Μ. Βρετανία: Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι του θεάτρου άνεργοι
100 προσωπικότητες του βρετανικού θεάτρου υπογράφουν μία ανοιχτή επιστολή και καλούν την κυβέρνηση να “σώσει” το θέατρο.
Όπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στη Μ. Βρετανία, ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί δραματικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για το βρετανικό θέατρο, όμως, οι ζημίες είναι τεράστιες, καθώς πρόκειται για μία κορυφαία βιομηχανία της χώρας, που υπό κανονικές συνθήκες είχε έσοδα που ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Έτσι, 100 ηθοποιοί, δημιουργοί και προσωπικότητες του βρετανικού θεάτρου υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς την βρετανική κυβέρνηση, που προειδοποιεί ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταστροφή του τομέα, χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος.
Την επιστολή υπογράφουν κορυφαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως είναι η Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), ο James McAvoy, ο Tom Stoppard, ο Wendell Pierce, η Emma Rice και ο Andrew Scott.
Όλοι οι καλλιτέχνες που στηρίζουν την επιστολή, ήταν υποψήφιοι στα φετινά, πιο σημαντικά βραβεία της χώρας, όπως είναι τα βραβεία Olivier και Theatre. Καλούν την κυβέρνηση να σώσουν έναν χώρο που τώρα είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.
Την επιστολή προς την βρετανική κυβέρνηση και τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας, ακολουθεί μία στατιστική έρευνα της Oxford Economics, που προειδοποιεί για πάνω από 400 χιλιάδες ανέργους και ζημία ύψους 74 εκατομμυρίων λιρών στην βιομηχανία των τεχνών. Πρόκειται φυσικά για μία έρευνα που έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε τον φόβο στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τέχνης στην Μ. Βρετανία.
“Το βρετανικό θέατρο βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής” διαβάζουμε στην επιστολή. “Το θέατρο είναι μία από τις πιο επιτυχημένες βιομηχανίες στην Μ. Βρετανία, είτε πρόκειται για θέατρο, μιούζικαλ, όπερα, χορό, το θέατρο μας είναι μία παγκόσμια πολιτισμική και οικονομική δύναμη με παραγωγές που γεμίζουν αίθουσες από το Broadway μέχρι και το Πεκίνο” γράφουν επίσης.
“Η πανδημία όμως γονάτισε το θέατρο. Τα θέατρα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουν με τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δύσκολα θα δούμε αίθουσες να ανοίγουν πριν το τέλος αυτού του χρόνου.”
Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι του θεάτρου από την κυβέρνηση, λοιπόν, είναι η έμπρακτη στήριξη. Συγκεκριμένα, προτείνουν να συνεχιστεί το σχέδιο διατήρησης των θέσεων εργασίας, να θεσπιστεί ένα έκτακτο ταμείο αρωγής και να αναπτυχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου, που βρίσκονται σε ακόμη περισσότερο κίνδυνο.
Παράλληλα, προτείνουν μια ιδέα, που πρόσφατα ακούσαμε και από τον σκηνοθέτη του “1917”, Σαμ Μέντες. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο επικερδής είναι η βιομηχανία του θεάτρου στη χώρα, προτείνουν στο κράτος να επενδύσει σε θεατρικές παραγωγές και φυσικά θα βγει και αυτό κερδισμένο από τα έσοδα των παραγωγών αυτών.
Πηγή: Guardian