδηση για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάδειξης διευθυντή ήταν ένα μόνο από τα «δώρα» που έφερε η υπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του. Το άλλο ήταν η υπόσχεση ότι πρόκειται να αποδοθεί με ένα μακράς διάρκειας δάνειο, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε εκείνο της Ακρόπολης, τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, και σήμερα παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…»
Οι δύο Ακροπόλεις«Το μουσείο της Ακρόπολης στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική», τόνισε ο Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στην εκθεσιακή αναβάθμιση που σχεδιάζει το Μουσείο για το επόμενο διάστημα. «Η αρχαϊκή έχει ένα και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή πρώτο Παρθενώνα. Αυτός είναι οι ναός που έκαψαν οι Πέρσες. Γι’ αυτό και η έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της έκθεσης για την καταστροφή της αρχαϊκής Ακρόπολης, ήδη ανανεώθηκε η προθήκη με λείψανα από την πυρπόληση του 480 π.Χ., που βρίσκεται στην αίθουσα με τις αρχαϊκές κόρες. Ταυτόχρονα, στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται ανανεωμένες εκ βάθρων η «Κόρη με τον Πόλο», που συνδέθηκε με τα θραύσματα του κορμού της που βρίσκονταν στις αποθήκες χάρη σε ένα πρωτότυπο αρθρωτό σύστημα ανάρτησης, καθώς και η «Κόρη της Λυών», όπου δημιουργήθηκε νέο εκμαγείο του ελλείποντος τμήματος, το οποίο προσαρμόστηκε με εμφανή αναστρέψιμο τρόπο, χωρίς αναπλάσεις, κάτι που άλλαξε τη φιλοσοφία παρουσίασης του γλυπτού.
Ακόμη, στην είσοδο των εκθεσιακών χώρων τοποθετήθηκαν σε νέες προθήκες οι μακέτες της Ακρόπολης και της πορείας της μέσα στον χρόνο, από την προϊστορική μέχρι την πρώιμη νεότερη εποχή, από τη συλλογή του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, χάρη στις οποίες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει την εξέλιξη του οικοδομικού προγράμματος της Ακρόπολης.
Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
https://www.theacropolismuseum.gr/el
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 8.00-16.00, Τρίτη – Κυριακή: 8.00-20.00, Παρασκευή: 8.00-22.00
Εισιτήρια (θερινή περίοδος): 10 €, μειωμένο 5 €